Her ligger møtereferat fra de de siste møtene, og ca. 3 mnd bakover i tid.  Siste møte ligger øverst.

Etter HVERT KVARTAL BLIR REFERATENE FLYTTET TIL EGEN SIDE:     

kLIKK HER....

REFERAT FRA MØTER I 2023-24

Møte den 19.3

«Hvordan tjener TV2 penger og hva er BVO ?»

Foredragsholder  Ragnhild Traaseth

Referatet kommer!

MØTE DEN 12.3

Assisterende guvernør Arild J. Evensen var tilstede på møtet. Han orienterte klubben generelt, men spesielt om Lillehammer Rotaryklubb som inviterer til solidaritetskonsert med den ukrainske Bandore-musikkgruppen DZVINHA fra Lviv i Ukraina. Konserten finner sted i Lillehammer kirke søndag 7. april 2024 kl. 18:00

Meld deg på!  https://lillehammer-rotary.hoopla.no/

«Norsk bokhistorie fra folkeopplysning til
praktbøker»

Sjur Mykletun holdt et svært interessant foredrag om antikvariske prakt bøker. Han presenterte flere spennende eksemplarer, inkludert bøker som er trykket i norske trykkerier. Det er verdt å merke seg at de fleste gamle norske bøker faktisk ble trykket i utlandet, ofte i København. Disse gamle bøkene blir ofte omsatt i antikvariater, og deres verdi kan variere betydelig. Mens en gammel bibel kan selges for en lav pris, kan eksemplarer av sjeldne bøker som samlerne søker etter ha en betydelig høyere verdi.

Innbindingen av gamle praktbøker er ofte svært forseggjort. Permene kan være preget i skinn og utstyrt med låseanordninger. Under foredraget viste Sjur også frem en sjelden dobbelt bok, som du kan se på bildet.

Siden som vises i midten er håndskrevet av munker ved et fransk kloster på 1400-tallet. Dette var før boktrykkerkunsten ble oppfunnet. Det er en side fra en større bok, og det håndskrevne arbeidet viser den omfattende innsatsen og det detaljerte håndverket som gikk inn i produksjonen av slike bøker på den tiden.


MØTE DEN 5.3

""Reiulf Steen og fakta bak ""Makta"", ved Hans Olav Lahlum. Fellesmøte med Ringebu. Bibliotek. Et et interressant og humørfylt foredrag. Temaet er aktuelt på grunn av den populære TV- serien "Makta", og med utgangspunkt i Lahlums kritikerroste Steen- biografi.  


MØTE DEN 21.2

Jan Barlindhaug har vært medlem i Oslo Nord Rotaryklubb siden1999. I 2013 gikk han over til Bryn Rotaryklubb. Jan har både vært både president og AG. I tillegg har han ledet flere prosjekter i Oslo Rotary. Jan er Ringebuvenn og hytteeier på Steinbakken, Øksendalen.

 

Jan fortalte interessant om sitt liv som rotarianer og trakk spesielt fram RYLA (Rotary Yout Leaderskip Award) og Nordens første RYLA seminar som ble gjennomført på Nansenskolen. Lillehammer i 1994. Det var Bjørn Dahl som introduserte RYLA i Norge.

Bryn Rotaryklubb støtter årlig Diakonisenteret i Riga i Latvia som gir et sosialt tilbud til vanskeligstilte barn og familier.

Bryn Rotaryklubb gir et årlig stipend til beste avgangselev  ved Hellerud videregående skole. I tillegg gir klubben en årlig pris «Brynprisen» til en person i nærmiljøet som over tid har utmerket seg positivt med innsats spesielt overfor ungdom.

Det var inspirerende å høre om arbeidet fra en annen klubb og medlemmene i Ringebu Rotaryklubb var imponert over alle aktivitetene som blir utført i regi av Bryn Rotaryklubb.

MØTE DEN 13.2

Presidenten gratulerte Torveig Dahl med vel overstått 70 års dag. Hun takket på sin side for fine blomster som hun hadde mottatt fra klubben. Presidenten orienterte videre om  innsamlingsarbeidet til Ukraina, og om arrangementer som vil bli annonsert senere. Blant annet en konsert på
Lillehammer med em musikalsk gruppe fra Ukraina.

Per Kristian Moen holdt 3-minutter om CYP-screening som er aktuelt ved oppstart eller bruk av legemidler som i vesentlig grad omsettes via enzymene. Hensikten er å tilpasse medisinene nøyaktig ut fra pasientes behov slik at medisinene ikke "motarbeider" hverandre. En CYP-test, som er en blodprøve, kan avdekke om en pasient har en genfordeling som er av betydning for omsetning av legemiddel. – og hvor raskt man bryter ned medisiner. Et prøvesvar på en farmakogenetisk analyse er en engangsintervensjon som varer livet ut, til relativt lav pris.

'

Dr.Moen

Hovedprogrammet for kvelden: daglig leder ved Stiftelsen Ringebu Prestegard, Rebekka Lindsheim  fortalte om driftsåret 2023 og tanker Videre drift.

Rebekka holdt et intressant og engasjerende foredrag om besøkstall, arrangementer, samarbeid med andre organisasjoner og planer fremover. https://ringebustavkirke.no/

Hun oppfordret alle til å melde seg inn i Prestegardens venneforening. Se link over.

REFERAT FRA MØTER I 2023-24

MØTE DEN 6.2

Presidenten orienterte om innsamlingsarbeidet til Ukraina. Det planlegges landsdekkende presseoppslag i forbindelse med 2- årsdagen for den russiske invasjonen.

Svein Otto Olsen  hadde 3 minutters innlegg om 750- års jubileet for den norske landsloven. Den ble gjort ferdig i 1274 da Magus Lagabøter var konge i Norge. Arbeidet var påbegynt av hans far, Håkon Håkonsson. Landsloven avløste de gamle landskapslovene. Det ble laget mange håndskrifter av loven som ble spredt rundt i andet. Blodhevn ble forbudt, og bruk av jernbyrd for å bevise at en snaket sant ble det også slutt på. Kvinner og fattigfolk hadde vært så godt som lovløse. Nå fikk kvinner arverett. Det kom også et pålegg om å gi almisser til de fattige, den første spiren til moderne omsorgsvesen. Landsloven var et banebrytende arbeid i europeisk sammenheng, og var i bruk i vel 400 år.

Bjarne Løkken hadde dagens tema, "de fem blå sonene". Dette er betegnelsen på geografiske områder der det er uvanlig mange som blir over hundre år.  Dette er den japanske tropeøya Okinawa, greske Ikaria, italienske Sardinia,  Nicoya- halvøya i Costa Rica og Loma Linda i California. Den amerikanske forfatteren og journalisten Dan Buettner har i en rekke arbeider satt søkelys på livsstil og kosthold på disse stedene. Det ble vist en film fra Okinawa.  Buettner viser momenter som kan bidra til et langt liv: Daglig fysisk aktivitet, Kosthold basert hovedsaklig på variert plantekost, moderat inntak av kalorier, moderat alkoholforbruk. Sosialt samvær med familie og gode venner, musikk og dans. Viktig er også det som japanerne kaller "ikigai". Det kan forstås som å ha en oppgave, forpliktelse eller mening med tilværelsen. Et svært interressant tema med mange momenter til ettertanke.


MØTE DEN 30.1


Tidligere Fylkesgartner Karen Inger  Årnes fortalte om sin egen faglige bakgrunn som utdannet gartner ved hagebruksskolen på Vea, og senere studier på Landbrukshøgskolen på Ås. Her ble hun uteksaminert i 1969. Senere jobbet hun 15 år hos gartner Andreassen på Lillehammer.

Hun startet som fylkesgartner i Oppland i 1990, ved Fylkeslandbrukskontoret på Gjøvik. I starten var arbeidet i stor grad rettet inn mot faglig rådgivning til gardbrukerne. En viktg oppgave hvert år var å fordele utenlandske sesongarbeidere, der Oppland hadde en kvote på 2000. I 1993 ble fylkeslandbrukskontoret en fagavdeling under Fylkesmannen. EØS- avtalen trådte i kraft 1.1.94. Da ble det fri flyt av arbeidskraft fra hele EØS- området til Norge. Etterhvert ble det store endringer i arbeidsoppgavene. De produksjonsretta oppgavene ble overført til forsøksringene. Det ble fokus på tilsyn,effektivisering, internasjonalisering, konkurranse. Det ble gjort fremstøt for å eksportere norske jordbær. Det ble innført et kvalitetsutviklingssystem inæringa med dokumentasjonskrav for hver enkelt gårdbruker. Fylkesmannens folk måtte ta på seg rollen som revisor. 

En viktig statlig oppgave er å fordele midler ved avlingsskader. I endringsarbeidet er de såkalte BU- midlene en viktig innsatsfaktor fra Statens side. Noe av det man har lykkes godt med er å utvikle småskalaproduksjon lokalt. Stikkord her er bondens marked og Norsk Gardsmat. Kvalitetsarbeidet er knyttet opp mot merkevaren "Nyt Norge", som skal garantere norske råvarer og norsk foredling. 


MØTE DEN 16.1. 

Presidenten innledet med to problemstillinger til diskusjon i komiteene: Rekruttering av nye medlemmer til Ringebu Rotary og videre støtte til moble førstehjelpsklinikker til Ukraina.

Torveig tok opp en sak angående guvernørbesøk i 2024. Det forslås fra distriktsnivået å samordne dette slik at flere klubber går sammen i et felles møte med ny guvernør til høsten. Fra Ringebu Rotay er vi skeptiske til dettte oplegget.

Etter innledningen var det tre minutter ved Arne Gilleberg. Han gikk gjennom og forklarte betydningen av en del begreper fra den digitale verden som omgir oss. Slik som emoji, flekse, stalking, ghosting, trolling, influenser, hash- tag. Utviklinga går fort!

Neste punkt var arbeidsmøter i styret og komiteene, med kaffe og kringle attåt. På felles oppsummering etterpå, ble punktene fra innledningen fulgt opp. Når det gjelder rekruttering, blir det laget en enkel folder med noen punkter fra det lokale Rotary- arbeidet. Alle forslag til eventuelle nye medlemmer sendes presidenten snarest. Saken tas opp igjen på neste møte den 23.1. Her er tema alle spør alle. 

Når det gjelder støtte til Ukraina, oppfordres det til at alle gir et beløp, for eksempel 500kr. Bidrag sendes til Vigleik på den bankkontoen vi bruker for å betale kontingenten. Det ble presisert at dette er en frivillig ordning for de som ønsker det. 


MØTE DEN 9.1.

Møtet ble ledet av Harald Midtsund i presidentens fravær. Han innledet med en selvopplevd historie om bruk av elbil i sprengkulda. Mye heft og problemer!  Dagens 3 minutters innlegg ved Lars Tvete var om bruk av implantat for å bedre hørselen. Dette er en nyutviklet teknologi som brukes for å hjelpe barn som er født døve, men også voksne med store hørselsvansker.

Så var det kaffe og quiz ved Arnhid Baukhol. 


Referat fra møter i 2022 - 2023

Møte den 12.12.


Presidenten orienterte om et initiativ for å synliggjøre Rotarys engasjement for Ukraina. Dette fik allmenn tilslutning. Per Kristiansen hadde et inspirerende tre minutters innlegg om Herman Wildennvey.

 Så var det kaffe og quiz, i regi av Arne Gilleberg. Per Kristiansen var kyndig quizmaster.


Årsmøtet 2023 og rakefisklaget ble arrangert tirsdag 5. desember 2023.

Regnskapet er tidligere behandlet. Som påtoppende president for Rotaryåret 2025 og 2026 ble Arnhild Baukhol enstemmig valgt.

Bilde: Arnhild Baukhol

Det ble gjennomført et lotteri hvor inntekten går til Polio Plus.  

Bilde fra selskapet. President Nils Todal holder årsmøtetalen.


Møte den 28. november

Kveldens møte var på Ringebu Bibliotek. Her hadde Sognerådet og Ringebu bibliotek klart å få til et besøk av den relativt nye biskopen i Hamar Bispedømme.

Oe Kristian Bonden ble vigslet til biskop i Hamar søndag 29. januar kl. 11 i Hamar domkirke. (2023) I hele sitt presteliv har han vært knyttet til Elverum, og han har derfor også bodd med sin famile her i mange år-

Han presenterte seg sjøl på følgende måte: (klippet fra nettet) Jeg er glad i folk, glad i kirken, og glad i jobben min som prest. Jeg finner mening i å være tett på virkeligheten slik den møter meg, og lar meg utfordre og engasjere av den.  Jeg bærer med meg en tro preget av tillit til Gud og håp for verden. Den samme troen utfordrer meg til engasjement og ansvar. Jeg tror jeg har evnen til å lytte, lære og å lede, og er en god formidler. Jeg er godt kjent i Innlandet, og har en sterk identitet knyttet til folkekirka i Hamar bispedømme

Ole Kristian Bonden har sin utdanning fra høgskolen i Volda med kristendom grunnfag før teologisk embetseksamen og praktisk-teologisk seminar fra Menighetsfakultetet.  

Han har hele sitt presteliv vært knyttet til Elverum.

På Elverum ble han også godt kjent med Lars Mytting, som også bor der. Han hadde synspunkter og meninger om hans skriverier og at han ikke inngår forlik med fakta i sin triologi, samt i romanen; «svøm med dem som drukner»  Han leste også noen små utdrag fra bøkene.

Lederen i Sognerådet; Heidi Hovdhaugen, tok oss gjennom kvelden med samtale og spørsmål

 / intervju med Biskopen. Han konverserte løst og ledig med Heidi, og jeg fikk i alle fall inntrykk av at han koste seg i forssamlingen.

Sognerådet spanderte kaffe og kaker, og vi tok for oss av et rikholdig kakebord.



Ref:  BjH

Møte den 21. November

Tema:

Ludvig Holberg; 300 år siden første
komedie
v/Sjur Mykletun

 

Sjur Mykletun holdt et interessant foredrag om Ludvig Holberg.

Foredraget var inndelt i bolker:

·         Holberg og hans tidlige liv.

·         Holberg, og tiden på Fron/Gudbrandsdalen (2 år på Sør-Fron prestegard hos presten Otto Munthe)

·         Forfatterskapet

·        

Holberg i sin tid, hvordan ble han så velstående. Debatten i vår tid om fjerning av Holberg statuen i Oslo m.m.

Sjur fortalte på en spennende og inspirerende måte om Holberg, og knyttet dette opp mot vesentlige bøker som Holberg har skrevet. Sjur har en stor Holberg samling (boksamling) som han viste frem, og han leste også noen utdrag fra bøkene. Hele foredraget blir ikke gjengitt her, men både tema og Sjur som foredragsholder kan anbefales. 


Referat:  Arne G



Møte den 14. November

Programmet var Presidentens møte og komitemøter. Nils Todal hadde 3-minutter og snakket om behovet for mer kraftproduksjon i Norge, og i hele verden førøvrig. Han mente at tiden var inne for å vurdere muligheten for å bygge ut atomkraft i Norge. Både teknologien og økonomien tilsier at atomkraft kan være et godt alternativ til både solceller og vindmøller.
Tor Aaløkken har fylt 91 år og ble gratulert med dagen. Tor er et aktivt medlem, og som chartermedlem kjenner han hele historien til Ringebu Rotaryklubb.
Past guvernør Gunhild Aalstad kom på besøk fra Gjøvik. Hun kom for å hedre Torveig Dahl for den store innsatsen Torveig gjorde som assisterende guvernør (AG) i distrikt 2305. Tildelingen skulle egentlig ha skjedd under distriktskonferansen tidligere i høst, men der deltok ikke Torveig. Gunhild la stor vekt på det solide arbeidet Torveig hadde gjort ved å følge opp og veilede de klubbene hun hadde ansvaret for som AG i sitt område - øst. Torveig har tidligere fått utmerkelsen Paul Harris Fellow.  Denne gangen ble hun tildelt Paul Harris Fellow med rubin. Utmerkelsen er sjelden, og den understreker Torveig sitt store engasjement og arbeidsinnsats for Rotary.
Alle i Ringebu Rotaryklubb gratulerer Torveig med velfortjent utmerkelse.

Til venstre president Nils Todal, Torveig Dahl som ble tildelt Paul Harris Fellow med rubin og past guvernør Gunhild Aalstad.

Resten av møtet ble brukt til å drøfte interne spørsmål knyttet til komitearbeider, rekrutering og program.

Referent: Arne G


Møte den 07. november                                                                                                                            


Lege Astrid Nusselder var i klubben denne kvelden, for å dele sine opplevelser fra sommerens lange og begivenhetsrike sommer, hvor hun med sin familie først reiste norover til Tromsø med campingbil, hvor de gikk/kjørte på ski supert vær og vakker nordlandsnatur.

Etter en rask tur innom Ringebu, ,kjørte de videre gjennom Europa til Hellas , fortsatt med campingbil, hvor målet var  NEA KAVALA, hvor det ligger en stor flyktningeleir, og hvor "Dråpen i havet" har sitt virke.

Nea Kavala flykningeleir ligger i Nord-Hellas. Leieren er opprinnelig bygd på flystripen til en tidligere militær flyplass, men ble for et par år siden gjennoppbygd  like i nærheten av det opprinnelige stedet.Alle beboerene bor i ISOBOX- containere, og består av 2 små rom, en liten kjøkkenkrok og bad.

Dråpen i havet er plassert sentralt i leiren, arrangerer ulike aktiviteter, har trygge oppholdsrom hvor de kan prate fritt, driver intergreringstiltak, humanitær bistand, aktiviteter av mange slag, deler ut klær, sko, hygieneartikler, bleir til barn mm.

Internasjonalt frivillighetsarbeid, som du kan søke opp og lese mere om på internett.

Etter en måneds frivillig arbeid her, startet turen hjem tvers gjennom Europa, og hjem til Nor7ge.

Så kom tiden for tur til Kirgisistan, son gikk med fly til hovedstaden, som er BISJKEK. Byen ligger 750 -900 meter over havet. Kirgististan er en innlandsrepublikk i sentral- Asia, og grenser til Kasakhstan, Usbekistan, Tadsjikistan, Kina og Russland. Over tre- fjerdedeler av landet er fjell med høylanssletter mellom 2000 og 4000 meter.,-. høyeste topp er 7400 meter.

De reiste og forflyttet seg med minibusser og anndre kjøretøy, og bedrev også noe riding på turen, da hester er vanlig transport i landet.

Mye av veiene var knapt å regnes som veier, og det ble noen dumpete turer. Det var ikke offentlig  transportmidler, så en måtte bare stå i veiekanten å vente. Det var enkelt å få skyss. Overnatting skjedde som oftest i den type telt (jurt) som benyttes i disse områdene. Her var det innredning og bekvemmeligheter som et bra hotell.

Det var vakkert i fjellene, og en opplevelsesrik tur.

Ref:  BjH

Dråpen i havet

 

Møte den 31. oktober


Marit Vestad Førlandsås er tjenesteleder for hjemmetjenesten i Ringebu, og var invitert til klubben denne kvelden, for å orientere om demensplan for 2023-2030. Hun gikk gjennom planen og orienterte om denne, og med kommentarer og forklaringer  til hovedpunktene. Jeg tar med noen av disse i dette referatet..

I Ringebu kommune vil det være ca. 135 personer med demens i kommunen i 2025 og det er økende tall fremover. I 2050 kan antallet være 220.personer med demens i kommunen.

Viktig fremover: *Tidlig identifisering og medbestemmelse for personer med demens, og deres pårørende, og gjennom dette gi mulighet for fysisk, sosial og kulturell aktivitet. Demens brukes her som en fellesbetegnelse på kroniske sykdommer som rammer hjernen, og som utvikler seg gjennom tid. Bakgrunnen for planen vil bl.a være å gi en oversikt over oppgaver og ansvarsfordeling.*Målene i demensplanen kan gis gjennom følgende satsningsområder.

Medbestemmelse og deltagelse,  ( bruker medvirkning, dagaktiviteter, avlastningstilbud.

forebygging og folkehelse,  gode og sammenhengende tjenester, planlegging, kompetanse og kunnskapsutvikling.

Kompetanse og kunnskapsutvikling

Brukermedvirkning og samtaler, avlastningstilbud

Dagaktiviteter og andre tilbud, avlastningstilbud, hukommelsesteam,  kontaktpersoner for de med demens, opprette stilling som demenskoordinator,

Marit sa også en del om den belastning og utfordring som pårørende vil oppleve.

En skremmende sykdom!

Takk til Marit for orienteringen.

Ref:  BjH



Møte den 24. oktober


Kveldens program var det Jon Ødegård som hadde, og han hadde satt følgende overskrift på sitt foredrag;  ”Pionerer innen filmfotografi. Hans Berge og hans søskenbarn, Paul Berge”.

Begge disse var fra Bergegardene på Strand, Fåvang. Hans var født i 1877 og døde i 1934, mens søskenbarnet Paul var født i 1891 og døde i 1969.

Hans  var Norges første filmfotograf og kinoeier. Han var mannen bak Fram Film (stiftet i 1914) og gjorde mange filmopptak i Norge for hundre år siden. Med sin brede turnevirksomhet står Berge i en særstilling når det gjelder dokumentaropptak fra Norge. Av folketellinga 1910 går det fram at han reiste til Amerika i 1902 og kom tilbake til Norge fra Minneapolis i 1907, hvor han hadde lært  mye om film.

Hans var offentlig fotograf ved verdensutstillingen i Oslo i 1914, lagde mange reklamefilmer, og lagde også film fra åpningen av Dovrebanen i 1921. Hans var også en mye brukt musiker og sanger. Lokalt er det en del filmopptak fra 17. mai og andre festligheter hvor Ringebuinger var samlet og således festet på film.

Søskenbarnet Paul var jo yngre, og bruk av film og utstyr var kommet lenger i utviklingen. Berge var fotograf og arbeidet både med stillbilder og levende film. Arbeidet hans ga ham kallenavnet «Polarfilm-fotografen».

Han fortalte senere at det var et filmopptak fra kroningsseremonien av Kong Haakon og Dronning Maud i 1906 som ga ham interessen for film.

Gjennom sin fetter, som jobbet med film i Oslo, fikk Paul Berge sin første kameraerfaring, og fortsatte sin utdannelse og arbeid i København, som han omtalte som «Nordens Hollywood», der han oppholdt seg i nærmere fire år.

Berges første opptak av Roald Amundsen var ved sjøsettingen av polarskipet Maud i Vollen, Asker den 7. juni 1917.

I 1925 ble Berge engasjert av Amundsen som fotograf under flyekspedisjonen fra Svalbard mot Nordpolen. Avisene rapporterte at Berge medbrakte 5000 meter med film nordover. Sammen med flere av ekspedisjonens deltagere dro han i mars 1924 fra Oslo med tog til Trondheim og deretter med skipet DS Haakon VII videre til Tromsø. Derfra var Berge om bord på Hobby på ferden mot Kings Bay (Ny-Ålesund). Berge tok flere filmopptak under reisen og forberedelsene, samt ved ekspedisjonens avgang og retur. I sin bok om ekspedisjonen beskrev Amundsen ham slik: «Han var allesteds nærværende. Ja, man kunde neppe pusse nese, uten at Berge var der og foreviget handlingen.»

Paul lagde også mange opplysningsfilmer om landbruksnæring , og også gruvedriften på Svalbard. Videre ble det også film fra Amundsen og bygging av Luftskipet ” Norge”. Lokalt filmet han også tømmerfløting i lokale elver i Gudbrandsdalen-  Han fikk kongens fortjenestemedalje.

Jon har stor kunnskap om det historiske, og i hans fordrag blir det også en del familiært stoff om personene i hans foredrag.  Takk til Jon for interessant og god tilrettelegging av stoffet.

Ref:  BjH


Møte den 17. oktober


På vårt klubbmøte denne kvelden hadde vi besøk av de fire som er grunnleggerene og driver "VÆRFAST". De startet opp i sept. 2017, og var vel helt i begynnelsen nesten å regne for en hobbyvirksomhet, hvor de kunne treffes, prate og ha det trivelig med sine store interesser og hobbyvirksomhet. De fartalte alle om sin bakgrunn og liv før Værfast, sine hobbyer og interesser som er å være ute i naturen, det være seg på sykkel, som snowboarder, alpinist, jeger, fisker, trugeturer, randone skigåing/kjøring, isfiske osv.

I stedet for å prøve å referere fra møtet, anbefaler jeg at bedriftens hjemmeside benyttes, som er omfattende og gir et godt bilde av aktivitet og hva værfast driver med.  Bedriften er i stadig utvikling, og det virker som om dette går veldig bra.

Gå inn på hjemmesiden ved å trykke på følgende link

Vi er Værfast (vaerfast.no)

Her presenterer de  fire driverne seg, og det er masse stoff om aktivitetene og bedriften.  De la stor vekt på å etablere gode samtaler og snakke med grunneiere  før aktivitetene  settes ut i livet. Det er svært viktig å ikke havne i klammerei med grunneiere og andre interesser innen bruk av natur og terreng.

På bildet fra venstre: Astrid Husom Torgersen, Hans Anton Torgersen, Kjell Arne Høyesveen og Julia Hamre.

En spennende bedrift som vi ønsker lykke til med fint produkt og for fremtiden.

Ref;  Bj


Møte den 10. oktober



Olaug Furusæter besøkte klubben denne kvelden, hvor hun presnterte seg selv og fortalte om sin lange og omfattende vei til sitt ståsted i dag som musiker og blomsteredkoratør i egen bedrift i Vålebrua, Ringebu kommune. Olaug hadde selvsagt med seg fela, og hun åpnet med å spille en vals.

Hun begynte på Kulturskolen iRingebu, klassisk m/ fele, men kom vel ganske fort til at hun var mere opptatt av folkemusikk. Og vi fikk en springleik på fela.

Hun har en "Master" i folkemusikk fra Oslo, og en "Master" fra Stockholm, som er et samarbeid mellom  4  av de nordiske landene, med samlinger som går rundt i disse landene. Her fikk hun også kjennskap til Estisk sekkepie, som skiller seg vesentlig fra den vanlig skotske. Hun spilte nå en vals, lagd for denne sekkepipa.

Etter hvert drog hun til Oslo, og ble med i "VESTLANDSFANDEN". Her ble det mye rock og fest, og hun måtte etter hvert tenke på å begynne med noe mere "håndfast". Hun hadde vært opptatt av  blomsterdekoratøryrket i mange år, og hun opplevde nå en ny verden i blomsterenes rike, bl.a med jobb på Lillehammer. Pandemien endret alt, menmedførte kanskje at hun havnet på Ringebu og etter hvert åpnet BRUA BLOMSTERVERKSTED.

Vi takker Olaug for orienteringen om sitt interesante liv, og valgene hun har tatt, og ønsker henne lykke til videre i blomstenes og musikkens verden.                                                                                                               Ref:   BjH         

Møte den 03. oktober


Midt-Gudbrandsdal  Brannvesen  (MGB) ved Brannsjef Tom Arne Nilstad.       Litt fakta om MGB:   *Interkommunalt siden 1987 ,   *5 brannstasjoner med 8 ansatte på hver stasjon,  *4 delt overordnet vakt,  * Heltidsledelse,   * 7 brannforebyggere og 2 lærlinger,  *Totalt 57 ansatte fordelt på hel- og deltid.

Totalt areal i N-Fron, S-Fron og  Ringebu kommuner er 3130 km2, ca. 13100  innbyggere, 60 km E-6,  det er i alt over 20.000 pipeløp, hvorav 13.000 er på fritidseiendommer.  Vi fikk høre om tiltak og øvelse/orintering    på vidergående skole, brannvernuke.

Brannsjefen snakket også om hva vi alle burde snakke om i hjemmet, som hva vi gjør hvis/når røykvarsleren piper, ha enkle brannøvelser i hjemmet og forsiktighetsregler. Montere komfyrvakt på kjøkkenet, brannslukkingsapparater, pulver eller skum-apparat, vannslanger mm.

Han var også innom plassering og lokalisering av både nåværende og fremtidige stasjoner, som må oppgraderes eller bygges i nær framtid.

Han sa også litt om utrykning til trafikkulykker, og at brannvesnet ofte er først på stedet!!

Takk for god orientering.

Ref:   BjH


Møte den 26. september


Kveldens møte var viet GIAX, og det var Lars Jørgen Jensen som besøkte klubben og orienterte. Lars Jørgen var i klubben også den 17. sept 2019, da han var relativt nylig tilsatt som daglig leder for  Giax  Produksjon. Referat fra dette møtet er tilgjengelig på  klubbens hjemmeside, under ”fanen” referat fra tidligere møter.   GIAX AS består av to helt adskilte avdelinger, Giax Attføring AS og Giax Produksjon AS. Dette er to helt adskilte deler, og det er ikke noen ”økonomiflyt” mellom disse. Lars Jørgen er daglig leder av Giax produksjon, som må stå helt på egne bein.       Her foregår produksjonen av ostehøvler ( Bjørklund ), Arkic Dome,  et spesielt telt som er utformet som en slags kuppel, produseres i mange størrelser og er blitt populære som ovenattingssted og utlei innen tuiristnæring. GIAX- porten hører også hjemme her, og disse er alle egne merkevarer.

Avdelingen har lang praktisk erfaring og en variert maskinpark for arbeid med plate og stålprodukter. Kompetanse på 3D-konstruksjon gir oss mulighet til det meste av spesialtilpasset metallarbeid. Vår pulverlakkering gir solid og pen finish på ferdig vare. Den mekaniske avdelingen har fagfolk og utstyr for reperasjoner og produksjon av deler som kan spesialtilpasses.

Lars Jørgen påpekte at bedriften hadde et høyt energiforbruk, og slet med gamle og dårlige lokaler i bygningsmassen.

Vi takker Lars Jørgen for orienteringen, og ønsker han og bedriften lykke til videre.

Ref:  BjH


Møte den 19. september

Møtet ble avlyst, da lokalene i Ungdomssentret var opptatt.


Møte den 12. september


Vi besøkte "Nye Skog og Hage" i Vålebrua, og ble tatt i mot av daglig leder, som fortalte om butikken og virksomheten.  Skog og Hage eies av Gausdal Land, og har etablert seg i lokalene som tidligere var "Bunnpris"  sine lokaler i Vålebrua.  

Vi fikk orientering om den nye butikken, maskiner og varer som som selges, noe vi syns var et overveldende utvalg og et mang fold av forskjellige maskiner og verktøy, fra ATV`er i mange størrelser, elektriske sykler og mopeder, til hageredskaper og skogsredskaper av alle slag. De hadde 4 tilsatte, og hadde et velutstyrt verksted for alle varene.  

Det var romslige og trivelige lokaler, og i Vålebrua har nok denne type vareutvalg og mangfold vært fraværende de siste årene. Vi ønsker butikken og virksomheten lykke til i fortsettelsen, og takker for at vi fikk komme på besøk og for orienteringen. Etter at Presidenten hadde takket for omvisning og orientering, og overrakt vår lille gave som takk,  gikk rotarymedlemmene til sitt faste møtelokale   for hyggelig prat og keffe med kaker. 

Ref:  BjH        


Møte den 05. september


Kveldens program var endret fra å omhandle Tretten bru v/ Guttorm Aarnes , til EGO- foredrag v/ Guttorm.    Han har 4 søsken. Etter folkehøgskole og handelsskole, gikk ferden til Bergen og Stend Jordbruksskole. Det ble en lang utdanningsvei  før han begynte på Meieriskole på Oppdal.   Han gjennomførte militærtjenesten på Evjemoen, og tok etter dette Gymnas på Hamar på  ett og et halv år. (halve tiden)   Tok også hovedfag i Meieriteknilogi.  Aarnes gikk meierilinja på Norges Landbrukshøgskole på Ås, hvor han senere, som den første her i landet, tok doctor scient.-graden med hovedfag i meieriteknologi. Jobbet på Mårud Gård i 4 år, før han vendte til bake til Tretten, hvor han sto ansvarlig for Kasseinproduksjonen, som etter hvert ble flyttet fra Tretten til Tolga. Guttorm pendlet i mange år til Oslo.  I 1978 ble han knyttet til Meierienes Ostefabrikk på Tretten som driftsleder, og etter halvannet år tok han over som disponent ved Tine Norske Meierier, Tretten.

Rømmegrautproduksjon på Tretten ble etter hvert etablert,  og etter hvert flere graut-typer,  som nå er bærebjelken i Trettenanlegget, og grautavdelingen har i dag 115 ansatte  (FJORDLAND).

Guttorm har vært en aktiv del av Stav, og hestemiljøet der, har vært styreleder, samt utgitt bok om Stav og Stavsmart`n.

Han har også vært engasjert ved Bruvold Sag.

Som hobby liker han seg best på tur med fiskestanga.  Takk til Guttorm for fin orientering.

Ref:  BjH


Møte den 29. august


Møtet denne dagen var avsatt til Guvernøren, som var i gang med sitt årlige besøk i alle klubbene i distriktet. Årets Guvernør kommer fra Eda- Eidskog RK, og bærer navnet Anders Andersson.

AG for vårt område er Arild Johansen Evensen, og han var med på besøket i vår klubb.

I sitt første månedsbrev presenterer Guvernøren seg selv slik:

 Född 1959.

 Uppväxt på en liten gård i Bollebygd mellan Borås och Göteborg.

 Gift med Anna-Karin sedan 1991, barnen Alfred 29 år och Moa 27 år.

 Tjänstgöring inom armén 1979-2005 i Skövde, Stockholm, Boden och Östersund.

 Kommunchef (rådmann) 2006-2023 i Ragunda, Strömsund och sedan 2016 Eda

kommun. Pensionär sedan 1 mars i år

 Bor sedan 2016 på en liten gård strax utanför Charlottenberg.

 Medlem i Rotary Eda-Eidskog sedan 2016.

Etter formøte med vår president, samt ledere av de enkelte kommiteer,  ble møtet i plenum satt kl. 1700., hvor guvernøren startet med en presentasjon av verdenspresidenten, og hans slagord;  ”CREATE HOPE IN THE WORLD:

Han fokuserte  på ”Firespørsmålprøven, og de ”7 FOKUSOMRÅDENE”, som jeg her lister opp: 1)Fredsbygging og konfliktforebygging, 2) Sykdomsforebygging og behandling, 3)Vann, sanitær og hygiene, 4)Mødre og barnehelse, 5)Grunnleggende utdanning og lese ferdigheter, 6) Samfunnsøkonomisk utvikling, 7) Støtte miljøet.

Veier for service: Kanalisering av forpliktelser som er grunnlaget for klubbens aktivitet;  1) Clubservice, 2) Yrkesrettet tjeneste, 3) Sanfunnstjeneste, 4) Internasjonal service, 5) Ungdomsservice.

Ellers var Guvernøren også opptatt av Rotary Fellowship, hvor internasjonale grupper deler felles lidenskap.

Ukraina og Medlemsverving var også tema i Guvernørens foredrag. Han ba oss huske på at vi samlet er 36962 klubber, og 1, 17 mill. medlemmer på verdensbasis. Vi kan gjøre mye!

Møtet ble avsluttet med Gave til de to gjestene (ostehøvler), og hyggelig samvær med kaffe, smørbrød og nydelig bløtekake.

Ref:  BjH


Møte den 22. august


Torveig Dahl hadde 3 minutter , og i og med at skolene startet opp igjen etter sommerferien, og mange barn hadde sin aller første skoledag,  filosoferte Torveig litt over  skolestart på hennes tid, hvor fokus var hva en hadde lært i dag, og at læring og kunnskap stod i fokus.   Hvordan er det idag, er det helt andre ting som er fokus....?

Bjørn viste bilder fra tidligere tider i Rotary i juni måned, og fortsatte med flere bilder denne kvelden.  Det kommer klart frem at klubben tidliger var på mange turer rundt om kring, kombinert med overnatting og hyggeligs/ festlig samvær. Nå er turene stort sett befaringer i nærområdet, som kanskje må tilskrives at vi alle har blitt flere år???  Vi kom nå fram til 2013, kanskje blir det enda en kveld med bilder??

 Ref: BjH


Møte den 15. august


3 minutter v/ Einar Høystad, litt om Prestegarden, som har hatt en økning på 30% fra forrige år, samt nytt om prosjektene som pågår.


Kveldens program var ved Jon Ødegård, som viste gamle filmer og fortalte om gateliv og kjente folk i Vålebrua på 1920 tallet.

Filmene er tatt opp av Hans Berge, som hadde utdannelse som fotograf, og filmene hadde en svært god kvalitet. I klubben er det 3 medlemmer som er født tidlig på -30 tallet, oppvokst i eller i nærheten, og dermed kjente eller visste hvem mange av personene på filmen var.  Asbjørn Haverstad har vist filmene for Kari Melby, og intervjuet henne. Vi fikk defor en god informasjon både om bygg og beboere i Vålebrua fra 1920- tallet.

Ref:  BjH



Møte den 08. august


3 min. ved Mykletun.  Orienterte om nettavisen "Forskning.no",  bl.a. om styringsformer i verden, som Autokrati, Demograti med flere.

Nils refererte litt fra verdenspresidentens tale, og minnet om hans "valgspråk" for dette rotaryåret : CREATE HOPE IN  THE WORLD"

Orientering om årets distriktskonferanse, som i år avholdes i Carlottenberg i Sverige , i Regi av EDA Rotaryklubb.  Tidspunkt 22/24 september


Møtefri hele juli og 1. august


møte den 27. juni


Presidentskifte hjemme hos Harald Midtsund.  Han ønsket velkommen, og åpnet med dikt. Regnskapet for rotaryåret er lagt fram og vedtatt på et tidligere møte. Dette ble utdelt.

Harald gjennomgikk rotaryåret og foretok en oppsummering av det som  har skjedd.

      Vi har gjennomført 43 klubbmøter fra 2.august -22 til og med 27.juni -23.
      Gode og varierte program.
      17 program holdt av medlemmer av klubben.
        2 konserter med Midt-Gudbrandsdal Orkester.
      Ett møte på Kulturkveld med Magnus Takvam i Ringebu bibliotek.
      Dugnad, raking i Ringebu Prestegard.
      Utflukt til Fugletårnet ved Grafferdammen, Sør-Fron
       2 bedriftsbesøk: Arnemoen Gard og Robs Optik
      Julefri 20.12 og 27.12.22, vinterfri 28.02.23, påskefri 04.04.23 og fri 16.05.23

Han fokuserte på at Guvernøren for Rotarydistriktet var tilstede på Kunserten de 6. juni, og gav der en fin orientering om rotary.

Harald har skrevet en mere detaljert oppsummeringe av rotaryåret. De som ønsker å lese hele oppsummeringen, kan gjøre dette ved å KLIKKE HER: 

Det var nå tid for det formelle Skifte av president, og hvor NILS J. TODAL fikk kjede og klubbe som det fysiske tegn på at han nå er president for Ringebu RotaryKlubb.

                               


       




Det ble så servert kaffe med snitter, og deilige kaker som Fru Gerd høyst sannynlig    har vært delaktig i. Praten gikk livlig , og etter hvert takket den nye presidenten for servering, og takket også Harald for en fint rotaryår, og fru Gerd for utlån av mannen hver tirsdag kveld et helt rotaryår, og hun fikk derfor overakt en blomsterbukett.

Til høgre bilde av den n1y1e presidenten

Ref;  BjH

       

Møte den 20. juni



Neste møte er hjemme hos Harald Midtsund, hvor programmet er PRESIDENTSKIFTE, og han orienterte litt om dette.

Kveldens møte hadde overskriften:  Quiz- kveld i Ringebu Rotary klubb.  Det var Per Kristaiansen og Arne Gilleberg, som hadde satt sammen oppgavene, hvor de 25 første oppgavene var spørsmål av generell art, som geografi, historie, kunst, idrett mm, men de siste 6 spørsmålene var Rotary- relaterte spørsmål. 2 og 2 kunne jobbe sammen, og dermed startet konkuransen.

Denne var helt uhøytidelig og uten resultatliste, når presidenten gjennomgikk spørsmålenen og  utfordret et lag til å svare. Det ble vist stor iver fra deltagerne. 

Ref:  BjH

Møte den 13. juni



Dette var siste rotary- møte hvor vår utvekslingsstudent Francesca var tilstede, og med bistand fra Bjarne L, overtok disse to mikrofonen. Bjarne ga et kort resyme fra året, spesielt hva F. hadde vært med på og opplevd , og takket også vertfamiliene for dette.  Bjarne  sa også litt om hans kontakt med tidligere utvekslingsstudenter, og hilste oss fra de han har kontakt med.  Bjarne  kunne fortelle at han har hatt besøk av Jack Soerli fra Origon,  vår seneste student før Francesca. Bjarne syntes dette  var svært hyggelig, og skulle også hilse så mye fra han.

Francesca får i løpet av inneværende uke besøk av sine foreldre, de skal ha samling med vertsfamiliene, de har gått litt i Pilgrimsleden, og reiser videre til bl. a. Oslo, hvor Francesca tar farveil med Norge (for denne gang?). Hun takket klubben for  et flott år, og tok med det farvel med klubben. Vi ønsker henne lykke til videre i livet.

Kveldens oppsatte program var ved Bjørn Haugen, som viste bilder fra tidlieger tider, med mange turer, befaringer, jubileumsfester, Vestlandsturer mm. Inge Flækøy hadde samlet mange bilder, og lagt ned et stort arbeid med albumet og teksten til bildene, som er håndskrevet under hvert bilde.   Bjørn har scannet bildene fra albumet, og viste disse på lerret. Mange av deltagerene på flere av bildene er døde,  mange deltagere i klubben pr. d.d har kommet inn i klubben på et senere tidspunkt, og kjenner derfor ikke disse. - Men bildene gir et godt bilde på en stor aktivitet i klubben opp gjennopm årene.

Det virket som om forsamlingen syntes det var artig med et tilbakeblikk til "gamle tider". 

 Ref;  BjH


Møte den  06. juni


Årets konsert med Midt-Grudbrandsdal Orkester ble avholdt i Kaupanger denne  kvelden.  Se plakaten for konserten på  høgre side.

Temaet for konserten, ØNSKEKONSERT;  kom opp som en ide;  at hvert av medlemmene i orkesteret, skulle komme med et ønske om et nummer.

Det ble en fin konsert, og variert og delvis krevende musikk ble fremført.

Noen har sluttet siste året, slik at det nå var 13 utøvere, hvorav 3  var  "lånt" fra Lillehammer og Gjøvik.

Gledelig var det at så mange som nesten 50 tilhørere var på plass i salen, og det var stor begeistring for musikken og orkesteret som  Ilona ledet gjennom programmet.

Det var en kort pause under veis, og det var da kaffesalg  med hjemmebakte kaker.

 En trivelig kveld, hvor Rasmus Stauri presenterte komponister og bakgrunn for hvert av de fremførte stykkene.


Re:BjH


Møte den 30. mai

Til kveldens møte var Ragnhild Olsen Hvoslef invitert, og overskriften på foredraget var:

Ledsager i Jerusalem gjennom Kirkens Nødhjelp.-- Hun deltok i Kirkens Verdensråds ledsager- program i Palestina og Israel.  Kirkens nødhjelp er programmets norske koordinator  Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Norges Kristne Råd og KFUK- KFUM Global står også bak programmet. Synspunktene som uttrykkes gjennom foredraget, er personlige, og uttrykker nødvendigvis ikke synet til Kirkens Verdensråd eller de norske senderorganisasjonenen.

Ledsagerprogrammet består av 25- 30 ledsagere fra ulike land, som ledsagere i 3 mnd. av gangen.

FORMÅL:      *Ha internasjonalt nærvær i Israel og Palestina

                        *Observere situasjonen i Israel og Palestina

                        *Rapportere om brudd på menneskerettigheter

                        *Støtte lokale fredsorganisasjoner

                        *Beskyttende tilstedeværelse, dempe friksjon mellom partene

                        *Fortelle om det vi har sett og opplevd.

Kirkens nødhjelp er norsk sender- organisasjon.

MUREN er en sikkerhetsbarriere (apartheid -mur) , startet bygd i 2002, og er opptil 9 meter høg. 85 % av denne går inn på palestinsk område, og er ikke en grensemur. Den deler palestinske nabolag, avskjærer palestinere fra egen eiendom, familie, arbeidsliv, religionsutøvelse, helsetilbud, utdanning mm.

For å passere gjennom muren, er dette et intrikat tillatelses-system, som må være i orden og vises frem ved passering. Dette skjer gjennom etablerte CHECKPOINTS. Eks. på nødvendig dokumentasjon: arbeidstillatelse, arbeidssøkingstillatelse, helsetillatelse, ledsager tillatelse mm., og blir med denne «byråkratiseringen» av systemet en stor tidstyv.

Vi fikk høre litt om «usynlige»grenser, hvor ekstremt vanskelig det var for palestinere å få byggetillatelser, kontrollen av dette og når tillatelser ikke var i orden, men likevel påbegynt eller utført,  og riveprosessen som ble gjennomført.

Ragnhild ga oss noen eksempler fra «Beskyttende nærvær», som butikkeiere, både små og store, kirkegjengere og presteskap, gudstjenester, nabolag og utsatte familier, husrivinger mm.

Ulovlig oppførte bygg som da må rives, og hvor byggherren fikk tilbud om å rive sjøl, og dermed slippe ytterligere bot og utgifter.

Det er et skremmende system vi fikk høre om, og vi vil takke Ragnhild for en interessant og opplysende orientering.

Ref:  BjH



Møte den  23. mai


Kveldens program var info om Kunstig Intelligens ( KI på norsk), mens dette på engelsk og i de fleste sammenhenger benevnes so AI      ( artifcial intelligence).

Det var Jens Arve Martinsen, som skulle belære oss og stod for programmet.  Han er tilsatt i HAPRO, (på Jaren), og er en av Norges ledende produsenter av profesjonell elektronikk, og Norgesledende innen yrkes kvalifisering.

KI ble omtalt fra 1950- tallet, da datamaskiner slo verdens beste sjakkspillere. Dette var mulig den gangen fordi datamaskinen regnet utrulig raskt, og kunne utføre analyser og muligheter ved hjelp av sin hurtighet. -Men det var langt fra det vi i dag legger i begrepet KI. Det har opp gjennom årene blitt lagt ned store ressurser på å komme seg videre, slik at datamaskinen , hvis KI skulle få noen praktisk nytte, utøvde en viss menneskelig intelligens.

Maskinen måtte beherske resonnering, problemløsning, språkforståelse- som innbefattet både skriftlig tekst, og muntlig språk med dialektforskjeller og  tonefall. Den må også forstå verden rundt seg.

Det ble opp gjennom -50 åren utviklet den såkalte TURING- testen , som enkelt fortalt går ut på følgende:  Et menneske (dommer) stiller spørsmål eller kommuniserer med ved hjelp av tekst eller tale, hvor en  ( et menneske) sitter i et rom, i et annet rom står datamskinen.. Dommeren vet ikke hvem han kommuniserer med. Hvis dommeren ikke kan avgjøre om han kommuniserer med mennesket eller maskinen er testen bestått. Testen kan pågå i flere timer.

Nye spørsmål og avanserte testmetoder ble utviklet over svært lang tid, og ble  stadig mere avanserte. Det skulle også utvikles programmer slik at systemet ble brukervennelig for at mange kunne benytte programmene. Fra 2016 ble det det rask fremgang, og nov. 2022 ble en slags milepel, da programmene som kunne benytte KI ble «sluppet».

Forsamlingen fikk stille spørsmål, og Martinsen formidlet til maskinen som kom med løsning og svar.  Sært imponerende, men også litt skremmende.

Vi takker Jens Arve for engasjerende og spennende foredrag-

Ref;  BjH



Møte den  16. mai               IKKE MØTE DENNE KVELDEN              




Møte den  09. mai


Årets vårpuss med raking i prestegarden. Litt dårlig fremmøte, men dette kan skyldes forkjølesesepedmi som mange var plaget med.
Men jobben ble gjort ferdig. Per Otto stillte med maskin, slik at lauet ble vekk- kjørt etter hvert.  Kaffe og kaker  var ordnet, og til kaffen ga Einar en gjennomgang av pågående prosjekt ( garderobe- forsammlinglokale) som er godt igang.
Her fra kaffekosen etter at jobben var gjort.   (fotografen er ikke med på bildet)

Ref:   BjH




møte den  02. mai


Denne kvelden var avsatt som :    Presidentens Møte, og han åpnet møtet med å gratulere Einar Høystad med  80- års dagen.  Einar feiret dagen i Prestegarden, og var ikke tilstede, men han fikk sin velfortjente applaus.

3 min var ved Kristiansen , som snakket litt om virus og vaksinasjoner. De eldste i samfunnet har i Ringebu nå fått sin 5. koronavaksine, og Per snakket litt om faren ved sjokk etter vaksiner og  sprøyter, og hvorfor vi må tilbringe 20 min på stoler etter vaksinen.

Presidenten orienterte om styremøtet som var avholdt i forkant av møtet, og han gikk gjennom STRATEGISK PLAN for klubben, som nå var revidert og gjennomgått av styret , med anbefaling om at denne  ble vedtatt.  Med små korrigeringer ble den enstemmig vedtatt.  STRATEGISK PLAN finner du i sin helhet under Fanen "RINGEBU ROTARY KLUBB", hvor du klikker på en link, for å komme til dokumentet.

Kommunikasjonsplanen var også gjennomgått, men denne ble videreført uten endringer.

Bjarne orienterte om eksamener og karakterer for Fransesca, og til tross for noen skjær i sjøen, håper han at dette ordner seg.

Ellers er Norgesturen for utvekslingsstudentene blitt avlyst, slik at det nå bare blir en amputert tur på et par dager.

Ref:  BjH


Møte den  25. april


Det er blitt nytt liv i Torgersen Smia, og det var den nye smeden Mikkel Skaug, som besøkte klubben for å fortelle litt om seg selv, og om smedyrket  generelt. Han er utdannet ved Hjerrleid Håndverkskole. Han fortalte at det var svært vanskelig å finn og få lærlingplass som smed, men at det etter hvert ordnet seg med lærlingplass i forsvaret, og han var også skipssmed i Sandefjord en periode.

Mikkel viste bilder og fortalte om smedverktøy og maskiner i smia før og nå, og vi fikk en klar forståelse for at for eks.  en ambolt og en ambolt slettes ikke er det samme. Disse var i mange størrelser, og utformingen kunne være helt forskjellig, ut fra oppgavene smeden skulle utføre. Sleggene  er også tilpasset, og er det viktigste redskapet i smedyrket, Det er oppvarming av metallet, temeraturen og hamring av metallet som er "smiinga". Her er kunnskap og opplæring, samt erfaring det viktigste, og eksempler på dette fikk vi forståelse av når han viste eksamensoppgavene han hadde utført. Likens fikk vi høre om forskjellen med hvilke oppvarmingsmetoder som ble brukt,  som kull, koks eller ved.  han viste også eksempler på hvordan "eggstålet"  i  f. eks. en øks ble smidd sammen med det dårligere og mykere  jernet rundt. Et interresant og spennende yrke  som det var tydelig at Mikkel  "glødet"  for, og klubben takker for et interessaant foredrag og ønsker han velkommen  til Ringebu, og  lykke til i fortsettelsen.                 

Torbjørn Torgersen overtok nå mikrofonen, og viste bilder fra smedlivet tidligere, da det var hans far, Tor, som bygde smia i 1929, på tomt kjøpt fra Kolstad.

Torbjørn kunne fortelle at hans far aldri var arbeidsledig, og at gardbrukerene var de største kundene i alle år, med reperasjoner av redskap, vogner med hjul, skoing av hest mm.  Tor hadde også utviklet og designet diverse bruksting og pynteting som ble kjente og flotte gjenstader, som f. eks. "peisstøtter", som forøvrig ble en meget stor artikkel. Torbjørn har mange historier fra smia og arbeidet i tidligere tider, som sikkert kunne blitt et eget foredrag i klubben.

Takk til både Mikkel og Torbjørn for interessant stoff.

Ref:  BjH


Møte den  18. april



Arne Gilleberg hadde kveldens program, som ble et reisebrev fra han og en kamerats  10 dagers tur til Tyrkia, Georgia og Armenia. Fly fra Gardermoen til Istanbul, hvor Bosporusstredet, den blå¨moske, og Hagla Sofia ble besøkt. Som kjent regnes Bosporusstredet som grensa  mellom Asia og Europa, og som også deler byen mellom disse to verdensdelene. Ferden gikk videre til Tibilisi, som er hovedstaden i Georgia, og er en vakker gammel by, med verneverdie hus. Georgia er en republikk i Kaukasus- regionen i Eurasia, som grenser til Russland i nord, Tyrkia og Armenia i sør, Aserbajdsjan i øst og Svartehavet i vest. Landet har en rik kultur og historie, og har vært en viktig korsvei mellom øst og vest i mange århundrer har også¨ en variert og vakker natur, med høye fjell , fjorder, og frodige daler. Tiblisi er hovedstaden i Georgia, og er en av de eldste byene i verden, med en spennende blanding av gammel og ny arkitektur. Georgia er kjent for sin vinproduksjon, og er hjem til mange utsøkte viner som er verdsatt av vin - elskere over hele verden. Landet 3,7 mill. mennesker.

Kjørte bil med leid sjåfør fra Georgia til Armenia.  Armenia er en liten innelåst nasjon i Sør- Kaukasusregionen i Eurasia.. Landet har en befolkning på omtrent 3 mill mennesker. Hovedstaden og største byen i Armenia er Jerevan. Armenia er kjent for sin rike historie og kultur- arv, med mange gamle monumenter og steder av kulturell betydning. Landet er kjent for sin vakre natur og unike matkultur. Armenia har også vært et land med konflikter over grenser og politiske spenninger med nabostaten Aserbajdsjan

Ararat er et sovende vulkansk fjell, som ligger i den østligste delen av Tyrkia, med en høgde på 5137 meter, og er det høyeste fjellet i Tyrkia og det armenske høylandet. Det regnes også som et hellig fjell av det armenske folket, og er knyttet til den bibelske historien om Noas Ark. Fjellet er oppkalt etter regionen  Ararat, som er hjemsted  for en stor armensk befolkning. Fjellet har to topper.

Noas ark er en bibelsk historie om en stor flodbølge som ødela hele jorden, og hvordan Noa ble valgt av Gud til å bygge en stor båt for å redde selg selv, sin familie og dyr og fugler av alle slag. Historien forteller også om hvordan båten fløt gjennom flodbølgen og til slutt landet på toppen av fjellet Ararat. Historien symboliserer Guds nåde og beskyttelse over alle skapninger på  jorden.   Retur til Georgia hvor de bl.a. tok tog for å se fotballkampem mellom Norge og Georgia. Denne forgikk ved Svartehavety som hette Batuni. En stor opplevelse, sjøl om Norge ikke vant.

Hele turen var en stor opplevelse, som feriemål var det spesielt, hyggelige priser, og et fint klima.

Ref:  BjH


Møte den  11. april


Framveksten av meieri og ysteri var overskriften på kveldens foredrag, og det var Guttorm Aarnes som hadde kveldens program.  Guttorm er født og oppvokst i Fåvang. Aarnes gikk meierilinja på Norges Landbrukshøgskole på Ås, hvor han senere, som den første her i landet, tok doctor scient.-graden med hovedfag i meieriteknologi. I 1978 ble han knyttet til Meierienes Ostefabrikk på Tretten som driftsleder, og etter halvannet år tok han over som disponent ved Tine Norske Meierier, Tretten.

Guttorm åpnet med litt historie, hvor det startet med rydding og gjerding rundt setrene på fjellet,  ca. 1700 tallet,  Anne Solbrå som på 1860 tallet sto for utvikllingen av osteproduksjon, brunosten, og Ole Steberg  ad  behandling av mjølk, salget og hvordan dette foregikk. Det kom mange sveitsere hit for å jobbe, seperatoren ble oppfunnet, fetostproduksjonen økte, og samvirkeideen av meieri og osteproduksjon slo rot etter 1850 åra. Meieri eller Ysteri ble etablert på Lillehammer i 1878,  på Øyer i 1898, På Tretten i 1902, og på Fåvang i 1911.  Kasinfabrikker og osteproduksjon dukket opp, og Gudbrandsdalen og Tretten var langt fremme.  Ostepannene gikk over fra å være underfyrt med ved til å bli damp- oppvarmet (dampysteri), som hindret brenning av osteproduktet under koking.

Guttorm tok også for seg etableringen av Q- meieriene på midten av 1990- tallet, og den store omorganiseringen som foregikk over hele landet  (TINE),  med etablering og oppbyggingen av TINE på FRYA,  og etableringen av grautproduksjonen på Tretten, som sannsynligvis reddet denne bedriften fra nedleggelse.

Guttorm fortalte også litt om Lom & Skjåk ysteri som nå har all Rau-ostproduksjon, og produserer mye  over 1000 tonn i året.

Vi takker Guttorm for en god og innholdsrik kunnskaps- og historietime.

Ref:   BjH


Møte den  04. april           PÅSKEFERIE


Møte den  28. mars


Kveldens møte var ved Prosjektkomiteen, og det var Torbjørn Torgersen som leder av denne, som ga oss en oppdatering og et tilbakeblikk på arbeidsoppgaver og gjennomføring av disse. En del faste oppgaver i en årrekke som blir gjennomført, som bl.a. vårpynting og raking i Prestegarden, oppsetting av juletre mm. 

Fra 2003 har det vært Pilgrimsleden som har vært hoved geskjeften med omlegging og merking av leden flere ganger, rydding langs traseen, og utbedringer.. Klubben har også satt opp stolper i forbindelse med  »stolpejakten» de seneste årene. Krattrydding og hogst/ tynning i forbindelse med prosjektet som har pågått ved Høgkleiva, samt felling av trær, som har vært en risikofaktor. Arbeidet i Pilgrimsleden gir klubben en del inntekter.

Rotary har bidratt med penger til aggregater som nå er videresendt og mottatt i Ukraina,  fra Ringebu 11 stk, og fra Norge samlet hele 500 stk. Disse er mindre og flyttbare aggregater, men i tillegg er det et stort stasjonært aggregat, som kan brukes ved sykehus eller annen større forbruker.     Takk til Torbjørn og komiteen for organisering av dugnader, og arbeid som er gjennomført.

Ref;  BjH



Møte den  21. mars

3 minutter denne kvelden var ved Bjarne Løkken, som tok et tilbakeblikk til tidligere utvekslingsstudenter. Han har hatt noe kontakt med disse, og hadde fått svar og refererte litt fra svarene fra Elise og Parker, og overbrakte hilsen og nytt fra disse to.

Kveldens program var ved vår nåværende student Fransesca, som er fra Cagliari på Sardinia, Italia.  Hun viste bilder fra Sardinia, kultur, folkedrakter, mat og det som måtte være typisk for området. Hun fortalte også litt om fugle- og dyrelivet.   Videre presenterte hun sin familie, og avslørte at hun valgte Norge som en skarp kontrast til Sardinia og Italia, nesten på alle måter.  Vi fikk høre om hennes opplevelser med vertsfamiliene Skjeggestad/Kleven og Hagen, høstferie i Sverige, tur til Trondheim og Røros med Rørosmartna’n. Hun fortalte også at hun var fasinert av Trondheim og kunne tenke seg og fortsette sin utdannelse der.  Fransesca gjennomførte programmet på norsk, og jeg syns hun hadde fått ordentlig «dreis» på norsken, noe som hun fortjener ros for.

Hun takket for mottagelsen og den varmen hun hadde blitt møtt med, både hos vertsfamilier, i klubben, men også generelt.

Vi takker Fransesca for fint foredrag.

Ref:  BjH



Møte den . 14. mars


Etter 3 minuttter ved Einar, som orienterte om neste prosjekt i Prestegarden, samt kostnadsanslag og finansiering, var det Frank Asle Mathiesen som slapp til med kveldens program, som hadde overskriften; «Utfordringer og muligheter for etablerer i Fåvang».  


Frank har besøkt klubben tidligere, ( 2018 ) men da som leder av Midt-Gudbrandsdal Næringsforening.  Nå driver han Kvitfjelltunet med det nye navnet  «A Bite Of Norway, Kvitfjelltunet».

Frank orienterte litt om seg selv, har arbeidet mye med reiseliv, bl.a. Visit Lillehammer. Tok med turister på pilketur, f. eks. i kombinasjon med å oppleve «blåtimem» på fjellet.

Har levert mat og vært involvert i «Rondaståk» fra 2017.   Tok etter hvert over som driver av Kvitfjelltunet, som var i ferd med å ta seg opp, men alt satt på vent i to år p.g.a. pandemien. Kvitfjelltunet fikk etter hvert navnet :  A Bite of Norway, Kvitfjelltunet.  Hans ambisjoner er å få ut LOKAL mat, samt forsøke å promotere Norge på best mulig måte. Tørre å være stolt av det vi har, og få det ut. Gudbrandsdalsmat skal være kvalitetsmat, og vi må ta vare på og opplyse om at både tradisjoner og kvalitet også kan være lokal.

Det var tydelig at Frank hadde mange ideer, tanker og meninger rundt dette, som han hadde fundert over, og som han nå delte med oss.  Takk til Frank med ønske om at han lykkes.


Ref:  BjH


Møte den  07. mars



Etter 3 minuttter ved Per Kr. Moen, som refererte interessant stoff fra legetidsskrift, ble ordet gitt til NilsTodal, som hadde satt følgende overskrift på sitt program for kvelden; «Litt EGO- foredrag, litt mimring og litt frie tanker».

Nils begynte med litt slekt, og hans bestefar som kom hjem etter gullgraving i Alaska, hadde såpass utbytte at han kunne begynne med etablering av sagbruk, kraftanlegg, kassefabrikk mm, alt i Aure, hvor Nils har sine røtter. Her ble hans nære forhold til sjø og båt født, og han måtte tidlig flytte på hybel i forbindelse med skolegang. Aure var på denne tiden et sted ute i havgapet, med vanskelig eller manglende vegforbindelse. Nils mimret litt rundt dette. Etter hvert drog han ut for å begynne på ingeniørhøgskole.. Det var her han traff Marit, som drev med sykepleieutdanning.

Når Nils skulle finne et yrke, var nok hans ønske elverk, kraftlag, linjeetablering  og utbygging, og det var i denne perioden valget falt på Vaala Bruk, og Ringebu ble stedet som ble valgt, både ut fra utbyggingene som måtte komme, samt bolig som fulgte med jobben.

Nils fortalte kort om tilstanden på forsyningsnettet i Ringebu, kort om utbygging, opprusting og sammenslåinger til det EL- verket vi har i dag, samt en kort innføring i hvordan energi henger sammen med spenning, strømstyrke og motstand, og de lover og formler som gjelder innen fagfeltet, og med dette forklare og forstå hvorfor det er gunstig og nødvendig å ha overføringslinjer med svært høy spenning.

Den siste delen av Nils sitt foredrag, ble viet kjernekraft, og såkalte SMR  anlegg, dvs, små, modulære kjernekraftverk, som er tryggere og fleksible i forhold til de store anleggene som er brukt tidligere. Som navnet sier, bygges dette opp av moduler som er lette å transportere, og et anlegg kan produsere energi tilsvarene minst 200 store vindmøller.

Modulene til kjernekraftverket produseres i egne fabrikker, blir fraktet dit anlegget skal ligge, og satt sammen som «legobrikker». Kompleksiteten med utfordrende prosjektledelse og byggeprosjekt og kostnadskontroll blir nærmest fjernet.

Møtet ble avsluttet med meningsutveksling og spørsmål, hvor interessen for temaet tydelig kom fram.

Takk til Nils for innføringen.

Ref;  BjH



Møte den 28. feb                         VINTERFERIE                                      





Møte den 21. feb


I kveld var det Torveig Dahl som snakket om boka ”Kunst og håndverk i familien Sveen”.  Boka er utgitt på Gudbrandsdalsmusea forlag i samarbeid med familien Sveen og Lesja historielag. Det er Torveig som er redaktør for boka, som har  i alt 14 forfattere, av disse er 7 fra familien Sveen.

Det startet med Ole Jørgensen Leirmo, f.  1869, som var eldste sønn på garden. Han tok Kunst- og industriskolen i Christiania, mens den nest eldste broren overtok garden.

Der utdannet han seg som billedhugger.

Drog derfra til København, der han gikk på Kunstakademiet.

Drog hjem til Lesja og giftet seg med Marie i 1898,  kjøpte Sveen 4 år seinere, og drev som treskjærer og snekker, mens Marie holdt styr på husholdningen. Denne var basert på tilnærmet naturhusholdning, - selvberging på garden, med bærplukk, jakt og fiske.

De hadde 15 unger, hvorav 11 voks opp.

Garden Sveen er gammel, og skriftlig kjent fra 1598. Ola Leirmo og kona Marie kjøpte garden i 1902.

Torveig presenterte flere av familien Sveen, som alle var håndverkere, treskjærere, vevere, og kunstnere. Hun var også innom forbindelsen til Hjerleid folkehøgskole. Trolla til Otto Sveen er kanskje mest kjent, også ute i ”den vide verden”. Otto Sveen har også flere utskjærte ting i Lesjaverk Kirke, bl a. altertavle, prekestol og døpefont i tre.

Boka er rikt illustrert med masse flotte foto.

Takk til Torveig for fint arbeid og interessant presentasjon.

Ref;  BjH



Møte den 14. feb


Sjur Mykletun holdt EGO- foredrag denne kvelden, og vi fikk høre om hans oppvekst, utdannelse og yrkesaktive liv på flere forskjellige steder i landet. Hans far var yrkesmilitær, mens mor jobbet i televerket. Han hadde sin oppvekst på Hønefoss, og hvor undertegnede tok befalsskoleutdanning i Ingeniørvåpnet, hvor faren til Sjur var skolesjef, (major)

Befalslivet til faren medførte en del flytting, og ferden gikk til Harstad, hvor han tok tok gymnas. Vi fikk høre at han var en aktiv gymnasiast, med et aktivt liv i studentmiljøet og studentsamfunnet..

Han fortalte videre om flere ”HIKE”- turer i Europa, men på denne tiden var det mye narkotika, og derfor vanskelig å få  hike. Vi fikk noen små episoder og innblikk fra dette livet.

På gymnaset tok han reallinja, og gikk videre med samfunnsfag og psykologi, før han tok fatt på lærerutdanning på Røst i Lofoten., og praktiserte noe som lærer i vikariat.

Han hadde flere stillinger, bl.a. som undervisningsinspektør og var også skolesjef i Brønnøysund fram til  i 1994, hvor etter han kom til Otta som rådmann.  Han fortalte en del om jobben som rådmann, sitt arbeid med adminstrasjonen og politikere.

Vi har i et tidligere foredrag hørt om hans store interesse for Bjornson, hans bøker og atikvariske dokumenter.

Sammen med sin hustru Anne, kjøpte de leilighet i Ringebu i 2020., og flyttet hit.

De har dessuten feristed  på Lesvos, i Egeerhavet, ikke langt fra Tyrkia, hvor de selvsagt tilbringer en god del tid.

Vi takker for foredraget.

Ref;  BjH



Møte den 07. feb


ill.foto frå Ringebu.com/Venabygsfjellet

Nils Todal, påtroppande president, ynskja gjestar og klubbmedlem velkomen. Nils orienterte om utviklinga med innsamling og transport av aggregata til Ukraina frå klubben vår, saman med heile Distrikt 2305 og Oslo rotary. Det var også han som hadde 3 minutt. Han fortalde engasjert om strøm-einingar, batteri og avklara ein del ulike begrep som blir brukt. Han gjekk så inn på kva for ulike grunnstoff som brukast i batteri, mengder, forureining og klimaavtrykk – og alt spesialavfall som blir av auka mengde batteri – særleg med tanke på el-bilar.

Kveldens foredragshaldar var Inge Asphoug om forvaltning av villrein i Rondane. Inge er mangeårig leiar i fjellstyret, leiar i villreinemnda Rondane sør, og ivrig naturfotograf.  Han fortalde om kva som hadde inspirert han som ung, boka Til Fjells i feriene (1876) av J A Friis (1821-1896). Han vart da interessert i rein og jakt. Han fekk og tidleg vera med Bjarne Lien og Hans Linstad og lærte mykje av dei og andre lokale fjellfolk om det å ha respekt for og ferdes i naturen.

Rondane sør er det største villreinområdet med 2000 km² (nord: 1200 km²) og vel 2300 vinterdyr (nord: 1600). Det er fleire fjellstyre og 26 ulike rettigheitshavarar, slik at det er eit omfattande samordningsarbeid i forvaltninga av areala generelt og villreinstamma særskilt. I mars 2022 var det telt 2282 dyr, i haust hadde dei ei fellingskvote på 451 dyr, det vart felt 235. Det tilsvarar ca 7000 kg kjøt på ein haust.

Det er det ein årleg tilvekst på ca 52 % hanndyr, dvs. det blir født fleire hannar. I 2007 vart fordelinga av kvoter (bukkar/simler/kalvar) justert for å styrke flokkane. Flokkane deler seg gjerne i mindre flokkar og kan trekke langt ned i skogsområda om sommaren. Der er det gjerne meir plagsame insekt og fuktigare, dvs. meir risiko for fotråte. Normalt trekk dyra høgt til fjells i varmen der er det godt beite og mindre insekt. Men siste rapportar syner at Rondane sør har gode beite for villrein gjennom året.

Villrein i Rondane vart freda i 1969, da var det 66 dyr i Rondane sør. Bjarne Lien var leiar i Villreinnemnda den gongen, og var av dei som ivra for freding. Inge fortalde og viste foto av villrein og deira årssyklus og trugsmål av auka og endra ferdsel/bruk av fjellet: heilsårsbilvegar og auka trafikk, særleg sommarstid. Men det er og ei endring av friluftsliv om vinteren, toppturar/randoneski, kiting mm kan vera sterkt forstyrrande. Kalvingstida om våren er særleg kritisk.

Syklar er skremande for rein, og i dag kjem syklistane seg mykje lenger inn i fjellet. Det er også ei endring av friluftsbrukarar, og mange som tek mindre omsyn til reinen. Tellingar har t.d. vist at trafikken til flyvraket har auka kraftig, og det gjev meir forstyrring for reinen i området. Mange seier at dei ikkje har sett noko rein, men Inge viste foto for å demonstrere at det er vanskeleg å sjå reinen i fjellet eller i skogen. Mange har ikkje «reinsauge», dvs. har vondt for å skilje ut dyra frå fjellet på avstand. I praksis har det vorte mindre areale der reinen får vera i fred i området, reinen kan da bli ståande lenge på eitt område, det kan auke risikoen for sjukdom og svekka næringsgrunnlag. Auken av andre hjortedyr i området fører og til meir parasittar. Saltplassar har og lett for å føre til auka sjukdom.

Det er vanskeleg å seia kva for rovdyr som er størst fare for rein, men truleg er det ørn.  Dei siste åra har det vore auka dødeligheit for kalvar om sommaren, dette har dei ikkje funne årsak til enda. Ved siste telling var det 200 kalvar som dei ikkje visste kva hadde skjedd med. Men dei er i gang med større tellingar (med drone – forstyrrer reinen i liten grad) 2-3 gonger årleg.

Største utfordringane er auka ferdsel, endre arealdisponering som fører til fragmentering av gode beiteområde, og dermed og deling av flokkane. Det er stort behov for meir og sakleg informasjon om reinen og trugsmål for deira grunnlag.

Saman med god og innsiktsfull informasjon om rein og forvaltninga, viste han lekre foto frå fjell og rein. Det var ein spørsmål- og kommentarrunde etterpå.

Nils takka Inge for eit godt og nyttig foredrag, og han fekk ein ostehøvel. Etterpå var det triveleg kaffeprat og deilig sitronkake frå Else Sikle.

Ref: Torveig Dahl



Møte den 31. jan


På kveldens møte var Rebekka Lindsheim invitert. Hun har vokst opp i Ringebu, en knapp kilometer fra Prestgarden.  Hun har Masterutdannelse fra Tromsø, (strategisk ledelse/ innovasjon), har vært guide i Ringebu kirke i mange år  (sommerjobb), og ble vel nå ”kapret” til jobben som daglig leder ved ” Stiftelsen Ringebu Prestegard” fra sommeren 2021.

Hun snakket om de mange mulighetene hun så for Pestgarden, og om fortsatt utbygging og fullføring av planene for stedet. For Låven står nå siste utbyggingstrinn for tur, med bla annet scene og toaletter. Vi fikk også høre litt om planene for årets utstillinger, hennes tanker for fremtiden for stedet, blant  annet for å ytterligere øke antallet besøkende, noe som bør være realistisk å få til.

Det var tydelig at Rebekka glødet for både jobben og stedet , og det ble åpnet for spørsmål og  innspill fra klubben med  ide-utveksling.

Vi takker Rebekka for foredraget.

Ref:  BjH


Møte den 24. jan



Denne kvelden var det Frivillighetskoordinator  Tina Lie som var innvitert for å fortelle om sitt arbeide med de eldre i Ringebu kommune, førts og frem på Eldresenteret og på Linåkertunet. Hun fikk først stillingen som aktivitør, men denne stillingen ble nedlagt. En ny opprettet stilling som frivillighetskoordinator ble opprettet, og som Tina gikk inn i. Den "kulturelle spaserstokken" bl lagt inn i den nye stillingen. Tina kunne fortelle at det var en voldsom innsats av frivillige på både eldresentret og Linåkertunet. Tina fortalte om sin jobb med å få flere frivillige,  men var klar på at frivillighet måtte være frivillig, og ikke en kommunal oppgave. Aktivitetene må dessuten koordineres og fordeles ut over året. Hun har hjelp og støtte av aktivitetslag på begge institusjonene. Tina er en aktiv og innitiativrik person, som sikkert har mye å bidra med i stillingen. Vi takker Tina for orienteringen


Ref:  BjH


Møte den 17. jan


Klubben hadde denne kvelden besøk av Tone Sidsel Sanden, som er  redaktør i Avisa Dølen.       Avisen har 5 ansatte, som utgjør 4,3 årsverk. Hun presenterte hver av disse.  Sjøl begynte hun som journalist i avisa i 2007, og hadde denne funksjonen  frem til hun tok over som daglig leder i 2017.        Dølen er en partipolitisk uavhengig avis, som dekker Midt-Gudbrandsdalen, med kommunen Ringebu, Sør-Fron og Nord-Fron. Avisa kommer ut på¨Vinstra.   

Dølen ble startet opp i 1997, kjøpt opp av  Polaris Media i 2011, GD kjøpte seg inn på eiersiden i 2012, og eies nå av disse to med 50/50. Det er ikke noe journalistisk samarbeid mellom GD og Dølen.

Avisa kommer ut en gang pr. uke, men det er nettavisa som er mest lest, og som både for Dølen og andre aviser ser ut til å bli fremtiden. Papiraviser har blitt svært dyre å drive.

Antallet digitale abonnenter har steget jamt og trutt, og var i 2018  340 digitale abonnenter, men hadde i 2020 steget til 1300 stk.

Redaksjonen har satt seg mål om hva avisen skal være, og jeg nevner god nyhetsjournalistikk, næringsliv og nært småstoff, avsløringer og konsekvensjournalistikk, nære og sterke personlige historier og levende bilder. Skal også være uredde, skille oss ut og ha kvalitet på stoffet. Vi prøver å være betydningsfulle og være på lag med leserne.  Vi fikk også et innblikk i hvordan de jobber, med redaksjonsmøter og diskusjoner, prioritere hvem som gjør hva, samt ha bredde i sakene. God bilder har blitt et varemerke for Dølen.  Jeg tar også med at bilder og streaming fra lokale sportsarrangement, folkemøter, reportasjer og andre hendelser, er blitt populært og som er en del av avisens reportasjevirksomhet.

Dølen har fått flere priser, og er kåret til årets lokalavis med sølv i 2016 og 2018, og gull i 2019/2020.  Vider årets journalistpris og årets digitale satsing. De har også fått pris for årets lokale historie og flere fotopriser.  Det kan ikke være tvil om at ”gjengen”  som driver Dølen har fått til noe spesielt, og vi vil bare ønske Tone og de andre i avisa lykke til videre i arbeidet med avisa Dølen.

Ref:  BjH


Møte den 10. jan

Møtet hadde som overskrift "alle spør alle".  Guttorm Aarnes hadd kveldens 3- minutt, og Guttorm åpnet med solosang med en vise hvor teksten var både humorfyllt, men også ironisk mot stromforsyning og priser, som er høyaktuellt i disse tider. Han forsatte med å kaste frem spørsmål  om kraftproduksjon i et større perspektiv, bl. a kjernekraft. Dette ga jo sporen til  meningsutveksling og synspunkter fra flere. Ellers var klubbens innsamling til aggregater til Ukraina , vellykket i den forstand at klubben fikk inn nok til ett aggretgat.  Nils orienterte litt mer om aggregater til Ukreuna, og om sin kontakt med Aina, tidliger medlem i vår klubb, og bosatt på Møre. Hun var president i Ringebu RK  2009-10, og hun ønsker også bli "fjernmedlem" i vår klubb. noe som også distriktet og årets guvernør er posive til på generellt grunnlag.

Påminnelse om nye kandidater til RYLA, og Arnhild orienterte om programmet fremover.

Ref:  BjH


Møte den 03. jan


Til dette møtet var vi invitert hjem til Harald og Gerd på "etterjulstreff".  Harald leste dikt, og tok opp  tanker om kammeratskapet i klubben, hvordan møten|e vil bli fremover, samt en del andre orienteringer. Det var desverre svært dårlig fremmøte på dette hyggelige treffet, og da flere av tingene Harald tok opp, bør høres av flere,  ville han derfor gjenta dette på et senere møte.  Jeg tar derfor ikke med dette i referatet nå.  Vi koste oss med praten over kaffe og kaker, og takker vertsskapet for et hyggelig aften.
Ref:  BjH

MØTEFRI   BÅDE DEN  20. des og  den 27. des


Møte den 13. des

Kveldens tema hadde fått overskriften;  «Hesten i miljøarbeid», og vi hadde fått besøk av Rita Berget Moen og Ingeborg V. Tvete for å gjøre oss mere kjent med temaet.

Rita er Vernepleier med en rekke kurs innenfor hestekompetanse og hest og helse. Hun er bl.a. RDA- instruktør (Riding for the Disabled Association)

Ingeborg er utdannet Mensendieckfysioterapeut, og jobber daglig innen Revmatologi i kommunehelsetjenesten. Også hun har en rekke kurs og etterutdannelse innen hestefag, er autorisert ridefysioterapeut, Yogainstruktør, konkurranserytter mm.

Rita presenterte Berget gård, hvor de driver mye av sin aktivitet, hvor det også er mange andre dyr enn hest, og som blir brukt i deres virke og behandling, og terapi.

Ingeborg ga oss et innblikk i «ridefysioterapi», hva det er og går ut på, og hvem det passer for?

Noen få stikkord tas med her:   *trener balanse , styrke , koordinasjon og evne til avspenning, *Gunstig for sansemotorisk trening,  holdningskorrigering, samt muskel og skjelettplager, samt konsentrasjonsevne og sosial tilpasning.    * For de som har en fysisk eller psykisk funksjonshemming som medfører at vanlige aktiviteter ikke fører fram.

De var gode «budbringere» for hesten som en god kollega, som er ærlig i sin respons, møter deg her og nå,  og som med sitt følsomme vesen påvirker oss med  sitt samvær.

Vi takker for et meget interessant emne, hvor det var tydelig at Rita og Ingeborg virkelig gikk opp i sitt virke med hesten som et viktig terapeutisk hjelpemiddel.

Ref:  BjH



Møte den 06. des


Årsmøte og Råkåfisklag blei avviklet denne kvelden i Kantina på GIAX, slik det har vært gjort  de seneste år.

Møtet ble åpnet og satt av Presidenten, hvor eneste sak nå var valg av president i klubben for rotaryåret 2024-25. I samsvar med endring av vedtektene som fastsetter hvordan prosedyren for valg av ny president skal skje, kunne valgkomiteen etter samtaler med foreslåtte kandidater, bekjentgjøre at Torveig Dahl var komiteens forslag. Hun ble ved akklamasjon valgt.

Orientering og oppsummering etter seminar på Gardermoen, hvor presidenten og Bj. Løkken deltok. Seminaret var viet RF. (rotary foundation). Hjelp til Ukraina og Polio er satsingområder for Rotary.

Bjarne Løkken kunne vider opplyse at vår utvekslingsstudent, Francesca, nå skal flytte til ny vertsfamilie.

Rakefisklaget ble nå gjennomført i tradisjonelle former, med deilig fisk levert av Jon Ødegård. Det var fellessang og vitser, og kaffe, med stort loddsalg, hvor hvert medlem i klubben skjenket en gave.

Loddsalg og «auksjon» på mat og drikke som var innkjøpt, og som var igjen etter laget, ga en inntekt på over 9000  kroner, hvor overskuddet går til «Poliosaken»

Takk til komiteen for god jobb, og et hyggelig lag.

Ref:  BjH



Møte den 29. nov


Programfestet møte gikk ut, og Torveig Dahl tok kveldens program som ble "Kulturminneplan Tromsnes"  (Fåvang sentrum).  Hun hadde fått med

                                                                Oddleiv Ringlund som lokalkjent og tidlgere medarbeider, nå pensjonist.

I 2018 ble Gudbrandsdalmusea engasjerte til å lage grunnarbeidet til en kulturminneplan. Dette har resultert i et rammeverk for kulturminneplan for kommunen og tre temaplaner.

Temaplan del I:  Dalbotn på østsiden av Lågen, langs Gudbrandalsvegen. De valgte ut 20 kulturminner/ miljø, kategori 2, som kommunen ønsket å ha kommunal vernestasus for.

Temaplan del II:  Vålebrua, av grenset til sentrumsområdet.Kommunen har valgt ut 30 kulturmimme/ miljø,kategori 2, til kommunal vernestatus.

Temaplan del III: Tromsnes sentrum, avgrenset til sentrumsområdet ut mot Laugen og og opp for Fåvang skole. Hvor mange kulturminne det her  vil bli lagt kommunal vernestatus for er foreløpig uavklart.

Fåvang sentrum si historie er delt inn i 6 perioder:  Disse er:

1)Før jernbanen i 1896- Gardene og Tromsa,     2) økende samferdsel og handel,    3) 1925- 40-åra, økende bygging i sentrum,    4)  1945- 1970,   ny giv med  mye husbygging,     5) 1970  - 1994, jevn vekst i lokalt næringsliv,    6)  1994-- sterk nyutvikling, store satsinger.

Torveig gikk gjennom mandat og avgrensing, samt metodikk:  hva kan betegnes som kulturminne (hus-miljø?),  faktark for hvert kulurminne, samt hvordan prosessen skal være,  f.eks åpne møter.

Det ble mimret om mange av Fåvangs bedrifter, håndverk- og handelsbedrifter som har eksistert tidligere, disse ble  vist på kart og bilder.    Det blir spennende å se det ferdige resultat av arbeidet.

Vi takker Torveig for orienteringen og Oddleiv Ringlund som kjentmann med svar på mange spørsmål.

Ref:  BjH


Møte den 22. nov


Stig Løkken er leder i Sør- Fron I.L, og han besøkte klubben denne kvelden for å fortelle oss litt om laget, aktivitetene og arbeidet som blir lagt ned.  Han begynte med å presentere styret, som foruten Leder og Nestleder, har Økonomiansvarlig, Dugnadsansvarlig og Medlemsansvarlig.  I tillegg har de Allidrettskontakt, Ballidrettskontakt, Skiidrettskontakt, og Skøyteidrettskontakt, samt Trimgruppe. På Flatmoen er det treningsrom som er et lavterskeltilbud for unge medlemmer, som trener der utenom gruppene.

Flatmoen er et viktig knutepunkt for aktivitet, og er under stadig utvikling. Planer og ting det jobbes med: Utbedring av garderobeanlegg og kafeteria, Pumptrackbane, Fri-idrett og flerbrukshall, Kunstisbane, hockey og  curlingbane: Sør- Fron IL har sikret seg ishockey-vantet fra OL på Lillehammer.

Sør- Fron har flere samarbeidsklubber, som; 

-Fotball: Harpefoss, Fron og Ringebu/Fåvang IL

-Ski: Tormod, Vinstra og Ringebu/ Fåvang.  Fellestreninger og Ski-team , som også trener sammen med kretsen.

Skøyter:  Skreia og Gjøvik, med felles treningssamlinger.

Medlems-tallet i klubben er passert 500, og er ganske stabilt. Medlems kontigent og Treningskontigent ble det orientert om. Stig orienterte også om budsjett, som er stort og avspeiler et stort aktivitetsnivå:  med driftskostnader på over 1,5 mill KR.  

Det legges ned noen tusen timer i dugnadsinnsats i løpet av året, og Stig kunne fortelle at dette selvsagt gir gode inntekter, og lager har konsentrert seg om 2 store dugnader,   Rondaståk og Contryfestivalen, samt ansvar for deler av Pilgrimsleden.  Det må også i tillegg tas med flere arrangement som Gålåsprinten, fotballcup med flere.

Vi takker Stig for orienteringen, og referenten er i alle fall imponert over aktivitetsnivået og alt det laget er med på.

Ref:  BjH



Møte den 15. nov


Det var Sjur Mykletun som hadde kveldens foredrag, og han hadde satt følgende overskrift på dette;  «Bjørnstjerne Bjørnson,- mer enn Synnøve Solbakken».               Han har vært en ivrig samler av bøker, hvor Bjørnson har vært en av favorittene. Han har ervervet stor kunnskap om dikteren, og han fortalte om hans mange utgivelser, og at han var en av Europas store diktere på siste halvdel av 1800- tallet. Han hadde en svært stor kontaktflate, skrev mange brev og kort, og Sjur hevdet at Bjørnson har skrevet over 30 tusen brev, og ikke bare i Norge, de fleste av disse var personlige brev.

Hans politiske engasjement ble også tydelig bl.a. med overskrifter og oppmerksomhet i fransk presse etter å ha engasjert seg i den såkalte Dreyfus-saken.  Han kjempet også for Slovakiere og Ukrainere.   I den grad Bjørnson benyttet det norske flagget, var dette det rene norske. Han viste dette allerede på 1880- tallet og han var m.a.o. svært politisk aktiv. Han var også en stor taler,  en gang i Oslo samlet han 60.000 tilhørere. Han har utgitt ca. 40 skjønnlitterære verk, mange diktsamlinger, og noen av hans romaner har blitt teaterstykker som er satt opp.

Sjur hadde med seg mange eksempler fra sin store samling , og det er nok ingen overdrivelse å si at dette er en av Sjurs store lidenskaper.

Vi takker Sjur for foredraget, som ga oss en «oppfrisking»  om Bjørnson og han liv og store diktergjerning.

Ref:   BjH



Møte den 08. nov


Midt-Gudbrandsdal Orkester besøker oss denne kvelden for å gi oss en «smakebit» på musikk som skal være en del av programmet i Ringebu Stavkirke den 20.novenber kl. 1900.

Vi fikk høre 3 stykker med Fransk musikk, som vi satte stor pris på.

Vi vil bare ønske orkesteret lykke til den 20. nov..med den planlagte konserten, og håper mange finner veien dit denne kvelden.

Ref:  BjH



Møte den 01. nov


Det var Kari Børud som besøkte klubben denne kvelden for å fortelle om ”Pilgrimsvandring i Spania”. Hun har lang erfaring med å gå i Spania, da hennes første tur var allerede i 2002. Hun har også jobbet litt i Spania, langs leden, i de små landsbyene langs ruten.. Nå la hun ut på den lange ruten fra Frankrike, og begynte turen med to tøffe dager hvor Pyreneene skulle passeres via 3 topper, hvor den høgeste av disse var  ”Col de Lepoeder”, med en høgde på 1450 m.

Hun hadde et klart ønske denne gangen, og det var å gå mesteparten alene, da dette gir en annen opplevelse enn å gå flere sammen.

Kari viste bilder og ga oss et innblikk i opplevelser og hendelser under veis.

Hun hadde planlagt turen nokså nøye, og forhåndsbestilt overnattinger, da dette ville passe henne best. (Mange begynner nok bare å gå uten videre planlegging)

Hun skal gå svært langt, kanskje 5- 6 uker, med flere mil hver eneste dag. Da er det om å gjøre å forberede seg psykisk!

En svært stor høyfjellsslette (Mesetaen) med    tørt klima, mye vind,  betraktes av pilgrimmene som et ”fryktet” område, da denne er  STOR.   Som det tar et par uker å krysse !


                               Over:      Noen bilder fra turen, og oppsett som viser tidsforbruk på de enkelre deler av ruta

Hun fortalte litt om opplevelser og alle de små landsbyene langs ruten, hvor hun får god kontakt med mange fastboende og  vandrere, litt fordi det er enklere  når en går aleine, og ”kan gjøre som en vil”.

Den siste uka, inn mot målet: Santiago de Compostela  kom hennes samboer på besøk, og de gikk sammen den siste delen. Hun brukte  36 dager på turen!!

Vi takker for en hyggelig tur, og en fin presentasjon.

Ref:  BjH



Møte den 25. okt


På kveldens møte hadde Bjarne Løkken tatt med seg vår utvekslingsstuden for året,  Franncesca fra Sardinia og Italia,  for at klubben skulle bli litt bedre kjent med henne. ( se litt mer om henne, i referat fra rotarymøtet den 30. august)  Etter Presidenten hadde åpnet møtet, og lest dikt i stedet for ordinært 3-minutter, fortalte Bjarne som er rådigiver for utv. studenten, og som etter å ha møtt henne på Gardermoen, huset henne de 3 første ukene. Etter dette flyttet hun til sin første vertsfamilie på Skjeggestad i Ringebu. Hun skal ha 2 vertsfamilier til i løpet av oppholdet i Ringebu.
Bjarne fortalte om hva det innebærer for klubben å ha en utvekslingsstudent, både at det koster en god del penger, og at det er nødvendig at klubben får vertfamilier for studenten)
Vi fikk høre om det som må ordenes med det offisielle Norge,  oppholdstillatelse, kontakt med politiet, og skatteetaten, studenten må få norsk ID nummer,  må ha bankkonto og bankforbindelse, og datamaskin.  Alt dette er formellt og byråkrati på høgt nivå, og det krever mye arbeid. Det vanskeligste har vært å få kontakt med etatene og få adgang for besøk ( nødvendig for å få framdrift og de nødvendige dokumenter.) Dette var arbeid som Bjarne måtte får orden på. Vertsfamiliene må ha utvidet politiattest!

Hun har vært med på Distrikskonferansen i Rotary på Gjøvik, Skal senere på Språk og kultursamling i Surnadalen. Dette er et seminar i regi av Rotary, der alle 29 utvekslingsstudentene i Norge deltar. De skal vider på Oslo- tur, Holmemkollen , Norgestur mm.                Bjarne "intervjuet" Francesca på norsk, og hun svarte også på norsk. Spørsmålene hadde tilknytting til skolen, forskjeller fra Italia, matvaner i Norge, interesser mm fra det daglige liv. Bjarne snakket sakte og på bokmål, det var også noen spørsmål fra medlemmene i klubben, og vi syntes Francesca forsto godt det som ble sagt, og hun snakket ganske bra norsk.

Ref:  Bj.H


Møte den 18. okt


Per Gunnar Hagelien hadde kveldens foredrag, og tema var Pilgrimsenteret og Pilgrimsvandring.

Arbeidet med å kartfeste og rydde leden fra Oslo til Trondheim begynte i 1994, og den ble åpnet i 1997. De første årene var det stor entusiasme og interesse for leden, men dette ”sovnet” hen.

Noe måtte skje hvis denne skulle leve videre. Det ble mere organisering og ansvar lagt ut til kommuner og fylke. Det ble opprettet 12 pilgrimssentra, hvorav ett ligger på Hundorp, Dale-Gudbrands Gard. Det er dette som ledes av Hagelien, og som har ansvaret for leden ”Brøttum/ Furuodden- Dovre”.

Fra 2010 til 2019 var det en stor økning av antall vandrere, gjennomsnittlig 23 %.

I 2019 var det hele 3981 overnattinger.

I 2020 kom pandemien til Norge, og det meste ble stengt ned. Bare et fåtall utenlandske vandrere, men mange norske. Totalt 73 % nedgang.

Stor usikkerhet om hva som ville skje, men leden ble vedlikeholdt under hele pandemien.

Grensene ble åpnet i februar 2022, stor etterspørsel og ”full fart”.

Nå var det mye spørsmål om overnattingssteder, og nye spørsmål dukket også opp, som:

er det lov å ha med hund, hva med tilrettelegging for sykkel?

Hagelien har klare meldinger: Hund OK, men eier må sette seg nøye inn i regler/ vanlig skikk og bruk i Norge, samt beitene dyr ( Kuer og Fe) og total båndtvang,

Sykkel vil det ikke bli tilrettelagt for ( topograf og hvor leden går , konflikter !).

2022 ble et godt år, med 3238 overnattingsdøgn, og 779 vandrere.  Tyskere er i flertall!

Pilgrimsleden genererer aktivitet og økonomi,  er bra for folkehelsen og Norge og også for Kulturlandskapet. I tillegg  kommer synergi- effekten.

Takk til Per Gunnar for godt tilrettelagt program.

Ref:  BjH



Møte den 11. okt

Birgitte Bay besøkte Ringebu Rotaryklubb denne kvelden, for å la oss bli bedre kjent med MidtGudbrandsdal Næringsforening. (MGNF). Birgitte er kjent i Ringebu fra før, da hun hadde et 3 års engasjement som prosjektleder for et bolyst- og landsbyutviklingsprosjekt i regi av Ringebu kommune  fra sept 2014. I denne perioden var hun også på besøk i klubben og orienterte om prosjektet.

Nå ønsker vi henne velkommen tilbake for ny orientering, denne gang som Daglig ledere av MGNF

Hun presenterte styret i MGNF for oss, som består av 6 personer. Disse er:

Janne Kolås, Morten Randen, Jostein Tromsnes, Svein Skurdal, Ivar Nord, Therese Heramb. Som prosjektleder er Mari Grasbakk tilsatt.

Midt-Gudbrandsdal Næringsforening ble etablert i september i 2004. Bakgrunnen var

at bo- og arbeidsregioner som ikke hadde fått gjeninnført differensiert arbeidsgiveravgift  på starten av 2000-tallet ble kompensert med næringsretta midler øremerka til regional utvikling. Flere regionale næringsforeninger oppstod på denne måten på denne tiden.

MGNF har som formål å skape et møte og samarbeidsforum for å bedre vilkår og vekstmuligheter for næringslivet i regionen. Foreningen skal ha en pådriverrolle i å sikre at regionen har de kvaliteter som gjør at folk ønsker å bo og arbeide her. Foreningen skal værepartipolitisk nøytral.

Birgit gikk grundig gjennom hvordan organiseringen er, og at de overordnede punkter er:

Visjon,                                   Strategier ,                  og  Handlingsplan

Fem hovedstrategier skal bidra til at visjonene blir realisert, hovedstrategier kan være;  Vekst, handel- samarbeid,-  kompetanse og møteplasser.

Handlingsplanen er dynamisk, og oppdateres og årlig. Handlingsplanen for 2022 har 7 punkter med flere underpunkter. Birgit gikk gjennom disse .

Jeg vil ikke prøve å refere noe fra disse, men tar med noen overskrifter.

Støttende medlemsoppfølging

               Verdifulle møteplasser,  minimum 10 medlemsaktivitere i året

               Styrkende samarbeidsavtaler, følge opp eller utvikle disse

               Verdiskapningskonferanse, årli g møteplass for medlemsbedrifter og andre

               Fellesskapets representant mot f.eks offentlige myndigheter

               Utviklende prosjektarbeid, som vil kunne favne en rekke  områder og tema, som f.eks.  kursvirksomhet i samarbeid   med    ekstere kursholdere mm.

Framtidstro – ung kompetanse på agendaen,  være en aktør som kan bidra til å kople ungdom opp mot næringslivet.

  Vi takker Birgit for fin gjennom gang og ønsker henne lykke til videre i MGNF

Ref:  BjH

 Ta gjerne en titt på hjemmesiden, ved å klikke på følgende link:::        https://mgnf.no/om-mgnf/



Møte den 04. okt


Kveldens møte ble avholdt i Ringebu bibliotek, som var arrangør  sammen med Norli Ringebu, og i samarbeid med Fårikålfestivalen. Magnus Takvam var på besøk med foredraget; Marie Takvam- dikter og mor.  Han er kanskje mest kjent som politisk kommentator i NRK, men er også journalist og forfatter. Magnus er sønn av lyrikeren og skuespilleren Marie Takvam, og han ga i 2021 ut den kritikerroste biografien:  Hun skrev for å kunne leve-  min mor Marie Takvam:

Marie Takvam ble født i Skylstad i Hjørundfjord i Ørsta 1926. Hun bodde imidlerid i Oslo det meste av sitt voksne liv. Hun var forfatter, lyriker og skuespiller.  Hun ble gift med Johannes Takvam, fikk 2 barn, men ble skilt i 1969.  Jeg kan godt huske at hun hadde Barnetimen for de minste,  noe hun bedrev opp gjennom -50-og -60 åra. Hun utga mange diktsamlinger ( 10 stk), flere romaner og barnebøker.

I programmet fra biblioteket. som også introduserer foredragsholdere og tema, " sakser" jeg  følgende:

Marie Takvam levde et sterkt liv med sterke indre brytninger. Hun levde  opp til myten om den frigjorte bohemkvinnen og kunstneren, som slet med alkoholproblemer, intense kjærlighetsforhold og psykisk ustabilitet. I boken forsøker Magnus Takvam å se sin mor med voksne øyne, og han både frikjenner og fordømmer henne for valgene hun tok gjennom  hans oppvekst.

I foredraget fortalte Magnus T. om sin mor, spilte av flere videsnutter hvor hun f. eks. ble intervjuet, eller også høre henne lese dikt. Han betegnet henne som en "livsfasedikter". Hun studerte sykologi, for å forstå seg selv bedre uten at hun avla noen eksamen.  Hun tilbrakte opp mot 25 år i forskjellige institusjoner

Vi fikk et følelseladet foredrag, og hørte Marie lese  egne dikt med en vakker dialekt og et innhold som var forståelig.

Et flott foredrag som vi takker for.

Ref:  BjH


Møte den 27. sept


Per Kr. Moen sto for programmet denne kvelden, og han hadde satt følgende overskrift på sitt foredrag:   Fastlegeordningen,  stautus og utfordringer.

Han startet med å gi et lite innblikk i hvordan en dag kunne starte på et legekontor i Oslo og et på landsbygda. Det var raskt mange oppgaver og ”baller” i lufta, som skulle avklares, fordeles og planlegges. STRESSENDE.

Litt om Helsetjenesten i kommunene, hvor nye forskrifter og regler ble innført i 1984.

Fastlegeordningen ble innført fra 1. juni 2001. Kravene som ble stilt for å stå i stillingen som fastlege var nedfelt i forskrift.

Fastlegens arbeid gjennom uka gikk svært ofte  ut over vanlig arbeidstid, og det er ikke uvanlig med 50- 60 timers arbeidsuke. Mange faste gjøremål ble etter hver tillagt Kommunelege I, og det viste seg at det skulle bli vanskelig å rekruttere leger til Komm..lege I - stillingen, men også å fylle antallet med fastleger for alle innbyggere.  Fastlegeordningen  ble ansett som en fordel for pasientene  Alternativet var stilling som allmenpraktiserende.

Sykehusene var også under press, og skrev ut pasienter raskere etter hver, kanskje var de heller ikke ferdigbehandlet, med ytterligere press på primærhelsetjenesten i kommunene.

Per Kr. fortalte også litt fra sin tid som Komm.lege I i Sør- Fron kommune, med vaktsystem, legevakt mm.

I dag utdannes det for få leger, færre vil ha stilling som fastlege, og det er egentlig stor krise i det ganske land.

Takk til Per Kristian for god informasjon med mange detaljer.

Ref:  BjH



Møte den 20. sept


Besøk hos Rob DE Jong i de nyoppussede lokalene i Vaala Bruk- bygningen, som Rob har kjøpt. Vi besøkte han også den 15. mars 2022. Da var bygget ”strippet”, og ingen arbeider med oppussing og restaurering var påbegynt.

Jeg viser til referatet fra dette møtet, hvor Rob fortalte om sine planer, samt at det i referatet er en historisk beskrivelse av bygningen.

Nå har Rob åpnet butikken igjen i de nye lokalene, og vi besøkte han på nytt for å se hvordan han har fått det.

Rob Optikk er på plass i nye lokaliteter, hvor materialbruken er en blanding av moderne og nytt, men også en god del gjenbruk. Hans hustru, Amanda, har også fått plass her.

Ellers i bygget er det i sommer vært utlei av rom og overnatting,  (airbnb) i deler av 2. etg. Dette er også oppgradert til meget bra standard.

Spisested, eller ”take away mat, er ikke helt avklart, men det kommer .

Rob vil prøve ”å få til noe” på mer av plassen i det romslige bygget.

Vi gratulerer med trivelige og fine lokaler, og ønsker Rob lykke til med fortsettelsen.

Referenten er i alle fall imponert over alt som er gjort siden sist vi besøkte bygget i mars d.å.

Ref:   BjH



Møte den 13. sept


Arnemoen er en gard i Randstedgeilen på Kjønås, og har vært i familiens eie siden 1916.  Per Oves foreldre  drev garden fra 1981 og frem til 2013, da Per Ove overtok. Det har ikke vært dyr på garden etter 2007.

Per Ove ønsket å ta i bruk låven og etter hvert fjøs og andre bygninger på en annen måte.

Han har fått til en fin plass hvor det er mye aktivitet, låven er satt i stand som et meget fint  og godt konsertlokale, og det er stor aktivitet gjennom store deler av året på stedet.

Det ble nytt bruk av lokaler og stedet fra 2016.

Per Ove fortalte om stedet, og alle konsertene og tilstelningene som etter hvert er blitt arrangert her..Fra 2018 har det vært regelmessige konsert her, og til nå er det vært avholdt ca. 130 konserter.

Det er ikke tvil om at Per Ove er svært interessert i det han driver med, og har lagt ned en voldsom innsats for å få dette til.

Det er gjort mange tiltak i lokalene fra det var driftsbygning,  og akustikk, lydanlegg, belysning mm. er nok helt på topp, og det virket som stedet er godt kjent i miljøet både i Norge og utenlands, hvor artister gjerne kommer, og også ber om å få komme.

Per Ove fortalte om hvordan en konsertkveld med f.eks. amerikanske musikere kunne arte seg.

Han sa også litt om planene og ønsker fremover, med bl.a utbedrede toalettforhold, kjøkken, bedre forhold for artistene mm.

Vi fikk også et innblikk i kostnader og økonomi, hva slags publikum han henvender seg til, artistene, mange fra Amerika, og vakthold under arrangementene.

Han er godt i gang med en årlig Arnemoenfestival.

Det er åpenbart for oss at han og familien legger ned en stor innsats for stedet, og Per Ove syns all jobbinga med dette er ”Artig”.

Ringebu Rotaryklubb takker for at vi fikk komme, og ønsker han lykke til videre.

Ref:  BjH



Møte den 06. sept


Vi besøker Hundorp fuglekikkertårn, som ligger på vestsiden av Lågen, like sør for Hundorpbrua.  

                                          Bjørn Roar Løkken tok i mot oss, han er også initiativtaker og primus motor for prosjektet. Tårnet er et samarbeidsprosjekt med 4H- klubbene i  Sør-Fron, og blei åpnet i mai 2020 . Tårnet er et bygg på 5,5,m høgt, og står helt ved kanten av Lågen. Prislapp ca. 700.000 kroner. Det er mange bidragsytere, de  tre største er Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen og Sparebank 1 Gudbrandsdal. Grunneier på stedet er Nils Kristian Steig, og et større område har vært naturreservat siden 1990.

Bygget står åpent hele tiden, og Løkken sier det er et mål at barn og ungdom bruker stedet.

                 Bygget er i 2 etasjer., hvor du i 1. etg. kan oppservere fugler gjennom sprinkelvegg og glugger. Oppe er det et flott , innredet rom med mange små vinduer som kan åpnes.

Det er etablert en parkeringsplass nord for fylkesvegen der gangveg tar av til tårnet.

Bjørn Roar fortalte om noen av fuglene som var i området, og at det nå var registrert over 160 arter i området.

Flott vær, interessante opplysninger om trekkveier og oppførsel til en del arter, gjorde dette til en hyggelig og fin aften.

Vi takker Bjørn Roar for at han tok i mot oss.

Ref:  BjH



Møte den 30. aug



Denne kvelden var oppsatt program;  besøk av Maria og Katrine Lunde,  som har deltatt på årets RYLA- kurs på Gjøvik.

Begge er oppvokst på Venabygdsfjellet; Maria går første året på Bachelor i rettsvitenskap, kanskje blir hun advokat,  Katrine går siste året på master i markedsføringsledelse

                        Om RYLA-kursene sier Rotary følgende:

Målgruppen er unge mennesker som ønsker å vite mer om disse spennende temaene. Aldersgruppe hovedsakelig 18 – 30 år, men dette kan variere noe. Deltakerne kan allerede være ledere, ha ambisjoner om å bli leder eller bare være nysgjerrig på temaet. De kan være i jobb, studere eller være engasjert på annen måte. Spredning i alder og bakgrunn skaper dynamikk og spennende diskusjoner, og gir større utbytte til alle som deltar.

De ville dele litt av opplevelsen og inntrykket fra kurset med oss. Katrine kunne ikke komme, men satt klar ved PC’n i Oslo, og deltok aktivt i møtet.

Maria viste på lerret  innholdet på kurset, og presenterte foreleserne. Søstrene delte på å kommentere og fortelle om kurset. Jeg tar med overskriftene her:

            Hva er ledelse-                                                v/ Torbjørn Skogsrød

            Mitt liv som leder-                                         v/ Arne Mellerud

            Med LO på jobb for en god framtid             v/ Lisbeth Berntsen Grandalen

            Lederskap i praksis                                        v/ Geir Hammer

            Media og Kommunikasjon                            v/ Sturla Hammer

            Meg som leder                                               v/ Torbjørn Skogsrød

            Praktisk styrearbeid                                       v/ Harald Bakke

            Hva fremtidens ledere må vite om -

            klima utfordringer                                          v/ Torbjørn Skogsrød

            Etikk i et bærekraftig perspektiv                   v/ Aristidis Kaloudis

De takket begge for at de hadde blitt gjort kjent med kurset, og fått anledning til å delta.

Det var svært lærerikt for bruk både i jobb, skole og fritid.

Gruppeoppgaver og skjemabesvarelser kunne være merkelige, men gav oss sjølinnsikt.

De takket for flott kurs!  - og vi takker for fin orientering.

Ref:   BjH

Rotarymøtet fortsatte med vedtaksendring av klubbens vedtekter, pkt 4)    Disse ble enstemmig vedtatt.

Francesca , vår utvekslingsstudent fra Italia og Sardinia, er på plass, og hun ble nå presentert for klubben av Bjarne.

Ringebu Rotary tok imot ny utvekslingsstudent 10. august.Da  kom Francesca Romana Boetti fra Cagliari på Sardinia til Norge. Hun har begynt på Vinstra vidaregåande skule 2. året. De tre første ukene bodde hun hos rådgiver Bjarne Løkken.1. september flyttet hun til sin første familie Kristin og Lars på Skjeggestad. I løpet av året skal hun bo hos tre familier.  24. og 25. september er hun med på distriktskonferansen på Gjøvik. Der er det eget program for utvekslingsstudentene. Fra 28.september til 2. oktober skal Francesca delta på Språk og kultursamling i Surnadalen. Dette er et seminar i regi av Rotary der alle 29 utvekslingsstudentene som er i Norge dette året, skal delta.


Bjarne kunne fortelle at hun ser ut til å ha funnet seg vel til rette, og at hun er blitt godt mottat på skolen (Vinstra). Francesca sa litt om seg selv (på engelsk).

BjH



Møte den 23. aug

Dagens møte var avsatt til årets besøk av vår DistriktsGuvernør ; Gunnhild Aalstad.

Styret i klubben, samt komitéledere  hadde møte med Guvernøren i forkant av det ordinære møtet.

Ved ordinær møtestart ønsket Presidenten velkommem med lesing av dikt, og ga deretter ordet til Guvernøren, som til vanlig er medlem i Hunn/Gjøvik RK-


Hun åpnet med å påpeke at Distriktguverøren er bindeleddet mellom Rotary Internasjonalt og de lokale klubben. Med seg til å styrke dette bindeleddet får hun hjelp fra sin Assisterende Guvernør, som er vårt klubbmedlem Torveig Dahl. Hun dekker 7 klubber.


Hun presenterte Verdenspresidenten, som for første gang er en kvinne, nemlig Jennifer Jones fra Canada, som har valgt følgende TEMA:  IMAGINE TOTARY. Dette forklarer hun slik:   Vi har alle drømmer, men å handle etter dem er et valg. Og når organisasjoner som vår drømmer om store ting som å få slutt på polio og skape fred, blir det vårt ansvar å gjøre disse drømmene til virkelighet.

Hun tok også for seg Rotarys 7 fokusområder, som jeg tar med nedenfor:

1:  Fredsbygging

2:  Sykdomsforebygging og behandling

3:  Vann, Sanitær og hygiene

4:  Mødre og barnehelse

5:  Grunnleggende utdanning og leseferdigheter

6:  Samfunnsøkonomisk utvikling

7:  Støtte miljøet

Videre gikk hun gjennom distriktets strategiske plan for 2022.2023.

Stikkord her kan være; nye medlemmer, yngre medlemmer, motta andre yrkesgrupper, hvordan aktivisere nye medlemmer, ungdomsutveksling, endring av møtetidspunkt, kompetanse og personlig utvikling , nye klubbmodeller, satellitt-klubber mm.

Møtet ble avsluttet med hyggelig stund og prat over en kaffekopp med snitter og bløtkake.

Ref:  BjH



Møte den 16. aug


Presidentens møte, forberedelse til Guvernørbesøk om ei uke, samt  ”alle spør alle”.

-Svein Otto gikk gjennom endring av vedtektenes pkt. 4¸   Valg av neste års president.

Nomisjonsprosess med valgnemd var den vesentligste endringa.

Hjemmesiden til klubben blir endret med hele teksten som nå skal gjelde.

-Orientering om neste møte, hvor vi får besøk av Guvernøren for distriktet,  Gunnhld Aalstad. Hun har med sin ektefelle. Påmelding p.g.a. servering og innkjøp.

Brukollapsen på Tretten i går ble kommentert av Guttorm Aarnes. Han reflekterte litt over store ulykker og hendelser på Tretten, hvor hele sentrum ble ødelagt i brann på 1900 – tallet, samt togulykken i 1975, hvor 27 ble drept og 25 skadet.

Brukollapsen vil selvsagt få store konsekvenser, bla annet skoleelever og annen virksomhet, kanskje største problemene vil meieriet få  med sine store transportbehov ut og inn til bedriften. Før ny bru kan være på plass vil det kanskje gå både 2, og 3 år.

Ref:  BjH



Møte den 09. aug


President Harald Midtsund opna og ynskja velkomen. I staden for «3 minutt», las han eit dikt av Hans Børli. Så gav han ordet til dagens gjest, Bård R Johnsen Kleven, som var vår utvekslingsstudent til Medford, Oregon i 2018/19 (sjå referat frå klubbmøte med Bård som gjest 17.desember 2019).

Bård takka for at han hadde fått vera utvekslingsstudent for Rotary, og sa at det hadde ført til store endringar i hans liv som han var veldig glad for. Han fortalde at den andre familien han budde åt, også vart den siste. Han trivdes veldig godt der, og har framleis kontakt med dei. Familien hans var her i Ringebu på besøk i sommar. Hans Rotary-kontakt hadde også vorte ein god rådgjevar og ven for han, som han framleis held kontakt med. Han fortalde litt frå sitt utvekslingsår, men gjekk så vidare til å fortelja om kva han har gjort seinare.

Etter utvekslingsåret bestemte han seg for at han ville ta si utdanning i USA. Han hadde att to år på vidaregåande skule her heime, men tok det på eitt år, noko som gjekk bra. Han fekk gode karakterar, og søkte seg til tre ulike college, og bestemte seg for eitt i Arizona. Der budde han saman med eit par andre utvekslingsstudentar han hadde vorte kjend med. Han studerte i hovudsak økonomi. Etter to år vart det klart for han at han ynskja å koma seg inn i diplomatiet, og har gått over til å studere statsvitskap, der han ynsker å ta ein master.

Hausten 2022 startar han ved eit godt universitet i North Carolina og skal bu i ein studentfellesskap på campus. Han har finansiert studia med oppspara pengar frå arbeid heime gjennom mange år, og Statens Lånekasse. Det er dyrt å studere i USA, man han håpa også å kunne få stipend med tida.

Det vart ein spørsmålsrunde etterpå, og han svara villig på spørsmåla frå klubben.

Rett etter foredraget måtte han gå, far Lars køyrde han til bussen, og han drog direkte til Gardermoen for å starte på sitt nye liv på universitetet.

Ref:  Torveig



Møte den 02. aug


*Før vi gjekk i komiteane, drøfta vi i fellesskap dette med kjøp av for mykje mat ved t.d. guvernørbesøk og presidentskifte. Men i tillegg vart vi samde om at dei som ikkje kjem i møtet må melde frå til klubbkomiteen slik at dei bestiller for meir realistisk antal personar.

*Torbjørn orienterte om at dei har lagt ned 37 timar i pilegrimsleden så langt i år.

*Det er mange pilegrimar å sjå for tida, og gode tilbakemelingar!

*Harald minna om forslaget til rev. vedtekter frå Svein, ang. valprosedyre for president.        Dette vil bli drøfta i møtet 16.08, fint om alle tenkjer gjennom dette.

*Vi drøfta også facebookside, ope for alle – eller lukka, berre for klubben.

Vi var samde om at interninformasjon skjer godt via epost, så vi treng ikkje ei eige, intern facebookside .  Men kan hende ei ope for arrangement og informasjon til andre? Dette får vi drøfte vidare i klubben.

Ref: BjH  / Torveig


Møtefr1  hele Juli MND!

Møte den 28. juni


Rotaryåret 2021- 2022, avsluttes denne kvelden, og det høytidelige presidentskiftet skal foretas.

Årets president, Svein Otto Olsen, har sammen med sin ektemake Gerd, hytte på Svinslåa, og presidentskiftet var lagt hit denne kvelden. Det var 14 av klubbens medlemmer som hadde funnet vegen til hytta.

Svein Otto ønsket velkommen, og ga en kort orientering om Gerds tilhørighet til området via sine foreldres hytte i området, byggingen av denne med mer.

Regnskapet for rotaryåret blir vanligvis lagt frem ved denne anledningen, men da kasserer skulle være fraværende, ble regnskapet lagt fram og godkjent på et tidligere møte.

Presidenten fortsatte med en overraskelse, men ville til dette ha hjelp av past president Todal, som overtok klubba for en stund.


Han kunne avsløre at styret i klubben hadde besluttet å tildele 2 av medlemmene i klubben; hedersbevisningen ”PAUL HARRIS FELLOW”,  nemlig Arnhild Baukhol og Torveig Dahl. De ble  begge kalt frem, og fikk av Todal opplest begrunnelsen for tildelinga, samt overrakt diplom og jakkemerke som det synlige bevis for at de nå er en ”PAUL HARRIS FELLOW”.

(se begrunnelsen og flere bilder under arkfanen  PHF i Ringebu RK)




President Svein Otto kalte så frem vår neste president, Harald Midtsund, som så fikk overlevert Kjede og Klubbe, og har med det overtatt som president for Rotaryåret 2022/23.

Midsund overrakte  blomster, som fru Gerd mottok.

Vi fikk en deilig servering med snitter og kaker av Svein og Gerd med hjelpere.

Takk for en hyggelig og fin avslutning på nok et rotaryår.

Ref:  BJH



Møte den 21. juni


Denne kvelden var det bedriftsbesøk til Fjøssystemers lokaler i S. Fåvang , hvor grunnleggeren av bedriften, Åge Stenumgård og dagens leder, Andre Stenumgård tok i mot oss. Det var Andre som sto for omvisning og orientering.

Vi fikk først en tur inn de nye lagerlokalene til bedriften, som ble gjort mulig etter makeskifte med en av de lokale grunneierne. Den opprinnelige bedriften hadde trang og lita tomt, og utvidelse var ikke mulig på eget areal.

Her orienterte Andre om lageret, om leveransene til et nytt fjøs, som i størst mulig grad ble levert direkte fra leverandør, men en god del materiell var like vel nødvendig å ha på lager, ikke minst på grunn av service og oppfølging både i byggefasen, men også fremover i fjøsenes daglige drift. Mjølkeroboter er svært komplekse og kompliserte , som krever oppfølging og kompetanse. Fjøssystemer har opp mot 100 mann rundt omkring i landet tilknyttet service av alt utstyr, og denne delen har opp gjennom 40 års drift utviklet seg kraftig. Lagerbygget er derfor blitt et nødvendig og viktig tilskudd til den rasjonelle driften.

Vi gikk deretter inn i planleggernes og administrasjonens lokaler, som er både lyse og trivelige, med flott utsikt ut over Losnavannet. Her jobber ca. 20 ansatte, og all bedriftenes kompetanse er samlet på Fåvang.

       Her gav Andre oss en mer generell orientering om bedriften;

*oppbyggingen av konsernet,

*vekst og utvikling av nye avdelinger,

*salgsøkningen med omsetning ca. 3 mill. i 1980, til ca. 100 mill. i 2021,                                                                                                                            (Kaffekos under Andre sin orientering, med Åge Stenumgård) *bedriftens suksessfaktorer,                                                                                     

*en orientering om bedriftens nyeste satsing, nemlig for-automater  m.m. til oppdretsnæringa til havs.

Fjøssystemer har helt klart vært dyktige i sin utvikling, er totalleverandør av fjøs, og konsernet har avdelinger både i Øst, -Sør, -Vest,. Midtnorge ,-Sverige , samt Service, eiendomsselskaper og nå sist: Laksesystemer.

Bedriften har ca. 200 ansatte

Vi vil takke for en interessant og fin kveld.

Ref:  BjH



Møte den 14. juni

Det nærmer seg raskt tiden for presidentskifte i Rotary, og Ringebu Rotaryklubbs neste president, Harald Midtsund, delte sine tanker og planer med  medlemmene for neste rotary-år. (juli 2022- juli 2023).
Men først litt rotarystoff:   Todal orienterte om vår neste utvekslingsstude1nt, som kommer til Ringebu i sommer. Hun kommer fra Italia og Sardinia, og skal begynne på vidergående på Vinstra. Hun hadde skrevet en del om seg selv, sin familie og sine interesser. Nils orienterte om innholdet i brevet. Det er nå også klart at Ringebu Rotaryklubb kan sende ut student neste år, uten at vi er forpliktet til å ta noen i retur. ( se referat fra 10.mai )
Regnskapet for inneværende rotaryår, skal avlegges ved presidentskifte i slutten av juni, men vår kasserer er bortreist da, og han fikk legge dette frem på dagens møte. Regnskapet ble gjennomgått av Vigleik, og godkjent ved akklamasjon.
Midtsund fortalte litt om erfaringer og innhold fra sin deltagelse på et forsinket PETS, og om tanker rundt de store prosjektene som er initsiert fra distriktets klubber (eks. vannprosjekt i Afrika), og som vår klubb støtter. Det viser seg vanskelig å få fremdrift da lokale klubber på motakerstedet ikke klarer å følge planlagt fremdrift. At slike prosjekt stopper opp, betyr ikke nødvendigvis at de blir avsluttet.
Prosjektkomiteen og Programkomiteen er svært viktige for en klubben liv, og dette ble påpekt fra Harald. Ellers kunne han meddele at Guvernørbesøket kommer svært tidlig neste Rotary-år.  ( 23. august)
Vi ønsker Harald velkommen som president neste rotaryår, og ønsker han lykke til.
Ref:  BjH


Møte den 07. juni

Konsert med  delte sine tanker Midt- Gudbrandsdal Orkester  i Kaupanger. Konserten var åpen for alle, var gratis, men det ble tatt betalt for kaffe og kaker i pausen. Det var ganske bra fremmøte med anslagsvis 50- 60  tilhørere. Årets konsert hadde som Tema;  FILMMUSIKK:

Todal, som fungerende president i klubben, ønsket velkommen og fortalte litt om rotaryklubbens samarbeid med orkesteret.

Ilona ledet orkestert som tidligere, som i år hadde 15 utøvere.  De startet med musikk fra filmen "Star Wars" og fortsatte med musikk fra James BOND film. Vi fikk musikk fra filmen om gutten som ble glemt av sine foreldre, og ble helt alene med sin kamp mot kjeltringer:  Filmens tittel:  " Alene hjemme" . 

Etter pause med kaffe og kaker, ble det mere musikk fra filmene;  "The Pirates of the Caribbiean" ,  Gabriels Obo, mm.

Imponerende hva orkesteret med dirigent og den bærende fiolinisten Ilona får til. Noe av dette var svært "vanskelig" musikk.

Todal overrakte en rose til hver av musikerene, samt en blomsterbukett til Ilona. Takk for årets konsert.

Ref: BjH


Møte den 31. mai


Det var dugnad i Pilgrimsleden på Høgkleiva denne kvelden.
Det regnet kraftig like før, men 9 stykker møtte opp, regnet stoppet og det vart lagt ned en god jobb.
Nils og Jon brukte motorsag og felte noen store trær lang leden, kvisten ble ryddet opp og lagt i
haug, stammen ble kutten og bært opp til gapahuken. Ellers ble kratt og småbusker tatt ned og
ryddet vekk, også helt oppe på toppen.
Kaffe og kaker ble inntatt før vi avsluttet, etter en hyggelig og fin dugnadskveld.
Tre bilder viser de fremmøtte, Arne G var fotograf og er ikke med på noen bilder.



      

Ref: BjH


Møte den 24. mai


Tidligere Teknisk sjef i Ringebu kommune, Bjørn Haugen, hadde kveldens for1edrag, og som hadde fått overskriften;  ---- "ser tilbake på sine år i teknisk etat."  Ble tilsatt i Ringebu kommune i 1969, først som kommunetekniker, endret til kommuneingeniør og siden til Teknisk sjef.    Bjørn hadde denne jobben helt frem til pensjonisttilværelsen i 2005.  

Når han begynte i stillingen i 1969, var det kun en tilsatt som hadde full jobb med bygningsrådssaker. Bygningsloven var gjort gjeldene for hele kommunen, også fjellområdene,  i 1967, og det ble  raskt sterk pågang etter hytteområder og tomter.  Dette medførte  en voldsom aktivitet. Kartmatriale fantes ikke , kun flybilder, og all planlegging av disposisjonsplaner, senere reguleringsplaner, ble derfor gjort på flybildene. Etter hvert ble det sterk etterspørsel etter hyttetomter og søkt om byggetillatelse. Saksbehandler hadde derfor mer en nok å gjøre.

Utbygging og personer til å ta seg av dette og andre kommunaltekniske saker hadde en tid ikke vært tilsatt, slik at Bjørn ble kastet inn i mange forskjellige gjøremål. Fler tilsatte på den kommunaltekniske siden ble derfor raskt økt.

Eksempler på arbeid som ventet og var påtrengende:    *Utbygging av vann, kloakk, og veier  av to boligområder låg på vent,  *oppmåling av industriomåder og kommunaltaknsik utbygging i Tollmoen og Åmillom,  * Stor aktivitet også på boligtomer, som medførte utstikking av husplassering og høgdbestemmelser av grunnmurshøgde.  *Etter hvert også oppmåling og kjøp av Frya Industriområde. Oppmåling og kjøp av areal for Gunstadskogen boligomåde kom ogs å veldig rask. Bjørn ble også ganske rask brannsjef med ansvaret for brann og feiervesenet.

Jeg kan ikke ta med mange detaljer i referatet, men vil bare nevne at Bjørns gjennomgang viste hvor mye som er forandret i samfunnet og kommunen på disse årene.

Lovverket som etaten fikk ansvaret for å forvalte, med tilhørende forskrifter, ga stadig større og omfattende arbeidsoppgaver. Dette medførte selvsagt at  bemanningen i etaten  ganske rask økte.

Av viktig lovverk kan nevnes: Endringer av Plan og Bygningsloven, og store endringer av tilhørende forskrifter, Brannloven,  Oppmåling- og delingsloven, Forurensingsloven, som kanskje etter hvert medførte de største endringer.

Dette var en pionertid, hvor samfunnets endringer stod i kø, ikke minst på utstyrs-siden, datainnsamling og rapporteringer, maskin park både i kommunen og hos entreprenører, som gjorde at arbeidsoppgaver måtte og ble utført på en annen måte.


Bjørn var takknemlig for å ha vært med på en slik pionertid, hvor hele samfunnet har vært i en rivende utvikling, og deltatt i i beslutninger og utførelse av alle kommunens mange gjøremål. 


Møte den 10. mai


Denne kvelden var avsatt til vår neste utvekslingsstudent, som skulle reise ut og til Italia nå i  sommer.

Beklageligvis har studenten nå trukket seg.  Prosessen med formalitetene rundt utvekslingen var klare. Lederen av internasjonal Komité, og dermed også den som har tatt seg av og utført arbeidet med denne, ga oss en orientering om situasjonen og regler som gjelder. Det var og er klart med mottak av student for ei jente som kommer fra Italia og Sardinia. Vi må ta imot henne, uten at vi i år sender noen ut.  Vi vil imidlertid kunne sende ut student neste år uten å ta imot noen inn. Hun skal begynne på videregående på Vinstra, etter at Bjarne har henne en 2- 3 uker.

Diverse orienteringer ble gitt, bl.a  om dugnad i Pilgrimsleden den 31. mai, samt at konsert med Gudbrandsdal Orkester må avklares nærmere.

Ref:   BjH



Møte den 03. mai



Årets dugnad i Prestgarden blei avholdt denne kvelden.  Det var mye løv som tidligere år, men tørr bakke og lite "dau"gras , da siste plenklipp i høst ble foretatt seint på høsten, gjorde rakejobben mindre arbeidskrevende .
Jon Ødegård stillte med traktor, slik at løvet ble kjørt vekk med det samme.
Vi hadde en hyggelig kaffestund etter dugnaden, hvor Einar orienterte.
Dugnadsgjengen bestod av de som er med på bildet til høgre, med tillegg av fotograf Bjørn.
Ref:  BjH



Møte den 26. april

Venabu Fyller 75 år i år, og denne kvelden besøkte Rotarklubben Venabu, hvor Lars Tvete viste lysbilder og fortalte om "Venabus fødsel" og liv gjennom 75 år.

Lars sine foreldre fikk sin presentasjon som en naturlig del av Venabus begynnelse

Arvid Tvete vokste opp som sønn av pensjonatdrivere i Vingrom, og tok selv hotellfagbrev i Oslo i 1939. Under krigen gikk han på Handelsgymnas, og fredsvåren 1945 fikk han arbeide ved Victoria hotell på Lillehammer. I 1946/47 var han kontorsjef ved Wadahl Høyfjellshotell, deretter startet arbeidet med å realisere drømmen om en egen fjellstue.

       Birgit Vendelboe Tvete vokste opp på Lillehammer, og ble etter hvert utdannet interiørarkitekt i München på 30-tallet. De første bygningene på tunet var tegnet av henne, og flere av hennes tegninger er i dag utstilt på Venabu. I de første 20 årene var Birgit Venabus hovedarkitekt, både hotellets restaurant og flere av husene på tunet er tegnet av Birgit. Hun hadde øye for detaljer, og var opptatt av en helhetlig utforming. I tillegg til husene på tunet, ble også en del av interiøret tegnet av Birgit, og noen av disse møblene kan du fortsatt finne i hotellets arealer, slik som langbordet og peisen i peisestuen.  (til høyre, eksempel på brosjyre for Venabu , håndskrevet og lagd av mor Birgit)

Venabu startet opp som turist-hytte, og Arvid fikk knyttet til seg både Turistforeningen og KNA (automobilforbundet)

Vi fikk høre om parkering, som fra begynnelsen måtte skje i Venabygda eller helt framme på Trabelia. Gjestene ble da kjørt inn med Snowmobil.

Venabu har helt fra 1965 og frem til Koranaen gjorde sitt inntog i landet, tilrettelagt for funksjonshemmede, med aktiviteter, f.eks snørekjøring på ski, hundespann mm.

Lars tok over ledelsen av Venabu i 1976, og var det frem til han ble pensjonist , hvoretter søster Line tok over ansvaret.

Vertskapet på Venabu har i alle år hatt et nært for hold til sine gjester, og prioritert at gjestene skal ha det "hjemmekoselig", og aller helst komme igjen år-etter år.

Tak for fin gjennomgang fra Lars.

Du vil finne mere stoff fra Venabus Histore ved å følge denne linken:

https://venabu.no/var-historie

Vi avsluttet turen med kaffe og smakfull og spennende "fingermat" spandert av Venabu.

Tak for en fin kveld.

Ref;  BjH



Møte den 19. april




Kveldens foredrag var ved klubbmedlem Gunnar Sundkvist, og han hadde satt følgende overskrift på sitt innlegg:   "Å være nabo til Russland".

Gunnar er fra Passvik i Finnmark, og har vokst opp svært nært Russland.

Grensen ble i 1826 trukket mellom Russland og Norge, dvs. fra Treriksrøysa, hvor den gåt ca. 198 km på land.

I 1852 trekkes grensen fra Neiden til Treriksrøysa. Finnland var da russisk storfyrstedømme (1809- 1918)

Den Norsk- Svenske grensa ble i 1751 trukket til Neiden.

Under og etter Krimkrigen (1853-1856) ble det inngått en traktat med Sverige og Norge som ærklærte å ikke skulle avstå noen del av sitt territorium til en tredjestat, hvilket England og Frankrike garanterte.  Når Norge ble selvstendig i 1905, var Russland det første av stormaktene som anerkjente dette.

Ny traktat ble inngått i 1907, hvor også Russland ble en av garantistene.

Nordmenn i Nord- Norge hadde et positivt syn på russerne, bl. a.   p.g.a.  Pomorhandelen.

Gunnar tok nå en relativt grundig og detaljert  gjennomgang av historien videre.

Jeg tar i fortsettelsen av referatet bare med de viktigste overskriftene fra Gunnars foredrag.

*Russland angrep Finnland i 1939, og mange finske flyktet over til norsk side i Passvikdalen.

 *Finnland som russisk storhertugdømme og storfinske ekspansjonsideer ble en frykt i Norge.    Det var f.eks. motstand mot å bygge veier mellom Nord-Norge og Nord-Finnland.

*Sovjetunionen frigjør Øst- Finmark i 1944, hvor bl.a. 3500 nordmenn var flyktet inn i en tunnel

*Russland som nabo under den kalde krigen ( fra 1947 - til 1991).  sterk grad av overvåking. *Russiske atomspregninger på Novaja Semlja.  I alt 134  ganger. Isbreene på Nordøya innholder mye radioaktivt av fall, som i dagens nedsmelting av is renner ut i Barentshavet.  

*Store allierte militærøvelser i landsdelen.

*Kola kjernektaftverk, ligger kun 20 mil fra den norske grensen. Sikkerheten har vært omstridt, og Norge har bidratt sterk i samarbeidsprosjekt for å bedre sikkerhet.

*Andrejevbukta- atomavfall.  Bukta ligger 45 km fra norskegrensen- midt mellom grensa og Murmansk. Brennselstaver fra minst 100  atomubåter, brennselelementer, fast radioaktivt avfall, samt flytende radioaktivt avfall. Norge har bidratt med flere hundre millioner på tiltak.

*Atomavfall fraktes nå i stor skala til Ural, med bistand fra en rekke europeiske land-  Målinger viser 11 ganger normalverdier på radiaktivt utlekking i nærområdene.

*Barentssamarbeidet ble lansert i 1993 i Kirkenes, hvor Norge, Sverige , Finnland og Russland deltar  med sine regioner..

*Grenseboerbevis for personer i Barentsregionen, for personer innen 30 km fra grensen.

Vi takker Gunnar for både grundig og interessant informasjon og orientering.

Ref:  BjH


Møte den 12. april        Møtefri i påskeuka


Møte den 05. april



Møtet denne dagen var dagmøte, hvor vi hadde utflukt til Varden  og restauranten som er bygd der, ( toppen av den 3. fjellsida i Kvitfjell)

Her inntok vi en deilig lunsj, før  Rune Smidesang ankom for å informere oss om den siste utviklingen i Kvitfjell (- og Hafjell).

Rune er tilsatt som Eiendomssjef iAlpinco, som er eierselskapet bak alpinanleggene både i Hafjell og Kvitfjell.

Alpinco har over 400 ansatte, det er 7 selskaper som står bak og eier alt. Disse er opptatt av å utvikle områdene videre, noe de har vært flinke på til nå.

Rune var tydeligvis opptatt av at større vekt måtte legges på "Verdigrunnlaget", hvor utviklingen skal baseres på målene om bærekraft, d.v.s en utvikling som ivaretar og balanserer hensynene til natur, kultur, miljø, lokalsamfunn og verdiskapning.

Dette kan vanskelig oppnås med å fortsette som tidligere, hvor utbyggingen skjer innenfra og utover, og legger beslag på store arealer.

Alpinco har en hovedstrategi utformet i 6 punkter, som jeg referer her:

 1.   Utnytte etablert infrastruktur og kapasitet bedre

 2.   Utvikling av opplevelser og tjenester basert på markedets etterspørsel og krav

 3.   Utvikling av nye opplevelsestilbud og varme senger

 4,   Videreutvikle kjerneområdene,- fortette, og bygge innenfra og ut

 5.   Utnytte konkurransefortrinnene, natursnø, Lillehammer/ Gudbrandsdalen, god    tilgjengelighet og god plass

 6.   Å utvikle en enkel, sømløs kundereise

Rune delte tanker og ideer om noen grep som er tatt, eller skal utvikles for å oppnå dette. Jeg tar med en liten del av dette i referatet.

  Bl.a. "Yttersvingen" , som ligger nederst i " Vestsida", der en kjører over Svinelva til        Varden.    Et selvbetjent hotell hvor bestillinger og service ordnes digitalt.

Tunbebyggelse, hvor en leilighet kun vil kreve 1/10 del av arealbruken kontra  tradisjonell utbygging

Markedsføring mot de nordiske landene, Knutepunkter og kollektivtransport ligger til        grunn.  (markedsføring langs eksisterende jernbane ) Disse gjestene vil ha svært stor   betydning for å fylle opp ukene utover vanlig helgetrafikk .

Utvikling og bygging av sentrumsområde nederst i VARDEN - området

En takk til Rune, som gav oss et engasjert og interessant foredrag, hvor han også påpekte og var klar over den store påvirkningen utbyggingen har på eksisterende tettsteder.

Ref:   BjH


Møte den 29. mars



Kveldens program var det klubbens to leger som hadde ansvaret for, med overskriften Pandemier før og nå, - og i framtida.

Per Kristiansen var først ute, og gikk gjennom forskjellige epidemier og pandemier som har herjet verden opp gjennom tidene.  (epidemi er et utbrudd av en sykdom som sprer seg raskt mellom mennesker i mindre eller avgrensede områder,  men en pandemi rammer mennesker over et omfattende, geografisk område, og som nå, over hele verden.) 

Pest er en infeksjonssykdom , forårsaket av bakterieinfeksjon.  Svartedauden er en slik, og eksisterer  også i dag, men i veldig liten grad.

Spanskesyken var en influensalignende sykdom , som herjet hele verden for 100 år siden, og tok livet av , kanskje opp mot 100 mill. mennesker.

Per fortalte om spredning i "gamle" tider, karavaner fra Asia til Europa, den store dødeligheten, og konsekvenser som at kanskje gikk romerriket til grunne grunnet  sykdom.



Per Moen tok over, og brakte oss over i nåtiden, med utbruddet av Corona-pandemien, spredning over hele verden , vaksineprogrammer og viktigheten av denne for å stanse utbruddene. Vi fikk et innblikk i moderne vaksiner kontra tidligere måter å fremstille disse på.  Mutasjoner av viruset kan tyde på at vi må få påfyll av vaksine, kanskje som vi nå tar influensavaksine hvert år.

Takk til Per og Per for god og interessant informasjon.

Ref:   BjH


Møte den 22. mars



Kveldens møte var lagt til Biblioteket, som sammen med Ringebu Roratyrklubb sto som arrangør av kvelden møte. Det var bra fremmøte, og kveldens foredrag hadde overskriften; Holdninger til bruk av dyr til nytteformål,  før og nå.  Det var tidligere ekspedisjonssjef i Landbruksdept., veterinær Gudbrand Bakken som holdt foredraget.

Han er født og oppvokst på Fåvang, var ansatt i Veterinærinstituttet i 15 år, hvor han bl.a. drev forskning på sammenhengen mellom husdyrmiljø og husdyrhelse. Han var senere i Lanbruks- og matdepartementet som veterinærdirektør/ ekspedisjonssjef, og var sentral i etableringen av Mattilsynet. Som pensjonist har han ledet Rådet for dyreetikk i flere år.

Vi fikk høre om tenkemåter før og nå, med linjer tilbake til de greske filosofer, og holdninger til bake til oldtiden,  og hvordan aksepten til behandlingen av dyr har endret seg.  Etikken rundt dette, hvordan mennesker kan påføre dyr smerte, var også tema.

Aksjoner og moderne medier med sine verdensomspennende sosiale nettverk, og disses innflytelse på dyrehold ble også tema for foredraget.   Som eksempler her kan nevnes Pelsdyrnæring, Fiskeoppdrett, Tyrefekting , Fjørfeproduksjon, Slaktemetoder osv.

Alle har vært og fortsatt blir ut satt for aksjonister, som påvirker og i stor grad endrer holdninger og synet på dyr. Bakken var opptatt av at  næringen, faget, forvaltning, forbrukere, politikere, miljøet, mfl. , måtte bli flinkere i å benytte digital kommunikasjon, og således  nå ut med faglig og riktig kommunikasjon.

Takk til Bakken, som gav oss et innblikk i de mange utfordringer som sikkert fortsatt ligger framfor oss, samt alle holdningsendringer  og dyrevelferd som er endret opp gjennom tiden.

Ref:   BjH


Møte den 15. mars


Rob de Jong, som har drevet som optiker i Vålebrua i en årrekke, har nå kjøp den gamle bygningen;  VAALA BRUK.

Klubben var i denne forbindelse invitert til å besøke huset, hvor Rob ga  en orientering om bygget, sine planer, og en vandring gjennom bygget.

De fleste av medlemmene i klubben har neppe vært gjennom det  innholdsrike huset gjennom 2 underetasjer og 2 etasjer over bakken. Det var derfor en spennende tur gjennom bygget.

Rob fortalte litt om sine planer og tanker for utnyttelsen av bygget, hvor han med sin optikervirksomhet, samt ektefelle Amandas praksis, skal få sin plass i bygget.

Han hadde ideer om bruk av mere av bygget, uten at jeg tar det inn i referatet.

Rob orienterte også om sin virksomhet i Nederland, før han flyttet til Ringebu.

At Rob har kjøpt bygget, og ønsker å sette dette i stand og få ny virksomhet inn, tror jeg klubbens medlemmer synes er flott.

En kortversjon av byggets bruk og historie, er tatt med i dette referatet, og er hentet fra heftet hvor "gamle hus i Vålebru"  har fått en kort beskrivelse.

Denne historikken er som følger:

VAALA BRUK   gamle hus i Vålebru
Byggear:   1915
Byggherre    Brukseier J.A. Langvik
Byggemetode:  Deler av fundamentet består av mur fra en eldre bygning. Bygningen er murt av sementstein som ble støpt på stedet. Arkitektonisk har bygningen en stil som er vanlig på landsbygda i England, men som er helt uvanlig og seregen i Gudbrandsdalen.
Historikk: I bygningen har det vært mølledrift, elektrisitetsverk og vannverk. Alle disse virksomhetene eri dag opphørt. I første etasje har det også vært forretninger og annen virksomhet. I annen etasje var det leiligheter.
Det har ogsà vært et sagbruk rett nedenfor bygningen.
Tidligere sto det et litt mindre bygg her som hadde samme funksjon. Det ble bygget i 1850-àra av Ole Nilsen Steig og brant ned i 1915. Saghuset, som lå 15 meter unna, og brua over elven var lenge i fare under brannen.
Men som en Lillehammeravis skrev: «Takket være stille vær og utmerket fungerende bránnsprøyter samt iherdig slukningsarbeide, lyktes det à redde disse».
Med en viss rett kan en si at Vala Bruk er den bedrift i Välebru som kan føre sin historie lengst tilbake i tid.
I 1723 hadde gården Kolstad kvernbruk og sag i Våla  "til egen fornødenhed, og lidet for andres."

Da var nok sag (oppgangssag) temmelig ny, mens kvernbruket var minst 50 år gammelt. Kverna og saga lå da litt lenger oppe i elven.
Til den nve mølla og saga ble det bygget en dam som lå like ovenfor brua. Vannrennen som ga kraft til kverna og saga, ble også brukt av  folk i Vålebru til å hente vann fra

Brukseler J.A. Langvik bygget kraftstasjon og startet elektrisitetsverk i 1910, det første i Ringebu. Samtidig ble ogsa  vannverket bygget ut. I 1918 solgte Langvik bruket til A/S Vaala Bruk, bvor han sely var største aksjonør.
Etter diverse sammenslåinger de siste tiàrene, er det nå det interkommunale Gudbrandsdal Energi som sørger  for strømfosyningen.
Generatorene i krafstasjonen ble brukt helt til det nye Vinkelen Kraftanlegg ble byggef i 1982/83.
Ansvaret for vannforsyningen ble overført til Vålebru Vannverk i 1955 og er ná overtatt av kommunen.
Mølla var i drift til ut på 1970-tallet. Saga er flyttet til Tollmoen.
I bygningen har det også vært handelsvirksomhet. Møhlum og Langvik hadde landhandel i den gamle bygningen.
Den har også gitt rom for kafe, urmaker og begravelsesbyrå.

En skomaker har nesten attid holdt til her.
Elverket har i en periode hatt kontor og utsalg i bygget. 1 1991 ble bygningen solgt, og ny virksomhet kom inn; videoutleie, kiosk og restaurantdrift.
 

Vi takker Rob for omvisning og orientering, og ønsker han lykke til med prosjektet.

Ref:  BjH


Møte den 08. mars



Kveldens møte ble endret, og Torveig Dahl tok over med følgende program:

Kulturminneplan for Vålebrua.

I 2018 var Gudbrandsdalsmusea engasjerte til å lage grunnarbeidet til en kulturminneplan, Del I.   Det blei valgt ur ca. 20 kulturminner som kommunen ønsket å ha et vern for.

I 2021 ble Torveig engasjert til å lage Del II Vålebru  og Del III Fåvang sentrum. Torveig ønsket å ha med Oddleiv Ringlund fra Gudbrandsdalsmusea på arbeidet, og feltarbeidet i Vålebrua blei gjort sist sommer og bearbeidet i løpet av høst/ vinter. Fåvang sentrum vil bli gjennomført til sommeren/ høsten.  Arbeidet skal til administrativ behandling og legges fram for styringsgruppa, som er levekårsutvalget.  Arbeidet er delfinansiert av Riksantikvaren og Innlandet FK-

Avgrensinga er den samme som prosjektet "Vålebrua inn i framtida". Det vil bli utarbeidet et fakta-ark for hvert kulturminne/ miljø.

Det blir lagt vekt på å finne informanter som er godt kjent med Vålebruas historie , samt oppsøkende virksomhet.

I planen vil det bli delt inn i markante perioder fra slutten av 1800 tallet og fram til i dag.

Viktige element som bør bevares eller videreføres  blir listet opp for å konkretisere arbeidet, som f. eks. mangfold av butikker i første  etasje eller gateplan , fortetting av husfelt, møteplasser ute i gata, hager og b akgåder,  varierte kafeer, flere leiligheter/bosteder, beholde eller utvikle gangveger /smug.  Høgda på nye bygninger må diskuteres nøye. (kanskje bør ingen hus ruve høyere enn Kaupanger?)

Et viktig arbeid er tydeligvis godt i gang, og takk til Torveig for orienteringa om status så langt.

Ref:  BjH


Møte den 01. mars



Presidentens møte og komitemøter:

Presidenten hadde meldt forfall, og Nils Todal ledet møtet.

Nils startet møte med stillhet for Ukraina. Han fortalte at det er 46 Rotary klubber i Ukraina med til sammen 850 medlemmer.

Torveig fortalte litt om distriktsmøte og spesielt RYLA.

På  RYLA  samlingen blir Ringebu rotary klubb representert med 2 deltagere da Iver Grytting har meldt forfall.

Deretter hadde vi komitemøter samtidig med bevertning. Ingen referater fra møtene.

Ref: Arne G


Klubbkveld Ringebu Rotary 22. februar 2022

President Svein O Olsen ynskja medlem og fylgje velkomen. Det var ein som hadde hatt bursdag, og Svein takka for blomster til sin 70 års dag dagen før.

Ola Robøle hadde 3 minutt, og Torunn Wadahl fortalde at Ola hadde vorte ramma av ei stygg ulukke for 21 år sidan, han er veldig glad i vera i fjellet, og hadde hytte ved Skjervangen, eller Lensmannstjønn, kalla opp etter far hans som bygde hytta der – og var lensmann. Ho las opp eit dikt for Ola: Fjellvise av Øyvind Skurdal.

Svein ynskja kveldens foredragshaldar, Dag Kolsrud, velkomen. Nils introduserte Kolsrud, fødd på Voss, voksen opp på Gjøvik, bur nå fast i Krystallen i Kvitfjell, kjend musikar og komponist.

 

Dag Kolsrud fortalde fritt frå sitt arbeid som musikar og komponist, med hovudvekt på arbeidet fram mot opningsseremonien for OL på Lillehammer kl. 16.00 13. februar 1994. Han er fråhaldsmann.

Han hadde i utgangspunktet ikkje utdanning som musikar, men vart kopla inn som komponist for ein musikal i samarbeid med Gjøvik Barneteater som ung. Gjøvik Rotary oppmoda han om å søkje eit større musikkstipend gjennom Rotary til eit musikkstudium i USA. Det var totalt 1750 søkjarar, og han vart valt ut til utdanninga i Georgia. Det var fyrste gongen han var utanom Noreg. Der gjekk han saman med 200 studentar frå heile verda, og hadde nokre lærerike og konfliktfylte opplevingar gjennom studiet. Han vart kjent med  RI President, Jack Everitt (?) som vart mentor og sponsor for Dag og han fekk såleis fullfinansiert og gjennomført masterstudiet.

Han budde ei tid i Los Angeles og fekk gode og spanande oppgåver der innan filmmusikk/scene-produksjonar, m.a. ein film med Steven Spielberg, var produsent for Lionel Richie mfl. Der trefte han Morten Harket og resten av AHA, og vart deira musikalske leiar og var med på to verdsturnear med dei.

Han budde så 14 år i London og hadde gode jobbar, eit rikt miljø med dyktige folk slik at han fekk etter kvart eit sterkt og mangfaldig nettverk. Starta gruppa  «One too many» og hadde mange oppdrag.

I 1988 fekk Lillehammer tildelt OL i 1994. Han vart kontakta av Rolf Nereng i LOOC (pr/informasjon mm) om han kunne komponere noko for opningsseremonien. Han kommenterte fritt ulike tilhøve innan organisasjonen og arbeidet med opnings/avslutningsseremonien, og var sterkt kritisk til at det ikkje vart betre organisert og utnytta til meir utvikling, særleg var han kritisk til måten ein ikkje gjekk for dei beste, dei med mest relevant kompetanse på dei ulike plassane i organisasjonen/komiteane. Dette førte til uavklara mandat og mykje usemje, og etter kvart store utskiftingar. (eg går ikkje meir inn på dette i referatet)

Dag hadde ei sentral rolle i høve musikken og showet i seremoniane saman med Kjersti Alveberg, Bentein Baardson, Arne Haugerud og Gerhard Heiberg m.fl.

Ref:  Torveig


Møte den 15. feb



Kveldens program blei avholdt i Innovasjonssentret, hvor "Opplandsarkivet, avd. Midt-Gudbrandsdal" - holder til. Det var arkivar Tom Willy Rustad som sto for programmet, med god hjelp fra medarbeider Oddleiv Ringlund.

Tom Willy ønsket oss velkommen med et par låter på  "to- rader" fra det nye arkivets rikholdige samling av gammel musikk og folkemusikk fra Midt- Gudbrandsdal.

Tidligere direktør i Gudbrandsdalsmusea,  Torveig Dahl, fikk i 2016 med seg midtdalskommunene i å etablere et eget lokalt privatarkiv for Ringebu, Sør- Fron og Nord- Fron. Mye arkivmatriale var allerede  på Maihaugen, men ble flyttet til Ringebu i august 2016.

DNB sin bankfilial i Ringebu ble lagt ned, og bankhvelvet i kjelleren  var godt egna som magasin.  I 2. etg. i bygget var det flotte kontorlokaler.

Torveig fikk litt tid i begynnelsen av møtet, for å orientere om oppstarten og flyttinga fra Maihaugen.

Arkivarbeidet skal formidle lokalhistorie,  være en samlingsplass for ulike institusjoner og organisasjoner, ta imot og registrere lokalhistorisk materiale,   dokumentere lokalhistorisk aktivitet, og skal være tilgjengelig på digitale plattformer.

Folk er stort sett flinke til å komme med arkivstoff.

Eksempler:  Rolf Nordbergs kjempemessige LP- platesamling, vise kvinnehistorien, og dokumentere håndverkstradisjoner, historien og utviklinga av Peer Gynt på Gålå, motivasjon og hjelp ved utstillinger, i det store og hele ta vare på historien, bl.a. fra lag, foreninger  og organisasjoner.

Mesteparten så langt er papirarkiv.

Ringlund fortalte fra arbeidet med å ta i mot arkivmateriale, katalogisere dette og lagre dette.

Vi fikk også anledning til å få en titt ned i magasinet og arkivet.

Takk til Tom Willy og Oddleiv for orientering og omvisning, og referenten trur nok at strømmen av innbyggere med arkivmateriale vil øke etter hver som dette blir enda bedre kjent.

Ref:    BjH


Møte den 08. feb


Kveldens foredrag  var ved  Sjur Mykletun, og overskriften på kveldens tema var "vår greske øy, LESBOS". Ekteparet Mykletun kjøpte hus på øya i 2011, som er et eldre 2 etasjes hus i stein, ligger flott til i skrånende terreng , med utsikt utover havet. Sjur påpekte at når en bor ved havet,  har en alltid noe å se på, og som fremstår forskjellig fra gang til gang.

Lesbos ligger tett opp mot Tyrkia, med et smalt stred som skiller disse.

Øya er på ca. 1600 km2, og er altså en del større enn Ringebu Kommune (1250 km2), og har ca. 100.000 innbyggere.

Vi fikk en kort innføring i olivendyrking fra øyas 11 mill oliventrær,  våtmarksområder med mange fuglearter som "hviler " på sine trekkveier. Oliventrær blir meget gamle og og har tykke stammer.. Øya har et relativt stort biologisk mangfold.

På sjøen utenfor huset er det stor militær sjø- aktivitet,

Øya har vært, og er vel delvis fortsatt svært belastet med flyktninger som kommer sjøvegen.

I 2015 kom det 450.000 flykninger til øya! - og en kjempestor flyktningleir blei etablert. (MORIA)

Men i byområdene er det nesten ikke biler, bratt terreng og mye trapper i smale gater gjør det til en vanskelig øvelse.

I sommer månedene  har de et utstrakt sosialt liv med venner og naboer.

Sjur gav oss også et innblikk i dåp, begravelser og skikker , hvor kirken har en svært viktig rolle, samt treffsteder på tavernaer mm.

Min observasjon var at Sjur var svært begeistret for stedet , og kanskje hadde  utviklet et slags "kjærlighetsforhold" til Øya.

Takk til Sjur for "turen til LESBOS":

Ref:  BjH



Alle møter  i 2022 fram til møte den 8 feb. var avlyst grunnet Korana- pandemien.



Møte den 14. des         


Avlyst grunnet korana


Møte den 07. des



Kvelden var av satt til årets "Råkåfisklag", som også i år ble arrangert i Kantina til Giax, og  vi vil med dette takke for velvilligheten.

Kvelden ble arrangert på sedvanlig og tradisjonell måte.  President  Svein Otto ønsket velkommen til årsmøtet. Det var ingen spesielle saker som ble tatt opp i år, men presidentvalg for  Rotaryåret 2023/ 24 ble gjennomført.

Resultat:  Nils Todal ble valgt med overveldende flertall

Presidenten orienterte om fremdriften videre for kvelden, hvor Arne Martinsen og Sjur Mykletun,  stod for arbeidet og det praktiske med  å få Råkåfisklaget og festligheten  gjennomført på en vellykket måte. Utmerket fisk var også i år levert av Jon Ødegård.

Under loddsalget senere på kvelden , var Per Kristiansen "primus motor". Dette innbrakte et brukbart overskudd, som vil gå til Polio+.



Presidenten hadde lovet en overraskelse litt senere, og dette viste seg å være overrekkelse av Æresbevisningen i Rotary, nemlig Paul Harris Fellow til Bjarne Løkken.    (se mere under arkfanen :  PHF i Ringebu RK )

Han fikk diplom og jakkenål som det synlige bevis på at han nå var en Paul Harris Fellow.





Råkåfisken med tilbehør ble nå inntatt, med noe sang og enkelte vitser og fortellinger , hvoretter loddsalget ble gjennomført.

Noen bilder fra laget kan du se ved å KLIKKE HER.......

Takk til komiteen for godt arbeid.

Ref:  BjH


Møte den 30. nov



Kveldens møte var det hva  klubben kaller  "presidentens møte".

Bjarne har en viss kontakt med flere av utvekslingsstudentene som hadde sitt opphold i Ringebu. Han orienterte om dette , og de svar som flere av disse hadde sendt tilbake, og sin takknemlighet for sitt år i Ringebu, og hva dette har betydd. . Dette er hyggelige hilsener å få, og som viser betydningen av utvekslingsordningen!

Torbjørn orienterte om at juletre i Prestegarden og Eldresenteret var på plass!!

 Jon (programkomiteen) oppmoda alle om å koma med forslag til program, enda er det nokre ledige datoar i januar.

Vi vart enige om å ta eit klubbmøte på nyåret med gruppearbeid for programideer.

President Svein orienterte om utsendt rev. strategiplan, planen vart vedtatt  med eit par justeringar fra Arnhild.   -Svein justerer og sender ut .

Presidentvalg:  Som kjent er det Harald som tek over etter Svein for rotaryåret 2022-23.

Nominasjon av president for  2023 - 24.

Det ble etter hvert klart at  ordningen og prosedyre for nominasjonsordningen / valg av president måtte endres.  Styret ble bedt om å komme med forslag til endringer, slik at klubben ved nominasjonen neste år har på plass en bedre framgangsmåte.

Påminnelse om Råkåfisklag / årsmøte  på neste møte.

Ref:  Torveig/ BjH


Møte den 23. nov



En tur til Zakopane, og min polsk/norske familie

Klubbmedlem Arne Gilleberg er gift med Nina, som er oppvokst på Dokka og er halvt polsk. Hun har stor familie i Polen, og de tok nå turen til Polen og Zakopane for å treffe Ninas familie. Zakopane  og Krakow, som ble besøkt, ligger helt syd i Polen. Zakopane ligger ved foten til Tatra-fjellene i Karpatene.   Zakopane er  kjent som Polens vinterhovedstad, og et av de største sentrene for Górale-kulturen. (kommer fra fjellfolket, som lever i Tatraområdet og Tatrafjellene). Arne viste bilder og fortalte om de mange flotte kirkene og bygninger i Karakow  (som var den eneste byen i Polen som ikke ble bombet under krigen)        I dette omrdet ligger også Katyn, hvor 26000 polske soldater ble massakrert, samt fangeleiren Auschwitz .        Han viste også bilder fra Tatrafjellene, men tåke tok vekk noe av opplevelsen:

Polen har 38,5 mill. innbyggere, og har vært et hardt belastet folk opp gjennom tidene og under siste krig. Ninas bestefar var en høyere offiser, og er dekorert etter deltagelse i mange slag som Polen har måttet kjempe opp gjennom årene, Han ble drept i 1939 i slaget hvor Russland invaderte Polen. Bestemoren døde i 1941. Ett av deres barn var Adam, som ble enslig barn i et krigsherjet land, og sendt i fangeleir som 13. åring. Havnet i Nord- Finland og kom inn i Norge sammen med tyskernes flukt fra Russerne. Her havnet han etter hvert på Dokka, hvor han arbeidet både under krigen og etterpå.. Her traff han Olaug, som var fra Nordsinni. De giftet seg og fikk 6 barn, hvor Nina er en av disse. Ninas mor lever fortsatt.

Det hørtes ut til at det var en opplevelsesrik tur, og takk til Arne som delte historien med oss.

Ref:  BjH

Møte den 16. nov



Kommunedirektør Håvard Gangsås hadde kveldens foredrag, hvor overskriften var ”Ringebu inn i framtida”.

Gangsås er vokst opp i Lesja, og har sin skole og utdanning i Forsvaret.

Nesten 6 år i Lesja kommune som økonomisjef og Næringsutvikler.

Ca 2 år som Seniorrådgiver og prosjektleder i Dovre kommune

Nesten 4 år i Bardu kommune som Rådmann.

Han har hatt verv og interesser innen Røde kors, og hans hovedinteresse er seilflyging..

Han begynte i Ringebu kommune i 2020 som Kommunedirektør. ( tidligere rådmann )

Han  ga oss et  engasjerende og svært interessant foredrag, hvor samfunnets møte med fremtiden var hovedfokus. Endringer skjer i rasende fart, med en fritidsgenerasjon , som en kommune som Ringebu er sterk berørt av, og hva dette betyr. Den raske digitaliseringen som gjennomsyrer samfunnet, med sine fordeler og utfordringer, både for en kommune og for deler av befolkningen.

Takk til Håvard for gode tanker og interessante betraktninger.

Ref:  BjH


Møte den 09. nov




Denne kvelden inviterte Ringebu bibliotek til en spennende aften, med overskriften ut på tur. Det lå an til å bli både en lang og spennende tur.

Ellinor (bibliotekar) ønsket velkommen, presenterte kvelde turledere, først Svalbardtur med Paul Antoni Lutnæs, med påfølgende  jorden rundt seilas med Marit og Nils Todal.

Lutnæs er universitetutdannet fra Ås, har vært tilsatt hos fylkesmannen i Finnmark i 2 år, Seniorrådgiver innen natur og artsforvaltning hos Sysselmannen på Svalbard i 6 år, og er nå Fjelloppsyn i Ringebu.

På Svalbard hadde han operativ  stilling, og var således mye ute og rund i øyriket. Han kjenner derfor Svalbard svært godt, og gav oss et fantastisk innblikk i livet på Svaldbard, både ved bilder og ord. Svalbard er kontrastenes land, både med vær, lys og mørke, dyreliv og natur. Han hadde med familien , og bodde i Longyearbyen. Hans  to gutter fikk også svømme og bade i sjøen, noe som foregikk i overlevelsesdrakt!!

Norsk kullgruvedrift er avsluttet på Svalbard både av Norge og Russland. I Barentsburg (russisk) er det  symbolsk drift.

Svalbard er norsk, og suvereniteten over øya er godt holdt i hevd ved tilstedeværelse over hele øyriket. Svalbardtraktaten ble undertegnet 9. feb. 1920.

Desember og Januar er kullsvart, hvor du gjennom mørket ikke kan skimte noe som helt. Kontrasten til sommeren er enorm, hvor sola bare går i ring rett over oss.

Foredraget var krydret med fantastiske bilder av dyre og fugleliv, og naturbilder.

Takk til Paul Antonio for en flott time.

     Nå var det Marit og Nils Todal som på Mørekysten kastet loss og dro ut på sin jordomseiling, hvor de ble borte i 9 år, avbrutt av noen få og korte besøk i Norge.

De skal nå ta oss med på en rask jordomseiling. Det var Nils som ”styrte skuta” med Marit som en god NK som passet på at Nils fikk med seg høgdepunktene, og ga utfyllende kommentarer  der hun syntes Nils hoppet over viktig informasjon. Kort oppsummert gikk ruta nord for Skottland, over Biscayabukta , med en måneds ventetid på brukbart vær for å starte overfarten over denne fryktede strekningen. via Kanariøyene og over til Karibien., hvor de seilte rundt på mange øyer, samt overfart til Venezuela og Trinidad/Tobago. I Karibien ble det mange ukers opphold med flere besøk fra venner i Ringebu og Norge samt fra barna.   Så var  det Panamakanalen som skulle ta dem inn i Stillehavet, med ukers ventetid for å få plass i køen. Her var det nyttetrafikk og store skip som var prioritert.

 I Syd- Amerika ble det flere turer, bl.a til Titikakasjøen, på grensa mellom Peru og Bolivia, samt den berømte Inka- byen Machu Picchu, som spanjolene aldri klarte å finne og robbe.

De var også innom Galapagos øyene på sin ferd over Stillehavet.

De hadde mange opplevelser som vi fikk korte innblikk i.

Ferden gikk videre, med lange og flere opphold i Australia, bl. a besøk hos tidligere utvekslingsstudenter i Ringebu Rotary. Videre  gjennom Indonesia, besøk på mange øyer og besøk hos lokale samfunn og lokale stammer og ”høvdinger”, via Malaysia og videre over Bengalbukta, før ferden gikk over Arabiahavet, Adenbukta og gjennom Rødehavet og Suezkanalen og inn i Middelhavet.

En god time gir ikke mye tid for å vise og beskrive alle inntrykk, opplevelser og spesielle besøk som en så lang tur gir. Likevel må Marit og Nils gis ros for de inntrykk og besøk de rakk å vise oss. Det er ikke tvil om at de har hatt en spesiell og fantastisk ”ferietur”, så takk til seilerfolket for en flott  gjennomgang.

Ref:   BjH



Møte den 02. nov

Kveldens møte var lagt til Biblioteket, hvor kveldens tema hadde overskriften:

Hva vil Ringebu bli? Stedsutvikling i en krevende tid.   Arrangør var Ringebu kommune og Ringebu bibliotek. Det var to sentrale aktører som sto for innholdet i kveldens tema.

Kristin Laaverud Mangset er leder av stedsutviklingsprosjekt ”Vålebru inn i framtida ”

Peter Butenschøn er sivilarkitekt og byplanlegger, og har lang erfaring innen undervisning, ledelse og rådgiving..

Kristin åpnet møte på vegne av Ringebu kommune, og hadde ”første økt” hvor hun presenterte prosjekt hun er leder for. Prosjektet ble startet opp i august 2020, og skal gjennomføres i løpet av 2 år.

Gamle Vålebrua med utvidelse både med Vålejordet, stasjonsområdet og området nordover vil være med i det areal som inngår i prosjektet. Her kan inngå planfri kryssing av jernbanen,  stasjonsområdet som helhet, parkeringsstrategi, lademuligheter, fortettinger og byggehøgder ( for eksempel på arealene for tidligere Ringebu Sag, og fortettinger generelt i området.)

Prosjektet er kommet halvveis i tid, og og konklusjoner og anbefalinger foreligger ikke enda. Som en kan skjønne av innholdet i prosjektet,   er det mange store og viktige avklaringer som vil vise vegen videre i utviklingen av Vålebrua med de nærmeste områder.

F. eks. fremtidig trasevalg for E-6, og dennes tilknytting til sentrum, fortettinger for boliger/leiligheter, fritidsbebyggelse innen landsbyen, byggehøgder, sammenbinding av Tollmoen/ Vålebrua uten planovergang, her er det mange og store avklaringer som må tas, før prosjektet kan avsluttes og konkludere med anbefalinger.

Peter Butenschøn overtok nå stafettpinnen. Han har hytte i kommunen, besøker kommunen hyppig og har fulgt utviklingen av Ringebu og Vålebru gjennom lang tid.

Han har byplanlegging som fag, og har statistikk og erfaring av hvordan en by, eller en landsby, kan utvikles til en suksess eller nesten en fiasko. Han viste oss eksempler på begge deler.

            Norge urbaniseres, 8 av 10 bor i byer eller landsbyer

            Byene lokker mest, og disses rolle er endret

            Gata/ torget er en viktig samleplass

            Forskning viser at vi ønsker en tettere boform

Peters tanker om gode og dårlige valg for framtidas Ringebu, ble presentert både ved tekst og bilder fra eksempler på god og dårlige valg fra andre steder.

Jeg trur Peters tanker og ideer trollbandt forsamlingen, og vil være vel verdt å lytte til i det videre arbeidet.

Møtet ble avsluttet med en del spørsmål, kommentarer og meninger, noe Kristin sikkert noterte seg.

Ref:  BjH


Møte den 26. okt


Kveldens foredrag var ved  Kristian Høystad, som er fra Ringebu. Han er tilsatt som ”Cyberingeniør” ved Garnisonen i Porsanger, og har tatt sin utdanning ved forsvarets ingeniørhøgskole. Cyberingeniørskolen er en militær skole som ligger på Lillehammer og holder til i Jørstadmoen leir. Skolen utdanner ingeniører på bachelornivå innen telematikk med spesialisering rettet mot Forsvarets informasjonssystemer.

Elever gjennomfører også grunnleggende befalsutdanning, og går dermed ut av skolen med graden  - sersjant/kvartermester. Han har hatt sin plikttjeneste i Finnmark Landforsvar, og jobber fortsatt i forsvaret.

Han begynte med litt historie fra krigen og fremover, hvorfor forsvaret av Finnmark er prioritert og viktig, dets oppbygging og styrker i Landforsvaret.

Han fortalte litt om totalforsvaret, hva som ligger i begrepet og cyberforsvarets rolle i dette systemet.

Kommunikasjonssystemer og struktur, og et sikkert samband er en av hovedoppgavene.

Han fortalte litt om ”budstikkesystemet” fra gammelt av , hvor strengt dette var, og viste viktigheten av at sambandet måtte fungere.

Dagens systemer  bygger i hovedsak på  3 typer samband, med hver sine styrker og svakheter. Dette er sambandslinjer, link og satellitt. Plassering av utstyr ligger utilgjengelig til på topper og fjell, og da Finnmark har ”mye vær”,  som gjør arbeidet både utfordrende og krevende for å levere sikker kommunikasjon, blir tjenesten tilsvarende tøff og krevende, men også interessant.

Vi takker Kristian for god informasjon fra en spennende jobb som vi visste lite om, og han ga også uttrykk for at han nok ble i Finnmark en tid fremover.

Ref:   BjH


Møte den 19. okt

Bjarne Løkken slapp først til  med status for arbeidet med utvekslingsstudent. Han kunne nå opplyse at det sannsynligvis blir utveksling neste år med USA, noe klubben syntes var en fin nyhet å få-

  Torveig Dahl kunne nå starte sin orientering om boka;  Ringebu Stavkyrkje og Prestegard,-  Kultursentrum i 1000 år.  Boka vil bli i salg i løpet av november måned. 

Det har vært mye stoff om stavkirken og prestegarden opp gjennom årene, bl.a. i "Heimgrenda", men stoffet har ikke vært samlet eller systematisert. Iden til boka kom nok fra Torveig, og som utgiver og forlag kom Ringebu Historielag rask på banen, i samarbeid med Soknerådet, Stiftelsen Ringebu Prestegard og etter hvert også Gudbrandsdalmusea.

                                                      

Redaksjonen har bestått av Lars Smestadmoen, Jon Ødegård, Einar Høystad og Øystein Rudi. Torveig sier det er 19 medforfattere.

Boka inneholder en stor mengde fotografier, og en egen fotoredaksjon i tillegg til Torveig har bestått av Lars Tvete, Haldis Myhre, Jon Ødegård, og Erik Flyen.

Vi fikk et innblikk i bokas oppbygging,  som er rikt illustrert med masse bilder. Torveigs presentasjon viste litt hvordan tekst og bilder, kilder, litteratur og henvisninger er plassert, og jeg trur vi i klubben gleder oss til å kunne bla og lese i boka.

Takk til Torveigs fine presentasjon, hvor hun var varsom med å avsløre for mye av innholdet på forhånd.

Ref:  BjH


Møte den 12. okt

Kveldens møte var lagt til Ringebu Bibliotek, hvor klubbens medlemmer var tilstede som tilhørere, da det var klubbmedlem Jon Ødegård som holdt foredrag: 

I år er det 200 år siden J.A. Friis ble født, og i den anledning holder Jon Ødegård et foredrag som lar oss bli bedre kjent med vitenskapsmannen og pioneren innen jakt og fiske.

Dette var invitasjonen fra Ringebu Bibliotek for kveldens program, som Ringebu Historielag og Biblioteket står som arrangør av.  Olaug Widme, som er leder av historielaget, ønsket et fullsatt bibliotek velkommen, og presenterte  aktørene for kvelden.

I tillegg til Jon Ødegård, som foredragsholder, var det musikalske innslag både før, underveis,- og som avslutning på kvelden. Sigurd Tingstad på trekkspill, Åse Rønningen på fløyte, og Knut Rønningen med sang, gav en fin ramme for foredraget, hvor musikken var komponert av Ola Rønningen.

Jens Andreas Friis (1821–1896) var en norsk språkforsker, forfatter og teolog. Han var den første professoren i samisk ved Universitetet i Oslo, og i Norge. Men han var også en ivrig fjellmann, jeger og fisker, og sammen med sine kamerater hadde han eventyrlige jakt- og fiskeopplevelser i våre fjellområder fra 1850 og utover. Han er en av få som har en steinhytte og en fjellovergang oppkalt etter seg.

Friis  kom første gang til Ringebufjellet i 1854, ( Åsdalssetrene og Åsdalstjønna) , og sammen med jaktkamerater, (kalt kompaniet), hadde de gjennom  et langt liv,  utrulige jakt og fiskeopplevelser både  her og lenger nord (Gunstadsetrene).

Jon Ødegård gav oss et innholdsrikt og underholdene innblikk i kamerat gjengen,- litteraturen og nedtegnelser etter Friis, og med Jons hukommelse og fortellerevne, innpakket i de musikalske innslag, ble det hele en flott og minnerik kveld.

Ref:  BjH


Møte den 05. okt


Etter at Nils ( i presidentens fravær) hadde referert fra Årets Distriktkonferanse, tok kveldens foredragsholder, Einar Høystad over,  og  overskriften var ”Sesongen 2021 i Prestegarden og om planene videre”.

Fjorårets sesong med pandemi var svært usikker, men det ble en rekord- sesong. Årets sesong ble like bra, spesielt når det gjelder omsetning. Einar presiserte at for prestegarden er det helt nødvendig å omsette kunst og tjene penger på salget.

Vi fikk videre en god og grundig innføring om gjennomførte prosjekt, og nye prosjekt og planene videre.

Jeg nevner Vognskjulet, Silokumprosjektet, nytt Høydebasseng, sprinkling av hele låven, Keramisk verksted i ”møkkjelleren”, som er meget stort og har brennovn som tar store installasjoner, jfr.  Kvasbø sine store keramiske kunstverk. Her leier også andre kunstnere seg inn.

Full- restaurering av låven, tanker om større arrangement, stort behov for lagerplass, servicefunksjoner, alle var på diskusjonsstadiet, og krever stor investeringer.

Gledelig er det at Einar også kunne orientere  om gaver og tilskudd, også fra private, samt at daglig leder er tilsatt (Rebekka Lindsheim).

Det er liten tvil om at Einar og styret, med sine mange hjelpere, har lagt ned et stort arbeid for å få alt dette til.

Det er spennende å følge den videre utvikling av Prestgarden-

Ref:   BjH


Møte den 28. sept



Konserten med Midt-Gudbrandsdal Orkester, som tidligere år har blitt av holdt i juni, måtte også i år flyttes grunnet koronarestriksjoner.

Men den 28. september var det omside klart at det kunne arrangeres konsert i Kaupanger, riktignok med noe begrenset adgang. (antallet)

Orkesteret hadde i år alliert seg med "tangogruppe" fra Otta, som er under opptrening og har også besøkt Argentina for å se hvordan de der utfolder seg i tangodansen.

Orkesteret var noe færre en i fjor, men hadde med seg en del nye musikanter, bl.a. fra Lillehammer.  Brit Alseth fra musikkskolen deltok på trekkspill, da dette er et bærende instrument i mange tango- komposisjoner.

Det var som vanlig ILONA som ledet orkesteret og førte taktstokken.

Musikken i år var i det alt vesentlige tangovarianter, og de 6 parene av dansere utfoldet seg på gulvet gjennom mesteparten av konserten.

Margaret Mingay Eggen, som er deltager i orkesteret, ledet oss gjennom kvelden med presentasjon av musikken, komponister og komposisjon av det som ble fremført.

Det ble servert kaffe og kaker i innlagt pause, hvoretter konserten fortsatte med oppfordring til at tilhørerne også kunne våge seg ut på gulvet i tangodansen. Denne utfordringen var det ingen som tok.

Rotarys president, Svein Otto Olsen, takket deltagere og publikum for en fin kveld, og overrakte blomster til aktørene, både orkester og dansere.

Ref:  BjH


Møte den 21. sept


Etter presidentens orientering om årets Distriktskonfereanse på Lillehammer, og konserten i Kaupanger neste tirsdag, var det

Anne Aaby som fikk ordet, for å orientere oss om Halvors sykdom, hvordan denne har utviklet, og tilstanden nå.

Halvor har fått alzheimers, en fryktelig sykdom som forkommer i mange forskjellige stadier og typer. Halvors diagnose har etter hvert blitt "body lewy demens".

Anne fortalte om utfordringene og vanskelighetene som må overvinnes, og erkjennelsen av at sjukdommen er der.

Periodene med avlastning på Linåkertunet, og etter hvert fast opphold.

Anne hadde mange "godord" å gi til  hjelpeapparatet i Ringebu kommune.

Vi takker Anne for at hun ville gi oss denne orienteringen.

Ref:  BjH





Møte den 14. sept


Presidentens møte.

Orientering om utvekslingsstudent v / Bjarne. Interesse fra jente som ønsker utveksling til USA. Arbeides videre med en 3. vertsfamilie.

Nils orienterte om lydanlegget, som fungerer svært dårlig.

Orientering om distriktskonferansen på Lillehammer

Avklaringer/ orientering om konserten med Orkesteret, som blir i Kaupanger 28. sept

Revidering av strategisk plan, - diskusjon og utveksling av div. synspunkter, men saken ble i ikke ferdig, og utsatt til senere.

Ref:   BjH


Møte den 07. sept



Micheline Egge Grung hadde kveldens foredrag i klubben, under tittelen  Stortingets rolle  gjennom fire kriger, 1991 - 2021

Hun har hovedfag i statsvitenskap fra UiO, mange års erfaring med undervisning ved UiO, Høgskolen i Innlandet,  Nansenskolen mm., og har doktorgradsavhandling om bl.a. internasjonale sanksjoner og utøvelse av politisk myndighet.

Hun har utgitt boken; "Stortinget og den lange krigen 1991- 2021", hvor medforfatter er Tormod Heier.

Hun er bosatt i Gausdal og jobber ved Høgskolen i Lillehammer.

            Hun gav oss gjennom sitt foredrag en grundig innføring om storting og regjering sin rolle, debatter og vedtak, som ble gjort i forbindelse med oppstart og deltagelse i gjennom ca . 30 år med krig, som er hovedtema i nevnte bok.


Disse er:         Golfkrigen i 1991, hvor Norge deltok med sanitetsstyrker,

                        Kosovokrigen i 1999

                        Afghanistan i 2001

                        Libya i 2011

Som kjent har deltagelsen i Afghanistan vart helt til 2021.

Diskusjon og vedtak om deltagelse og involvering ble gjort i åpent storting i 1991 , mens  det i 1999 ble diskutert bak lukkede dører i Den utvidede utenrikskomiteen.  Også beslutningen om å sende norske kampfly til Libya i 2011 ble tatt uten en åpen debatt.

Boka omhandler det problematiske med at stortingets rolle har blitt "borte" i det store og viktige spørsmålene når Norge skal involveres i krig, og i krig har Norge vært deltager  gjennom 30 år.

Takk til Micheline for interessant og tankevekkende foredrag, og kanskje bør vi alle lese boka?

Ref:  BjH


Møte den 31. aug


Guvernørbesøk 31. aug


Det er Hans Olav Osbak som er Distriksguverør for rotaryåret 2021-22, og han besøkte klubben denne kvelden, sammen med sin hustru Vigdis.

Etter å ha gjennomført formøte hvor styret og komiteformenn deltok, åpnet Nils Todal møtet i presidentens fravær, og overlot umiddelbart "podiet" til guvernøren, som gjennomførte sitt foredrag og "PEPPtalk til klubben.

Hans Olav har sin yrkesbakgrunn fra forsvaret, er medlem i Elverum Rotaryklubb og er 67 år. Han er gift med Vigdis, medlem av Alvarheim RK, og hun var guvernør i vårt distrikt i  2019/20.


Noen overskrifter fra Guvernørens foredrag.

           *Presentasjon av verdenspresidenten Shekar Metha og hans motto og mål:

                        DO MORE- GROW MORE

                        EACH ONE- BRING ONE

            *Litt om guvernørens og distriktets rolle

            *Status i distriktet, hva er gjort og påskjønnelser til klubber

            *Hovedutfordringer, og jeg tar med:          12 færre klubber siden 1990

                                                                                      ingen nye klubber stiftet på 30 år

                                                                                       mister 2% av medlemmene hvert år

                                                                                       klubbene usynlige i media, svak rekruttering

            *Mål for distrikte

            *DISTRIKTSKONFERANSEN  på Lillehammer. Klubbene og medlemmer bør delta

            * Kommentar og reaksjon på rotarys hjemmeside

             *Kursaktivitet for klubb og klubbmedlemmer

             *Medlemsrekruttering og mulighet for nye klubbmodeller, samt sette mål for klubben

Vi takker Hans Olav for inspirerende og tankevekkende formaninger og råd.

___________________________________________________________________________



Fru Vigdis hadde med seg en overraskelse for de fremmøtte, som var en anerkjennelse og heder til klubbmedlem og tidligere guvernør WICTOR SANDVOLD.

Han var av distriktet tildelt PAUL HARRIS MED 2 SAFIRER for sin innsats som guvernør, og sin støtte, hjelp og gode råd til guvernører som tok over klubba.

Ref:    BjH






Møte den 25. aug

Denne kvelden var møtet satt til Hundorp og Dale-Gudbrands gard.

Det var Rasmus Stauri som tok i mot oss, og som fortalte om Oldsaksutstillinga som var kommet i stand og utstilt i forbindelse med 1000 år jubileet. Vi fikk også komme inn i rommet hvor utstillinga fortsatt var på plass.

Jeg siterer fra inngangsdøra til utstillingen;

På Hundorp har det levd menneske  i fleire tusen år. Utstillinga "Solrenning" viser praktfunna som vart gjort på Hundorp og Sygard Kjorstad i Sør-Fron for over 100 år siden. Nylege funn fra førkristen tid i fjellet er også med i denne jubileumsutstilling. Det er fyrste gongen desse gjenstandene blir viste fram under eitt. Du står framfor ei interessant historiereise.

Jeg nevner Hundorp-funna, Kjorstad-funna og utgravinger i fjellet og Vuludalen. Videre Kyrkja og dør-ringen frå Steig.

Kongehaugene står der som store Gravhauger, og er mest kjent, Men det er mange mindre hauger i området. Alt dette viser hvilket maktsentrum Hundorp sannsynligvis har vært fra før før vikingtid og fremover  mot 12-1300 tallet.

En svært flott og interessant utstilling av smykker, gjenstander, våpen og redskaper.

Etter å ha sett oldsaksutstillinga gikk vi inn i salen med Einbu-maleriene, drakk kaffe og fikk et resymé fra 1000-års  feiringa , med underholdning  og mange aktiviteter hele 3 dager til ende. Det krever god planlegging og stor innsats fra mange personer for å kunne gjennomføre et 3- dagers arrangement med mange involverte, og et stort spekter av innslag. Rasmus gav oss også et livlig innblikk i dette.

Vi takker for omvisning og innføring i historia om maleriene og om jubileumsarrangementet.

Ref:   BjH


Møte den 17. aug


Todal (past president) ledet møtet i presidentens fravær, og orienterte om forrige ukes dugnad, og opplyste  bl. a. om at lydanlegget nå er utbedret.

Kveldens foredrag var ved Per Otto Kaurstad (Kaurstadbær) og han delte sine erfaringer med oss om det å drive  "Jordbærproduksjon i koronatider".

Fjordårets sesong var forferdelig, alt nedstengt, og dette sammen med karanteneregler som gjorde det umulig å få plukkere, ga et elendig resultat.

Avlingssvikt  som ga mindre enn 30 % av et normalår, var lovet støtte, men han bikket så vidt over grensen.

I år var det nye, og strengere og vanskelige regler å forholde seg til, og sterk innstramming.

Søknader om inntak av plukkere fra f.eks. Kviterussland og Polen, som tidligere har vært brukt, ble mer eller mindre umuliggjort på grunn av regler, karantenekrav, lang saksbehandling, og negativitet. Kostnadene for de som skal plukke blir for høg, og kviterusserne måtte p.g.a  kostnader takke nei til å komme.

Etter hvert ble karantenekrav for polakker opphevet, men dette kom for seint.

Jordbærsesongen er hektisk og svært kort, og tåler ikke slike problemer som tar lang tid.

Det er få som veit hvor arbeidskrevende og intens jordbærdyrking er, dessuten er det ferskvare som krever leveranser og salg ganske så umiddelbart.

Heldigvis er Per Otto en sann optimist, og han ga uttrykk for at han ville prøve enda et år.

Det er vi glade for, da Kaurstadbær er på topp i kvalitet og smak!

Takk for et tankevekkende foredrag.

Ref:  BjH


Møte den 10. aug

 

                             

Ref:  Arne Gilleberg


Møte den 03. aug

Presidentens møte;  det første for vår nye president,   Svein Otto Olsen.     Han gikk gjennom enkelre endringer for møtegjennomføringer, bl.a hvordan presentesjon av foredragsholder bør være.  Orientering om Distriktskonferansen, som i år avholdes på Lillehammer. Medlemmer i klubben som vil delta, for dekket avgiften av klubben for dagpakker. Påmelding skjer til Torveig, som foretar samlet påmelding.

Strategisk plan gjennomgås for visse endringer på neste ; "Presidentens møte"

Div. interne orienteringer, bl.a neste møte på Høgkleiva (dugnad pilgrimsleden)

Nils følger opp utbedringer av lydanlegget i lokalet.

Ref:   BjH


Møte den 29. juni


Denne tirsdagen tok vi turen til Tretten, og høgt opp i bygda til området like ved Prestgarden.

Her på Kyrkjehaugen, tok Gerd Hausstätter mot oss, for å snakke om og gi oss informasjon om Den gamle kirken som har ligget her, og arven fra kirkene.

Gerd Hausstätter kom til Tretten og begynte som lærer i 1969. Hun har vært aktiv innen kulturlivet i alle år, og fikk kulturprisen for Øyer i 2019.

Kjørkjehaugen er et gammelt kirkested fra 1200 tallet og er nevnt i et middelalderdokument. Dokumentet omtaler ei steinkirke på Kjørkjehaugen i 1437. Det gamle kirkestedet var på Kjørkehaugen eller Kyrkjehaugen, omtrent 50 meter sørvest for Prestgarden (gnr./bnr. 94/4) på Sør-Tretten. Den eldste kirken vi kjenner til, var en steinkirke fra siste halvdel av 1200-tallet. Det antas imidlertid at det var en annen kirke før den igjen, uten at den har satt konkrete spor etter seg, og uten at det synes å finnes gamle skriftlige vitnesbyrd. På 1580-tallet ble det reist en tømret langkirke i nærheten av den gamle steinkirken Restene etter kirken er intakte. I 1728 ble Kjørkjehaugen erstattet av en ny sognekirke på Tretten Kjørkjehaugen er det gamle kirkestedet  som i dag brukes som friluftskirke.

Gerd har tilegnet seg stor kunnskap om de gamle kirkene, om bestyrere av sognet fra langt tilbake, og historiene om gardene og Tjodvegen som går like forbi.

En fotoutstilling med gjenstander og interiør fra de gamle kirkene -og som fortsatt er i bruk i Tretten kirke, har fått plass ved Kjørkjehaugen.  Det var en kald og vindfull aften vi fikk på Kjørkjehaugen, men Gerd formidlet interessant stoff, og vi holdt ut.

Ref:  BjH


Møte den 22. juni

Presidentskiftet foregikk hjemme hos Nils, og han åpnet med å fortelle litt om hvordan tomt og hus ble ervervet og bygd, og fortsatte med en oppsummering av rotaryåret.

Rotaryåret har blitt "kort", i og med at det har vært koronarestriksjoner som har gjort det umulig å avholde ordinære møter.

Vigleik, vår kasserer gjennom mange år, presenterte årets regnskap. P.g.a. koronaen, har også regnskapet litt unormale bevegelser, Flere utgifter har ikke påløpt, og året har fått et overskudd på ca. 22.000 kroner. Nytt av året er at klubben har kommet inn på "grasrotandelen" i Norsk Tipping, og har gitt en inntekt på over 2000 kroner.

Videre ble det bekjentgjort at vårt medlem, Harald Paulsen, er død.

Det er møtefri i hele juli måned, og første møte blir 3. august. Program vil bli bekjentgjort senere.

                       

  Nå ble det høytidelige presidentskifte foretatt, og Svein Otto Olsen overtok vervet og fikk overrakt kjede og klubbe av avtroppende president Nils Todal.  Svein Otto takket Nils for jobben som president og overrakte blomster.

Etter velsmakende og god servering av snitter , kaffe og kaker, ble møtet avsluttet, og alle ønsket hverandre en god sommer og velkommen etter ferien til et mere "normalt" rotaryår.

Ref:  BjH


Møte den 15. juni



Kveldens møte hadde overskriften;   Stedsutviklingsprosjektet Vålebru

Kari Laaverud Mangset er tilsatt som prosjektleder, og hun besøkte klubben denne kvelden for å orientere om prosjektet, som ble startet opp i august 2020, og skal gjennomføres  i løpet av 2 år. Prosjektet er støttet med midler fra fylkeskommunen og Miljødirektoratet med over en mill. kroner.

Gamle Vålebrua med utvidelse både med Vålejordet, stasjonsområdet og området nordover vil være med i det areal som inngår i prosjektet. Her kan inngå planfri kryssing av jernbanen, stasjonsområdet som helhet, parkeringsstrategi, lademuligheter, fortettinger og byggehøgder ( for eksempel på arealene for tidligere Ringebu Sag, og fortettinger generelt i området.)

Det anbefales å lese prosjektplanen som er utarbeidet, og som har følgende innhold:

Innhold

1. Mål og rammer ,      
1.1 Bakgrunn,
1.2 Rammer og avgrensninge
1.3 Metodikk 
1.4 Effektmål 
1.5 Mål 
2. Organisering 
7. Gjennomføring 
7.2 Fremdriftsplan 
3. Prosjektoppfølging 
4. Målgrupper, interessenter og kommunikasjonsstrategi 4.1 Interessenter/målgrupper 
4.2 Medvirkning og kommunikasjon 
5. Referanser og grunnlagsmateriale 
6. Risikovurdering 
6.1 Risikofaktorer 
6.2 Risikohåndtering 
7. Økonomi

Du finner prosjektplanenved å klikke på følgende link:         Vålebrua inn i framtida

      

Vi takker Kari for en  interessant orientering

Ref:   BjH


Møte den 08. juni


Kveldens møte hadde overskriften; Vemorksabotørenes rute gjennom Ringebu og Øyer kommuner.  Det var Kåre O. Solbakken og Erling Nustad som besøkte klubben denne kvelden, for å formidle sine funn til oss. De har samlet stoff og gransket historien svært så grundig. Bare 2 år før Joachim Rønneberg døde, møtte de han og fikk gode og sikre opplysninger om hvor ferden gjennom Fåvang og Øyer gikk, kanskje mye med bakgrunn i at de sjøl var lokalkjente og kunne stille gode og kontrollerende spørsmål.

Kåre åpnet og fortalte generelt om aksjonen fra sabotørene kom til Norge, inn mot Vemork og flukten derifra, men i alle hovedsak om flukten.

Foredragsholderne utfylte hverandre i det de hadde undersøkt, og skiftet dermed på under foredraget.

Planen var at forflytning skulle skje på natta, men dette ble raskt endret, da nattforflytting p.g.a. terrenget var for vanskelig.

De har skrevet ned en del fakta om aksjonen og flukten, som jeg fikk lov å referere her.

Her ved Rolldalshaugen overnattet 5 av sabotørene som var med på sabotasjeaksjonen  på Rjukan 28. februar 1943 Overnattingsplassen og sabotørenes fotspor gjennom Fåvang er lokalisert i samarbeid med Joachim Rønneberg. Han var leder for operasjon Gunnerside som utførte sabotasjeaksjonen. Det var totalt 9 sabotører som deltok i aksjonen. En ble igjen på Hardangervidda som radiooperatør, men de tre som ble i Norge deltok i senere sabotasjeaksjoner i Norge.

Joachim Rønneberg, Fredrik Kayser, Hans Storhaug, Kasper Idland og Birger Strømsheim flyktet til Sverige. Fluktruta var ca. 600 km lang, gikk over 7 dalfører, startet 4. mars og krysset Riksgrensa 19. mars.Sabotørene kom frem til Fåvang vest for Lindvik setra tidlig om morgenen 13. mars. Flukten fortsatte over Veslesetra. De kom frem til Roåker ved høgsdag, men måtte vente her til mørket kom. de tok seg ned dalside på nordsida av Nyflødtstugua, og ned til Losnavatnet om lag 300m syd for Losna stasjon. Tok seg over islagte Losnavatnet  til Krekke senere på kvelden. De gikk mellom gårdene Krekke og Nordre Bjørge. På blankt håkeføre ble det en svært slitsom tur opp dalsida. Fluktruta gikk slik at de så gården Rudrud  oppe til venstre for seg. Framme ved Rolldalen  fulgte de juvet på venstre side om lag 50 minutter før de slo leir for natta. De fortsatte gjennom Fåvangfjellet med seterstulene oppe til venstre for seg.

Under hele flukten var det mangel på mat, lite å finne i seterhus annet enn mjøl, men noe mat i enkelte hytter.

Det var stående ordre om ikke å snakke med eller ha kontakt med  folk underveis. Ikke engang når de passerte Storhaugs hjem på Rena ,fikk han kun lov til å titte inn gjennom stuevinduet.

Overnattingsplassen ved Rolla har fått benker og skilt. Dette var en av i alt 4 overnattingsplasser de låg ute, de resterende tok de seg inn i husvære av ymse slag.

Takk for detaljert og informativ tur sammen med sabotørene.

Ref:   Bjh


Møte den 01. juni

Presidenten orienterte om tiden etter siste fysiske møte i klubben den 3. nov.  2020,  med digitale nettmøter både innad i klubben og distriktet.

Presidentkjedet har ikke fått nye "plater"  med inngraverte navn på presidenten på flere år. dette er derfor ajourNils har nå fått dette gjort og kjedet er oppdatert.

Rakefisk- laget med loddsalg, og overskudd herfra til POLIO+, ble ikke gjennomført grunnet korona. Grasrotandel fra Norsk Tipping er kommet inn som en ekstra inntekt, og dette er nå overført POLIO+.

Arbeidsgruppa for Pilgrimsleden har vært på tur for registreringer og noe rydding og ordning. Det arbeidet med  fler tilltak på leden fra Fylkeskommunens side. dette kan medføre nye dugnads- tiltak for klubben.

Sjur  Inge Mykletun ble opptatt som nytt medlem i klubben. Arne Gilleberg er fadder for Sjur, og presenterte han  for klubben med en fyldig  gjennomgang av hans arbeid, bosteder og liv.

Jeg tar her bare med noen korte stikkord fra Arnes presentasjon :

Sjur er født i Lom i 1950, vokste opp på Hønefoss med en far som var offiser i Ingeniørvåpnet.  Mor var utdannet på telegrafskolen, etter hver hjemmearbeidende.

Med en far som var offiser, ble det en god del flytting på familien.  Familien var i Tyskland fra 1949, men mor valgte å reise tilbake til Norge når tiden for Sjur sin fødsel nærmet seg. Farens storesøster var gift med distrikslegen i Lom, og derfor  ble Sjur født i Lom.

Han vokste opp på Hønefoss , men ble videre med på flyttelasset til Harstad i 1965, hvor gymnas på reallinja ble gjennomført.  Seinere ble det lærerskole med videreutdanning i matematikk, samfunnsfag, psykologi norsk, ledelse. 6 år i alt, med Nesna lærerhøgskole, Universitetet i Oslo og i Bergen som studiesteder. 

Han traff Anne på Nesna, der hun utdannet seg til førskolelærer. I 1976 dro de til Røst i Lofoten, og jobbet der i 3 år. Seinere ble det Helgeland. Sjur jobbet som lærer, seinere rektor i grunnskolen. I 1987 ble han skole- og kultursjef i Brønnøy kommune. 

Han startet opp som helse- og oppvekstsjef i Sel i 1994.  Ble rådmann i 1997, og hadde den jobben fram til han fratrådte i 2012. Vi har to sønner og tre barnebarn. De bor i Stavanger- området.

Har stor glede av friluftsliv, og  farte i kulturlandskap, skog og fjell.

President Todal festet deretter Rotarynåla på Sjur Mykletuns jakke.


Kveldens program hadde ytterligere en begivenhet, da Vigleik Strind ble tildelt PHF- utmerkelsen.  Vigleik ble derfor kalt frem, Presidenten ga en begrunnelse for hvorfor Vigleik har gjort seg fortjent til denne utmerkelsen, hvorpå Diplom og Jakkemerke ble overrakt som det synlige bevis på ar Vigleik nå Ref:er en Paul Harris Fellow.

Se  forøvrig begrunnelsen under fanen  "PHF i Ringebu RK".



Ref:  BjH




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

alle Møter etter 3. nov  2020 og helt fram til 1. juni  2021  var kanselert grunnet koronasitasjonen


Møte den 03. nov

Foredrag med Stein P. Aasheim.  Møtet var lagt til Biblioteket, og var åpent for alle, innenfor det  antallet som var satt i smittevernsreglene under Coronaen.

Aasheim presenterte seg sjøl som eventyrer, og sa at han ofte, særlig i yngre forsamlinger, ble spurt om hva slags bakgrunn som trengtes for å bli eventyrer.

Han ga oss noen eksempler;  det må ikke være  gjort før, sykkeltur i Sahara, kryssing av Gobi-ørkenen (Mongolia) på ski, være Cowboy og ri fra Møre til Sverige for å kjøpe kaffe, togrøveri på Dovrefjell osv. Bilder, og etter hvert film, som dokumenterer turene, samt bokskriving,  er en del av dette.

Han viste bilder og filmsnutter fra  3 større begivenheter/ekspedisjoner som han har foretatt, og delte tanker, følelser, problemer og triste hendelser, suksesser, sponsorhjelp, få hjem stoff under ekspedisjonene, (stort mediepress, viktig for sponsorene osv.) og hvordan dette var før og har endret seg til å bli mye enklere opp gjennom årene.

            Den første norske bestigningen av Mont Everest i 1985, var det bare film som eksisterte, og filmen måtte sendes hjem for fremkalling før noe kunne vises. Bare det å få filmen hjem krevde utrolig mye planlegging, tilrettelegging mm. Denne ekspedisjonen bestod  av 9 mann, hvorav 7 kom seg til toppen!

            Trango i Pakistan, som er et fjell på over 6000 meter, og består bl.a. av en loddrett, glattskurt vegg, så vanskelig at du kunne bruke et døgn på noen få- titals meter, og veggen er  nesten 1000 m høg. Da det gikk så sakte, var det største problemene at de ikke hadde nok mat, og de besluttet at bare to av de 4 som var med skulle prøve å nå opp. Disse to kom aldri hjem og falt i døden.

            For 20 år siden, ett år i fangshytte på Svalbard, hvor hele familien var med, helt isolert. Kone og to barn deltok, den yngste bare 6 år.

Stein P har skrevet en rekke bøker fra sine mange turer rundt omkring i verden.

Spennende å høre Stein P fortelle, men de fleste av oss tilhørere tror jeg er lykkelige over å slippe å ha  ”slike lyster og slik trang” til opplevelser, og slippe å være en eventyrer.

Ref:  BjH


Møte den 27. okt

Oppsatt program denne kvelden var; Vemorksabotørenes rute og ferd gjennom Ringebu og Øyer kommuner. Møtet ble avlyst da en av foredragsholderne var syk.

Per Kristiansen hadde 3- minutter denne kvelden, og fikk lov til å bruke den tiden han ville.

Han var speider i sine unge dager, og ble etter hvert Rover- speider, og er det fortsatt. De møtes en gang i året for hyggelig samvær og er ute på tur.

I år 2000 var de på Rjukan, og Claus Helberg var med som guide og kjentmann

Helberg er en norsk fjellfører og under andre verdenskrig, sersjant i Kompani Linge. Han var mest kjent for å ha vært med på tungtvannssabotasjen på Vemork og sitt livslange engasjement i Den Norske Turistforening.

Roverspeiderne gikk fra fjellet og til Vemork, mye av samme rute son tungtvannssabotørene gjorde under krigen.

Per fortalte fra denne turen, om historiene Helberg hadde fortalt fra aksjonen, flukten til Sverige med mer.

De eldre herrer i klubben, som husker krigen og 1940, og fremover til freden, fikk spørsmål  om minnene de hadde fra denne tiden i Ringebu. De husket mye, og flere historier ble fortalt.

Vi fikk derfor relevant informasjon om det som egentlig sto på programmet denne kvelden.

Ref:   BjH


Møte den 20. okt

Tom Willy Rustad er leder for Midtdalsarkivet, var fra før tilsatt i Folkemusikkarkivet, og besøkte klubben denne kvelden for å fortelle om arkivet og arkivarbeidet. Oddleiv Ringlund er tilsatt registrator og arkivassistent, med foto som spesiale.

Tom Willy er musiker, og ”trakterer” flere instrumenter på en iponerende måte. Han åpnet det hele med ei låt på to- rader.

Det er folk og historier bak det meste av bevaringsverdig stoff. Innsamling, bevaring og formidling av dette er en vesentlig del av arbeidet.

Folkemusikkarkivet har over 14000 Id. nummer, hvorav 10000 av disse er noter.

Dette er fordelt på private lydopptak, noter, handskrevne manuskript og publikasjoner.

Dette kan være faglige artikler både av lokalt og nasjonalt innhold. Dokumentere  nå- levende folkemusikkutøvere, leite fram , bevare emner som står i fare for å forsvinne.

Han underviser også ved Landslinja for folkemusikk på Vinstra, hvor arkivkunnskap står på timeplanen. Elevene kan være til god hjelp til å finne fram verdifullt materiale. At musikere kan jobbe med arkivet er verdifullt.

Folkemusikken fra G.dalen, bl.a. Våga kan spores til før år 1750.

Vals var kjent i Christiania fra før 1790.

Samle inn og gjøre kjent instrumenter, f.eks Langleiken.

Heidal har landets eneste fløytemester .  Tom Willy ga oss også et musikalsk innslag på seljefløyte og på munnharpe.  På bildet til høyre spiller han een springleig på Cister.  Dette er en forløper til gitaren, og Tom Willy har fått lagd denne etter mal fra et instrument på Maihaugen.

Takk for fin informasjon, og at Midtdalsarkivet og folkemusikkarkivet blir ivaretatt på beste måte trur jeg ikke vi behøver å tvile på.

Ref:  BjH


Møte den 13. okt

Presidentens møte.  

Verdenspresidenten har sendt ut en del gode råd til alle klubber, og Nils refererte fra disse.

Videre orientering om ”Verdens Poliodag”, som er den 24. okt.

Arne Gilleberg ga en god oppsummering av arbeidet som er utført gjennom flere ti-år

Dette kan leses ved å Klikke HER…….

Nominasjon av president i klubben for rotaryåret 2022-23.  - endelig valg skjer  på årsmøtet i desember.

Orientering om komiteenes arbeidsoppgaver.

Ref:  BjH


Møte den 06. okt

Vigdis Holmestad hadde kvelden foredrag, som hadde overskriften;  Gudbrandsdalsvegen – veien til de gode opplevelsene.

Hun har fra 2016 vært prosjektleder i Regionrådet for Midt – Gudbrandsdal, hvor hovedsatsingen er å gjøre området beder kjent, få frem alle tilbud og aktiviteter som kan nåes via  Gudbrandsdalsvegen ( gamle E-6).

Reisemålene og besøksstedene, må gjøres mer synlige, gjennom fellesskap, markedsføring og salg, og også kunne fremstå som et enhetlig, salgbart produkt. Det skal være kvalitet i alle ledd, og vil gjelde både mat, kunst- og kulturopplevelser.

Medlemmene må være aktive bidragsytere både for innhold og hverandre, og viljen til å ”selge hverandre”.

Vigdis ga oss eksempler på hvordan det er jobbet, bl.a med visningsturer/salgskurs, nettsider, sosiale medier, brosjyrematriell,  filmer fra de enkelte aktører, kompetanseheving, og produktutvikling.  Hvordan kan eksempelvis bloggere, NAF, miljøsertifisering, opplegg for E-sykkelturer osv.  bidra for å øke bevisstheten om alt området kan by på-

Her kommer selvsagt også info- tavler langs hovedveger og lokalvegskilting inn som svært viktige tiltak, og hvor en del nå er på plass.

Vi takker Vigdis for interessant orientering, det er tydeligvis mye godt arbeid i gang, men det er fortsatt spørsmål som må stilles; ---fungerer det, blir det gjort nok, og er vi beviste på alt det fine som er å vise fram og som kan oppleves.

Klikk inn på Regionrådets Facebook- side:  https://www.facebook.com/RegionradetMidtGudbrandsdal/

Ref:  BjH


Møte den 29. sept

Programmet ble endret for denne kvelden, og Lars Tvete steppet inn med et program med følgende overskrift;

Jürgensen, arkitekten som ble ett med dalen og folket-  og glemt...

Heinrich Jürgensen  (1871-1953), var sønn av tømmermesteren Jacob Heinrich Jürgensen fra Slesvig. Heinrich Jürgensen var elev ved Den kongelige tegneskole i Kristiania i årene 1888-90, før han var assistent hos arkitekt Henrik Nissen 1890-92. Jürgensen var i tre semestre (1892-93) elev ved Königlich Technische Hochshule i Berlin. Deretter var han ansatt hos professor Vollmer i Berlin, og deltok i planleggingen av Kaiser Friedrichs Gedächtniskirche, og et halvt år (1894-95) var han ansatt hos Stadtbauamt Dortmund.

Jürgensen etablerte egen arkitektvirksomhet i Kristiania i 1895,

Han har vært involvert eller har tegnet en lang rekke forskjellige bygg opp gjennom årene, og denne lista er svært lang.

Jeg nevner her Kaupanger, det staselige kommunehuset i Ringebu fra 1912.

”Hvelvet”, bankbygget på Stortorget i Lillehammer.

Vålerenga kirke, Vingrom kirke, Gjøvik Sykehus

Parallelt med arkitektvirksomheten utførte Jürgensen en rekke antikvariske oppmålinger.

Følg denne linken, og du vil finne en stor oversikt over en rekke bygg Jürgensen har tegnet:

https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Heinrich_J%C3%BCrgensen

Sandvig og Maihaugen er viden kjent. Sandvig var opptatt av å ivareta kultur og kulturarv, og å vise denne fram. Han trengte faghjelp for å restaurere og bygge opp anlegget, og hadde nok god hjelp av Jürgensen til dette, samt oppmålinger og plassering av alle byggene.

Lars viste bl.a. til boka; ”Vår gamle bondebebyggelse”: Hva Maihaugen forteller : Med tegninger og oppmålinger av arkitekt H. Jürgensen

Garmokirka er et slikt eksempel.

Lars ”glødet” tydeligvis for stoffet, og han fortalte om stridigheter og samarbeid mellom arkitekter, og viste bilder av mange av Jürgensens prosjekter.

Takk til Lars som gjorde oss kjent med arkitekten.

Ref:  Bjh


Møte den 22. sept

Årets konsert med Midt- Gudbrandsdal kammerorkester, som tidligere har vært gjennomført i begynnelsen av juni, måtte i år utsettes p.g.a. koronasituasjonen.

Den ble imidlertid gjennomført denne kvelden i Kaupanger, men koronaen satte fortsatt store begrensninger, da det ikke var anledningen til flere en 50 stk i salen. Det ble derfor kun plass til orkesteret og rotary medlemmene med ledsagere.


Det var Ilona som svingte taktstokken også i år, sterkt deltagende i orkesteret med sin fiolin.

Repertoaret i år besto av svært variert musikk, hvor de startet med Danmarks marsj, hvoretter vi fikk høre en sats fra Brandenburgerkonsertene av Bach. Mange av stykkene var det en må betegne som folkemusikk både fra Peru , Italia, Kypros, Afrika , og også en medley over ABBA- melodier.

Som vanlig var det Rasmus Stauri som bandt det hele sammen med sin presentasjon av musikken, ispedd historier både om komponister og andre personer.

Takk til orkesteret for nok en fin konsert, det var synd ikke flere kunne få plass, nå som Storsalen i Kaupanger ble benyttet.

Ref:  BjH


Møte den 15. sept

Karin Køltzow hadde kveldens foredrag, med ”overskriften”,- Om kullstifter og Mendelssohn, evakuering og en hyttebok i Øksendalen.

Hun er billedkunstner som både tegner og maler, og hun veksler mellom temaer, teknikker og materialer, har hatt forskningsarbeid m.m. i et langt og variert liv.

Jeg anbefaler følgende link til omtale av Karin på nettet;

https://www.karin-koeltzow.no/om-karin-koeltzow

Hun har tilbrakt masse tid på hytta i Økesendalen, nesten fra fødselen av, og har masse fortellinger og kunnskap om området.

Hun fortalte om innhold i hytteboka fra før 1942, inkludert tyskernes inntog i 1940, med flukt til hytta og inntrykk dette gjorde på et barnesinn.

Fra overskriften på foredraget:  Kullstifter og Menelssohn, -- henspeiler dette på følgende:

Utgangspunktet lå så langt tilbake som i 1829 utenfor vestkysten i Skottland, da Felix Mendelssohn lot seg inspirere av dramatiske Fingal’s Cave på øya Staffa og komponerte sin berømte Hebridene-Ouverture.

François Leleux har på sin side gjennom et samarbeid over de siste fem årene latt seg begeistre av Karin Køltzows billedkunst Rhythm in the musical drawing. Inspirert av samarbeidet inviterte Kammerorkesteret Køltzow til å uttrykke konsertens åpningsverk gjennom tegning.

Til Mendelssohns Hebridene Ouvertyre fra 1829 med François Leleux som dirigent og Karin Køltzow med kull og støvsuger(!), fikk en fullsatt Aula bivåne på storskjerm over fondveggen bak orkesteret hvordan Køltzows store 3-delte kulltegning The Hebrides ble til i løpet av ti minutter.

Ouverturen ble nå streamet fra nettet, med kammerorkesteret og dirigenten François Leleux, mens vi så Karin utføre sin kullstiftttegning til musikken fra et annet rom.

Se konsertoppføringen  ved å klikke på følgened linK.’

https://www.karin-koeltzow.no/aula-prosjektet/

Takk til Karin for en spennende og litt annerledes aften.

Ref:   BjH


Møte den 08. sept

Det var Svein Otto Olsen som holdt sitt EGO- foredrag denne kvelden.

Han er født i 1952, og oppvokst på Fåvang, gift med Gerd Hvoslef fra Ringebu, har 2 barn og ett barnebarn-

            Examen artium fra Reallinjen, Gudbrandsdal Gymnas 1972

            Norges Landbrukshøgskole/ Jordskifte/ Regional planlegging 1977

            Diverse fag/kurs  Bedriftsøkonomisk institutt 1984

            Avtjent førstegangstjeneste i Luftforsvaret, Bodø i 1978

Svein Otto startet sitt yrkesaktive liv som avdelingsingeniør i Statens vegvesen, Nordland. Her var han tilsatt fra 1979 - 1981 i Planavdelingen, grunnseksjonen.

Han fortalte fra sine mange jobber i fortsettelsen, som alle har vært i det offentlige som kommunetilsatt. Jeg velger å bare gi en rask oppsummering av hans lange og varierende arbeidserfaring.

Fra 1981 til 1989,  Sel kommune, som Plan- og bygningssjef, førstekonsulent og rådmannens stedfortreder.

Fra 1989 til 2005, Øyer kommune, hvor han har hatt mange jobber og funksjoner, som kommuneplanlegger, Plansjef, Rådmannens stedfortreder, konstituert rådmann, og på nytt Plansjef frem til 2005.

Fra 2005 til 2011,  Plan og teknisk sjef i Ringebu kommune.

Fra 2011 og frem til 2019 på nytt tilsatt i Øyer kommune, nå som Prosjektleder.

Ref:   BjH


Møte den 01. sept

Bedriftbesøk på Harpefoss hos Krokkasser.no AS. Det var eier av bedriften, Svein Skurdal, som tok i mot oss, og orienterte om bedriftens etablering, utfordringer og utvikling frem til i dag. Han kunne fortelle at containere hadde vært ”en drøm” i 12- 13 år.

Området som bedriften er etablert på, kommer fra garden han driver, og ligger mellom Harpefoss skole og nye E6.

Samtidig med utbyggingen av E-6 som nærmeste nabo, fikk han utarbeidet og godkjent reguleringsplan over området.

Krokkasser, kan sies å være ”lasteplanet” til bilen, og kan trekkes opp på bilen via en krok og spesielt understell. Dette har blitt en fleksibel og vanlig måte å utforme fraktcontainere på, og kan utformes på mange forskjellige måter. Han etablerte firmaet i 2014, og med leveranser fra en liten fabrikk i Litauen. Etterspørsel og behovet for slike containere har økt raskt, og problemet med en liten fabrikk som leverandør, var at containerne måtte være tilgjengelige når behovet oppsto ute i markedet. Skurdal har jobbet intenst med større leverandører, som samtidig krevde stort volum for at de ville inngå forpliktelser og samarbeid.

Dette har løst seg, og omsetningen er nå for hans bedrift på over 100 mill.

Skurdal har også kjøpt opp en bedrift på Fåvang, og har med dette også import og salg av landbruksmaskiner.

Det er ca. 12 ansatte, inkl. leietagere av verkstedplasser.

Vi ble imponert over det han har bygd opp på relativt kort tid, og takker for orienteringen.

Ref:  BjH



Møte den 25. aug

Guvernør for distrikt 2305, Roald Fiksdal med ektefelle Eva, besøkte klubben denne kvelden, som første klubb i årets besøksrunde. P.g.a. koronasituasjonen var ikke medlemmenes ledsagere med dette året.

Etter formøte med styret og komiteledere, var det tid for Guvernørens foredrag til Ringebu Rotaryklubb i plenum.

Kort oppsummering av foredraget;

Etter å ha presentert seg sjøl og sin ektefelle, presenterte han Verdenspresidenten og hans oppfordinger til klubbene.

            Bistå i arbeidet med å starte nye klubber,- ett årlig strategimøte, - velge nye medlemmer med omhu, -finne gode samarbeidsprosjekter med andre klubber, -bidrag til Polio Pluss, -la omverdenen få vite hva vi driver med, - ta godt vare på klubbens medlemmer og hverandre.

            Øke Rotary’s innflytelse og nå ut til flere, -øke engasjementet hos medlemmene, samt øke vår tilpasningsevne.

Orientering om forestående program og hendelser i vårt distrikt, bl.a. Distriktskonferansen i Geiranger i mai 2021.

Navneliste over personene som innehar funksjoner i distriktsorganisasjonen, -og  assisterende guvernører.

Han minnet videre om at klubbene kan få hjelp /  støtte  og bistand fra ditriktsorganisasjonen!

Arbeidet med klubbens egne planer og utfordringer.

Vi takker Fiksdal for strukturert og vel gjennomført foredrag.

Kvelden ble avsluttet med hyggelig prat og servering av snitter og bløtkake.



  
Guvernør med ektefelle Eva, nåværened president og neste års president


Ref:  BjH                                                                           


møte den 18. aug

Besøk på Øverdalssetra i Sollia, hvor eieren, Ellen Marie Tangen, tok i mot oss. Setra ligger høgt og fritt, og er nå først og fremst ei geitseter, som er den ene av to setrer i Sollia som driver med geit.

Setring i Sollia blei etablert på 1700-tallet. De ble bygd høgt oppe, med rikelig med vann, temperatur og klima var mye bedre enn i dalbunnen.

Hun og ektemann Hans Bondal driver 2 småbruk i Sollia.

                   Ellen Marie begynte med geiter 19 år gammel. Tsjernobyl-ulykken rammet Sollia hardt, da  det var stort radioaktivt nedfall akkurat her.

Hun er folkemusiker og politiker, og har i en årrekke strevet for å få etabler et ysteri i Sollia. Dette lyktedes etter flere års kamp, og er nå en realitet. Hun har 130 mjølkegeiter, men den andre geitedriveren (på Brenna) har 96.

                      

      Fra det gamle fjøset på setra                                                                       God servering med rømmevafler og rabarbrapai    

De produserer kvit økologisk geitost, samt flere myke oster  med forskjellige  smak- og kryddervariasjoner, samt karamellpudding av geitmjølk. De har åpen kafe og besøk i sommerhalvåret, i sommer har 3000 besøkt stedet.

Hun tok i mot oss med munnharpe og lokking, fremførte viser og stev, og fortalte om livet og arbeidet på setra, samt snakket varmt om geiters betydning både for biologisk mangfold, og dermed også insektmengden, samt holde kulturmarka i god stand. (hindre gjengroing).

Hun er også sterkt involvert i et geiteprosjekt i Afrika.

Takk til Ellen Marie for en fin og interessant kveld på setra, samt for god servering.

Ref:    BjH



sininSosiale medier

Meeting info

Venue: Ringebu ungdomssenter
Address: Jernbanegata 14
Postal Code: 2630
City: Ringebu
Country: NO
Day: Tirsdag
Time: 18:30
Language: no

Place content here

Event archive



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

District - Rotary RSS